rss      tw      fb
Keres

Amerika nem tűrheti tovább az Orbán-rezsim inzultusaitA minap Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezető-helyettese nekirontott Colleen Bell amerikai nagykövetjelöltnek. Bell néhány kérdésre válaszolt az amerikai szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatáson, mire Gulyás kijelentette, hogy a kijelölt nagykövet tapasztalatlan és tájékozatlan, valamint pártpolitikai álláspontot képvisel. Megfenyegette, hogy a „nagyköveti feladatok eredményes ellátását a világon mindenütt megnehezítené, de különösképpen Magyarországon, ahol a jobbközép kormánnyal szemben alkalmazott kettős mérce egyre erősödő ellenérzéseket vált ki”. Felhozta azt is, hogy Amerika ne kritizáljon, hiszen „a jelenlegi információk alapján valószínűsíthető”, hogy magyar politikai és gazdasági vezetőket is lehallgatott az amerikai titkosszolgálat.


Az amerikai-magyar kapcsolatok mélyponton vannak. Az Orbán-kormány támadása érthetetlen és ízléstelenül személyeskedő. Colleen Bell hivatalból válaszolt általános politikai kérdésekre, nem személyeskedett, és kijelentéseire a magyar diplomácia reagálhat, tiltakozhat is, ha akar. De a nagykövet asszony személyes kvalitásainak nyilvános megtámadása nem más, mint provokáció, és minden amerikait sért. Úgy tűnik, az Orbán-kormány a minimális tiszteletet sem adja meg a kijelölt diplomatának és a politikust delegáló országnak, az Egyesült Államoknak.


Tűrhetetlen, hogy ma Budapesten nyilvánosan lehet becsmérelni az állomáshelyére még meg sem érkezett amerikai nagykövetet! Az arrogáns és lekezelő minősítésekkel – Bell „tapasztalatlan” és „tájékozatlan” – a diplomáciai bölcsesség nagyfokú hiányára utalnak. Ráadásul komikusnak tűnik, hogy a 32 éves Gulyás Gergely a 46 éves nagykövet asszonyt nevezi tapasztalatlannak.


Gulyás egy interjúban név szerint hivatkozott Christopher Smith republikánus képviselőre, aki állítólag budapesti látogatásakor támogatásáról biztosította az Orbán-kormányt. Én megkérdeztem Smith urat erről, de stábja még arra sem emlékezett, hogy egyáltalán járt-e Budapesten a képviselő. (Erről tavaly júniusban írtam is az ÉS-ben.)Colleen Bell a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán – MTI/Pogár Demeter

Ami a lehallgatási botrányt illeti, mi Amerikában éppenséggel azt gondoljuk, hogy az Orbán-kormány gyűjt adatokat Észak-Amerikában a Körösi Csoma Program keretében. (Lásd írásomat a Kanadai Magyar Hírlapban.) A magyar kormány megbízottai ösztöndíjasnak álcázva gyűjtik azoknak az amerikaiaknak az adatait, akikre „számíthat” a „nemzeti” kormány.


Történelmi tény, hogy a Horthy-rezsim 1941. december 12-én hadat üzent az Egyesült Államoknak, évekkel Magyarország német megszállása előtt. Az 1944-es német megszállás emlékműve relativizálja a Horthy-fasizmus bűneit, ami elfogadhatatlan az amerikaiak számára. Húszezer magyar származású amerikai katona is harcolt a fasizmus ellen, a Horthy-fasizmus ellen is, és sokan adták életüket a fasizmus leveréséért. A tervezett budapesti emlékmű az amerikai veteránok emlékét is sérti.


Egyre többen véljük úgy, hogy az Obama-adminisztráció túlságosan elnéző az Amerika-ellenes, Egyesült Államokat pocskondiázó Orbán-rezsim iránt. Több republikánus képviselő, sőt Condolleezza Rice volt külügyminiszter is felvetette, hogy az Egyesült Államoknak aktív külpolitikára van szüksége, vezető szerepet kell játszania a világban, meg kell védenie az egyetemes emberi jogokat és az amerikai érdekeket.


Nem szabad szó nélkül hagyni az autoriter Orbán-kormány kirohanásait! Nem Magyarország belügyeibe való beavatkozásra van szükség, hanem arra, hogy az Egyesült Államok adjon határozott választ, amikor amerikai témákról, amerikai érdekekről van szó. Ki kell utasítani Amerikából a fasisztákat népszerűsítő magyar diplomatákat. Fel kell számolni az ösztöndíjaknak álcázott adatgyűjtéseket. Ellenőrizni kell, kiket és hogyan támogat anyagilag a magyar kormány az Egyesült Államokban.


Konkrét követeléseket kell megfogalmazni! Például:


A Roosevelt-tér ügye: A tér kapja vissza Franklin Delano Roosevelt elnök nevét. Elfogadhatatlan, hogy egy jobbikos, neonáci ötletet a Budapesti Közgyűlés támogatott. Mélyen sérti az amerikaiakat, és én úgy vélem, hogy a magyar állampolgárok többsége is ellenzi az átnevezést.


Wass Albert: Az Egyesült Államokban öngyilkosságot elkövetett, jogerősen elítélt fasiszta háborús bűnös szobrait el kell távolítani Magyarországon. Közel 40 szobrát avatták fel az utóbbi néhány évben.


Esterházy János: A börtönben elhunyt, jogerősen elítélt háborús bűnös élettörténetét, és tevékenységét meghamisították az Orbán-kormány „történészei”. Amerikai díjának (ADL) odaítélése valószínűleg magyar kormányzati csalással történt, ma hiteles szlovák és amerikai szakértők is ezt feltételezik. Esetleges jogi eljárás elindítására is szükség lehet.


Kurucinfo: Amerikai lépés szükséges annak kiderítésére, hogy történt-e bűncselekmény, sérültek-e az amerikai törvények. Az Orbán-kormány évek óta falaz a kurucinfo amerikai bejegyzőjének, miközben a magyar politikusok az Egyesült Államokat vádolják az antiszemitizmus terjesztésével Magyarországon.


Adatgyűjtés: Az amerikai hatóságoknak szemügyre kell venniük a Körösi Csoma Programot, a Nemzeti Regisztert, a Reconnect Hungaryt és más olyan programokat, amelyeket az Orbán-rezsim arra használ, hogy személyes adatokat gyűjtsön Észak-Amerikában. Jelenleg az Orbán-kormány vádolja az Egyesült Államokat lehallgatással.


Számos lehetőség van a magyar politikusok és diplomaták elleni szankciókra is. Fehéroroszországban már közel 200 politikus van nemzetközi feketelistán, nem utazhatnak az Egyesült Államokba és az Európai Unióba. Korlátozták személyes és családi pénzügyi tranzakcióikat is.


Mielőbbi gyors, hathatós amerikai fellépésre lenne szükség. Ez széles körű társadalmi támogatottságot élvezne az Egyesült Államokban, sőt, a magyar származású amerikaiak többsége is támogatná.
Lázár György