rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.03.15.

Szubjektív válogatás a hétvégén megjelent híreinkből


Népszabadság: kihátráltak a potenciális vevők a kvótaértékesítésből
2010. március 13. szombat, 01:17
Kihátráltak a potenciális vevők a szén-dioxid-kvóta értékesítési ügyletéből azt követően, hogy a Fidesz bejelentette, kivizsgáltatná az üzletet - írta szombati számában a Népszabadság.

Hat amerikai atomerőműben dolgozott egy feltételezett al-Kaida-tag
2010. március 13. szombat, 01:43
Hat amerikai atomerőműben is dolgozott korábban az az amerikai állampolgár, akit az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal fenntartott kapcsolatok gyanúja miatt Jemenben fogtak el; az Egyesült Államokban most azt vizsgálják, hogy Sharif Mobley hozzáférhetett-e terroristák számára hasznos bizalmas információkhoz vagy értékes anyaghoz.

Szlovákia: Lajcák szerint ártalmatlan a hazafiassági törvény
2010. március 13. szombat, 11:36
"Sajnos otthon hagytam a Kim Ir Szen-jelvényemet" - tréfálkozott a Die Presse újságírójával, arra utalva, hogy a mértékadó konzervatív újság néhány nappal korábban Phenjan a Duna partján? címmel közölt kommentárt a szlovák parlamentben elfogadott hazafiassági törvényről.
A törvény nem agresszív, nem jelent hátrányos megkülönböztetést senkire nézve, az állami jelképekről szól - mondta Lajcák. Hangsúlyozta, hogy Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta még alá a törvényt.

Dávid Ibolya: Mi folyik az Ügyészségen?
2010. március 13. szombat, 14:42
Az Oktatási Minisztérium Esélyegyegyenlőségi Főigazgatóságának vezetője ellen zajló büntetőügyben valaki vagy valakik, akik egy jegyzőkönyvet jogellenesen kiszivárogtattak – bűncselekmény-gyanús magatartást tanúsítottak.

Ven Csia-pao a kínai árfolyampolitikáról, a kínai-amerikai viszonyról és Kína fejlődésének távlatairól
2010. március 14. vasárnap, 07:34
Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök vasárnap visszautasította a kínai nemzeti valuta felértékelésének erőszakos követelését, miközben további árfolyamreformot és növekvő importot ígért. A kínai-amerikai kapcsolatok megromlásáért egyértelműen Washingtont tette felelőssé.

Az MDF továbbra is várja a Fidesz válaszait
2010. március 14. vasárnap, 13:06
Amennyiben a Fidesz ezzel az elvvel nem ért egyet, szeretnénk megtudni, minek alapján válogatják ki, kiét nem adják le a választási bizottságnak?
Előzmények:
A Fidesz megsemmisíti a le nem adott ajánlószelvényeket

2010. március 14. vasárnap, 12:24
MDF: Mi a sorsa a Fidesz kétmillió ajánlószelvényének?

2010. március 14. vasárnap, 10:51

A Vatikán szerint túlzott a visszaélések miatt az egyházat érő bírálat
2010. március 14. vasárnap, 14:15
Egyesek megátalkodottan próbálják úgy beállítani a dolgot, mintha szexuális bűnügyek éppen egyházi intézményekben fordulnának elő a leggyakrabban. Holott az egyház az, amelyik a leghatározottabban lép fel kiskorúak megrontása ellen - írta a L'Osservatore Romano vasárnapi számában leközölt vendégkommentárjában Giuseppe Versaldi püspök, a Szentszék legfelsőbb bíróságának tagja.
Korábban:
Egyre nagyobb megrázkódtatást okoznak Németországban az iskolai szexuális visszaélések

2010. március 14. vasárnap, 12:34
A napvilágra került esetek nem csupán a katolikus egyháznak okoztak károkat, de általánosságban megrendült a bizalom az úgynevezett elit oktatási intézetek iránt is.
Szakértők és egyházi emberek a papi pedofíliáról – a Le Monde írása

2010. március 13. szombat, 20:19
Emile Poulat, a katolicizmus történetének szakembere szerint „a titok kultúrája és az elfojtás az egyház egyik hagyománya, amely mindig is szerette saját ügyeit a saját igazságszolgáltatásával elrendezni, felsőbbrendűsége és autonómiája nevében.”
A Vatikán védelmébe veszi a pápát a pedofil visszaélések kapcsán

2010. március 13. szombat, 18:57
A Szentszék két tisztségviselője is védelmébe vette szombaton XVI. Benedek pápát azokkal a törekvésekkel szemben, hogy belekeverjék őt a németországi papok pedofil botrányába.
"Eléggé egyértelmű, hogy az elmúlt napokban egyesek Regensburgban és Münchenben megpróbáltak agresszív szívóssággal olyan részleteket feltárni, amelyekkel belekeverhetik a Szentatyát a visszaélések ügyébe" - mondta a Vatikáni Rádiónak Federico Lombardi atya, a Szentszék szóvivője.
A pápa szabad kezed adott a német püspököknek

2010. március 13. szombat, 13:26
XVI. Benedek pápa szabad kezet adott a német püspököknek a németországi katolikus iskolákban történt szexuális visszaélések feltárására. A Süddeutsche Zeitung ugyanakkor címoldalon tudósított arról, hogy súlyos szexuális visszaélés történt a münchen-freisingi érsekségben abban az időben, amikor a mai pápa még csak a főegyházmegye vezetője volt. A Szentszék cáfolta, hogy a későbbi XVI. Benedek München és Freising érsekeként tudott volna arról, hogy egy szexuális bűncselekményekkel vádolt papot alkalmaztak az érsekségben.

Megszüntetné a Lordok Házát a brit kormány
2010. március 14. vasárnap, 15:04
Megszüntetné mostani formájában a munkáspárti brit kormány a brit parlament főrendi kamaráját, a jelenlegi nevén hét évszázada létező Lordok Házát, amely helyett jóval kisebb létszámú, teljes egészében választott felsőház alakulna a vasárnap kiszivárgott értesülések szerint. Az új brit parlamenti kamara kialakítása és a tagok választási rendszere az amerikai szenátus mintáját követné.

Magyarellenes tüntetést tartott Kolozsváron román szélsőjobboldali szervezet
2010. március 14. vasárnap, 16:38
Magyarellenes tüntetést szervezett vasárnap Kolozsváron egy román szélsőjobboldali szervezet, azellen tiltakozva, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatot tett olyan gazdasági fejlesztési régió megalapítására, amelyet a magyarok által többségben lakott Hargita, Kovászna és Maros megye alkotna.

Szlovákia: Hat személyt vettek őrizetbe a pozsonyi tüntetéseken
2010. március 14. vasárnap, 19:46
Az első nagygyűlés néhány száz résztvevője a fasizmus újjáéledése ellen tüntetett, míg a második rendezvény valamivel nagyobb számú résztvevője az egykori fasiszta "papi államot" méltatta.

Szaakasvili grúz elnök helyesli a háború kitöréséről közvetített álriportot
2010. március 14. vasárnap, 20:45
Az Imedi tv az elnök és az ellenzék közötti három évvel ezelőtti belső összecsapásokig egy grúziai milliárdos ellenzéki adója volt, akkor azonban megvonták engedélyét, s amióta újra működhet, szilárdan Szaakasvili kezében van.
Korábban:

Egy grúz tévé álriportot közölt arról, hogy megtámadták Grúziát

2010. március 13. szombat, 19:46
A grúz Imedi televízió szombaton azt jelentette, hogy Dél-Oszétiából orosz csapatok megtámadták Grúziát, s csak a félórás műsor végén közölte, hogy a térségbeli helyzet esetleges kiéleződésének "lehetséges fejleményeit vázolta fel".
Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök provokációnak minősítette a grúz tévéállomás műsorát, leszögezvén, hogy a határon minden csendes.

Slota után Fico is bírálja Sólyom Lászlót szerbiai kijelentései miatt
2010. március 14. vasárnap, 21:16
Robert Fico kormányfő a TA3 hírtelevíziónak vasárnap este adott interjújában ugyancsak bírálta Sólyom szerbiai nyilatkozatait, s elfogadhatatlannak minősítette, hogy a szlovákot idegen nyelvként oktassák Szlovákiában.
Korábban
:
Sólyom: Szerbia példát mutat a többi Kárpát-medencei országnak

2010. március 14. vasárnap, 16:21
A köztársasági elnök kijelentette, "Szerbia példamutató és európai kisebbségi politikáját jelzi", hogy Belgrád "nemhogy nem ellenezte, hanem mindenben támogatta" a magyar államfőnek a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából tett háromnapos vajdasági körútját.
Slota: Magyarország ne lehessen az EU elnöke, amíg irredenta

2010. március 14. vasárnap, 18:11
Ján Slota, az SNS elnöke pártja honlapján vasárnap megjelent közleményében úgy vélte, hogy Szlovákiának ezzel kellene tiltakoznia Sólyom László magyar köztársasági elnök szerbiai látogatásán tett kijelentései ellen.
"Sólyom kijelentése, miszerint a szlovákiai, szerbiai és romániai magyaroknak csak idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet, igazolja a nagymagyar sovinizmus fokozódását" - áll a dokumentumban.
A Slota által vezetett tömörülés óva int az "etnikai tűzzel folytatott játéktól", amely nem tartja tiszteletben az államok területi épségére és szuverenitására vonatkozó európai elveket.
Szerbia - Sólyom: az EU nem fordulhat el, ha kisebbségi konfliktust lát

2010. március 14. vasárnap, 20:28
A köztársasági elnök kiemelte: a magyar nemzet egységét kívánja hangsúlyozni azzal, hogy immár három éve mindig valamelyik határon túli nemzetrésszel együtt ünnepeli március 15-ét.
"Az Európai Unió nem fordíthatja el kényesen a fejét, ha kisebbségi konfliktust lát, hanem foglalkoznia kell vele; Magyarország közelgő uniós elnökségét erre is fel kell használnunk"


(összeállította: Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!