rss      tw      fb
Keres

Sajtófotó-djíazottak
A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményét január 23-án hirdették ki (a díjazottak névsora itt olvasható). A díjakat a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2014. március 27-én adják át a kiállítás helyszínén, a Capa Kortárs Fotográfiai Központban (volt Ernst Múzeum). A kiállítás a nagyközönség számára 2014. március 28. – május 18. között lesz látogatható.
Kedden, február 4-én a közmédia hírügynökségi fotóriportereinek díjazott képeiből nyílt kiállítást a Magyar Távirati Iroda (MTI) székházának aulájában.
Felhasználva az alkalmat, a Galamus szerkesztőjeként (és a fotózás nagy tisztelőjeként) szeretnék köszönetet mondani minden sajtófotósnak, akinek a képeivel az elmúlt négy évben gazdagíthattuk a Galamus tartalmát. Az alábbiakban a díjazottak képeiből láthatnak válogatást. (mzs)A díjazottak a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás eredményhirdetésén. Balról: Derencsényi István (Hajdú-Bihari Napló), Sióréti Gábor (Magyar Narancs), Mohai Balázs (MTVA/MTI külső munkatárs), Mészáros Mátyás (Lapcom Zrt., Kisalföld), Balogh László (Reuters), Bődey János Index.hu), Bielik István (nagydíjas, Népszava), Stiller Ákos (HVG), Mudra László (Origo), Neményi Márton (Hír24), Kovács Imre (tanuló) és Urbán Ádám (alkalmazott reklámfotós). – MTI /Szigetváry ZsoltA Népszava fotóriportere, Bielik István képe „A véget nem érő pokol” című sorozatból, amely elnyerte a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját. – MTI/Bielik IstvánAz Origo fotóriportere, Hajdú D. András képe a „Nyíregyháza – Zürich Express” című sorozatból, amely elnyerte a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat André Kertész Nagydíját. – MTI/Hajdú D. AndrásA HVG fotóriportere, Stiller Ákos képe a „Méteres lyukakban bányásszák a reményt Farkaslyukán” című sorozatból, amely első helyezést nyert a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategóriájában. Stiller Ákos elnyerte a legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsi Márton-díjat, valamint Halott fia hitele miatt lakoltatnák ki a 93 éves nénit című képével a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória első díját is. – MTI /Komka PéterAz MTI/MTVA külső fotóriportere, Mohai Balázs képe a „Csendes ellenállók” című sorozatból, amely első helyezést nyert az emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriájában. – MTI/Mohai BalázsA Reuters fotóriportere, Balogh László képe „Az utolsó generáció” című sorozatból, amely második helyezést nyert az emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriájában. – MTI /Balogh LászlóA Kisalföld fotóriportere, Mészáros Mátyás „Fáklyásmenet” című képe, amely elnyerte az első helyezést a hír-eseményfotó (egyedi) kategóriában, valamint a legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjat. – MTI /Mészáros MátyásAz MTI/MTVA külső fotóriportere, Balázs Attila képe az „Illegalitásban a dohány” című sorozatból, amely harmadik helyezett lett a képriport (sorozat) kategóriájában. Balázs Attila a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter különdíját is elnyerte. – MTI/Balázs Attila


A MÚOSZ-honlap beszámolója szerint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya harminckettedik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 310 fotográfus 9583 képpel pályázott. A magyar sajtófotográfia legrangosabb versenye iránt a tavalyinál 22 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés. Magyar Sajtófotó Pályázat nyilvános zsűrizése 2014. január 17. és 19. között volt a Sajtóházban. A pályamunkákat a kiíró által felkért, neves fotós szakemberekből álló, öttagú zsűri bírálta el. A zsűri elnöke Stéphane Arnaud, az AFP Photo főszerkesztő-helyettese, tagjai: Hannah Hess, az EPA Photo főszerkesztője, Máté Péter, a Magyar Nemzet fotóriportere; Pályi Zsófia, az Origo fotóriportere, Radu Sigheti, a Reuters vezető fotóriportere volt. A zsűri a pályázatban meghirdetett valamennyi kategóriadíjat és különdíjat odaítélte.


További információk és fotók:


Magyar Sajtófotó Portál
A magyar sajtófotó pályázat és kiállítás Facebook-oldala
– Az Origo „A hét képei” galériája, beszámolója a pályázatról és Hajdú D. András nagydíjas sorozata, a Nyíregyháza – Zürich Express
– Az Index Nagykép galériája és a pályázatról készült összeállítása
– A Népszabadság fotógalériája, illetve a pályázaton díjazott összes fotóról készült albuma
– Bielik István „A véget nem érő pokol” című nagydíjas képriportja Szíriáról a Népszava oldalán
– A hvg.hu Nagyítás fotógalériája, illetve összeállítása a sajtófotó-pályázat legjobb képeiből;


Stiller Ákos Magyarország-fotóriportjaiból:
Falopás: „Hát fagyjon meg a családom?”
Fatolvajok miatt vágják tarra az erdőt Farkaslyukon
Méteres lyukakban bányásszák a reményt Ózd mellett
– Tanyavilág: egész télen a dunyha alatt
Megvonnák a családi pótlékot a „cigánytanyán”?
– Bódvalenke: meg lehet élni nyolcezer forintból?
– Könnyes szemek és ezer új munkahely Ózd mellett
– Jöjjön velünk több száz méter mélyre a szénbányába!
Az apa, a fiú és a gyertyafény