rss      tw      fb
Keres

Lázár raportra rendelte a még meg sem érkezett amerikai nagykövetet
Csütörtökön ismét összeült az Országgyűlés vizsgálóbizottsága, amely az „Európa több országát érintő lehallgatási botrány magyarországi szálainak, valamint a külföldi befolyásszerzési törekvéseknek a feltárására” jött létre. Az ülésen Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Pintér Sándor belügyminiszter és Martonyi János külügyminiszter tájékoztatta a bizottságot, amelynek elnöke Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, VIII. kerületi polgármester, korábbi hajléktalanfelelős. A bizottsági ülésen elhangzottakat Pintér Sándor titkosította, ezért konkrét tájékoztatást sem adtak az ott elhangzottakról, arról sem, hány ember érintett a lehallgatásban.
Gulyás Gergely, a bizottság tagja megjegyezte: ahogy a külügyminiszter korábban közölte, egy amerikai államtitkár magyarországi látogatása során már elnézést kért a történtekért. „Nyilván volt miért elnézést kérni”, mondta Gulyás. Lázár János ennek ellenére raportra rendelte a még meg sem érkezett amerikai nagykövetet. Akit Gulyás képviselő korábban, korántsem tapintatosan, már kiosztott.Sejtelmes fényben az elnök és a tag – MTI/Kovács Attila


Lázár: a Magyarországra érkező amerikai nagykövetnek meg kell jelennie a bizottság előtt


Az amerikai lehallgatási botrány érdemben és jelentősen befolyásolhatja az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatát, amíg az ügyet Washington nem tisztázza, mondta Lázár. Szerinte nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok hírszerző szolgálata rendelkezik Magyarországra vonatkozó információkkal. Ezért a Magyarországra érkező amerikai nagykövetnek is meg kell jelennie a bizottság előtt. Annak ellenére is, hogy Pintér szerint folyamatos kapcsolatban vannak az amerikai társszervekkel, köztük az FBI és a CIA képviselőivel. Gulyás Gergely tapintatosabban fogalmazott: szeretnének lehetőséget adni az amerikai diplomáciának hogy képviseltesse magát a bizottság előtt, s hogy az Egyesült Államok is tájékoztatást adjon arról, hogy egy szövetséges államban kik voltak azok, akiket ez a lehallgatási tevékenység érintett, milyen gyanú alapján tették ezt, s mit tesznek most ezekkel az adatokkal.


Martonyi János azt mondta: napirenden tartják a lehallgatási ügyet, továbbra is várják a tájékoztatást, hogy mi történt Magyarországon, és figyelemmel kísérik az amerikai folyamatokat. Martonyi azt reméli, „hosszú munkával”, de helyre tudják állítani azt a bizalmat, amely szövetségesek és barátok között fontos. Ezzel együtt különleges figyelmet kell szentelni ennek a kérdésnek emberi jogi vonatkozásaira is. „Nagyon fontos, hogy magyar állampolgárok semmi esetben se legyenek kiszolgáltatva tömeges megfigyelésnek, lehallgatásnak, mert ez az ő személyiségi, emberi jogaikat sérti” (esetleges itthoni megfigyelésekről nem esett szó).Lázár államtitkár elégedett – MTI/Kovács Attila


További tervek – a bizottság nagyra tör, Edward Snowdent is meghallgatná


A rövidesen Budapestre érkező új amerikai nagykövetet, a washingtoni, a londoni, az ottawai és berlini magyar nagyköveteket, továbbá néhány kiemelt stratégiai védett objektum vezetőjét is hallgatná még meg a testület. Kocsis Máté azt mondta: bár nem nagy rá az esély, de kísérletet tesznek rá, hogy valamilyen módon – például videokonferencia keretében – Edward Snowdennek is feltegye a kérdéseit a bizottság.Külföldi „érdekcsoportok befolyásszerzése”


A megválaszolandó kérdések közé tartozik az is, hogy külföldi érdekcsoportok kiket és milyen céllal támogatnak Magyarországon érdekeik érvényesítésére. Ezért aztán Kocsis Máté szerint a külföldi támogatásban részesült szervezetek vezetőit is be kell hívni a bizottság elé. (Mint ismert, a jobboldali sajtóhadjárat szerint Gyurcsány Ferenc pártjában Soros György pénze volna, de meggyanúsították már Bajnai Gordon pártját is azzal, hogy „a külföld” finanszírozza.)

Lásd Lázár György írását: Amerika nem tűrheti tovább az Orbán-rezsim inzultusait