rss      tw      fb
Keres

FAZ – Forintárfolyam: a Matolcsy-bank az árral szemben úszik, s ez felhívás a forint megtámadására
A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap Devizapiac – Az ingadozó forint címmel közölte Martin Hock cikkét. A küszöbállamok valutáinak helyzete csütörtökön enyhült. Továbbra is gyengébb a forint, mivel a központi bank nem mutat szándékot, hogy megvédje.


A küszöbállamok valutáinak kritikus helyzete csütörtökön újra némileg megnyugodott. A török líra árfolyama – 3,8 líra/euró – ismét a múlt keddi szinten van, akkor döntött a török központi bank a kamatok radikális emeléséről, hogy így legyen úrrá a tőke kiáramlásán és az ezt kísérő, az árfolyamra nehezedő nyomáson.


Időközben némileg stabilizálódott a dél-afrikai rand árfolyama is, amely 1 dollár/11,38 randdal délelőtt még az öt év óta legmélyebb ponton állt. Ez érvényes az orosz rubelre is, amely délelőtt még a legmélyebb szinten volt az euróhoz képest, de azóta láthatóan felértékelődött.


A magyar forint is kereken 309 forintra jött vissza a 12 hónapi 312,18-as mélypont után, de még mindig jóval magasabb szinten van, mint akár az előző napokban is volt. A forint ezekben a napokban az egész világon a valuták közül a leggyengébb értékalakulást mutatja mind a dollárral, mind az euróval szemben. Ezen év eleje óta csak a rand, a rubel és az argentin peso tesz túl.A nemzeti Bank az árral szemben úszik


Tekintve, hogy délelőtt az egyéves kincstárjegyek árverése mindössze 35 milliárd forintot, és ezzel csak a megcélzott volumen 70 százalékát hozta be. megfigyelők szerint küszöbön állhat egy spekulatív támadás a pénznem ellen. Ha a kockázati tőkealapoknak sikerült pontokat szerezni a török és a dél-afrikai központi bankok ellen, nincs ok, amiért ugyanez Magyarországon ne sikerülhetne nekik – mondta Anne Benoit, a Societé Generale stratégája a Bloombergnek.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban továbbra is próbál az árral szemben úszni. Szerdán Budapestről olyan jelek érkeztek, hogy a Nemzeti Bank újra csökkenteni fogja az irányadó kamatlábat. Ez a 18. kamatcsökkentés lenne kevesebb mint két év alatt. A befektetők átlagosan 0,85 százalékponttal számolnak, vagyis az irányadó kamatláb már mindössze 2 százalék lenne.


Az MNB azon a nézeten van, hogy az inflációs ráta megenged egy további kamatvágást. Az áremelkedési ráta az év végére 1,73 százalékkal történelmi mélypontra esett. A központi banknak ezért inkább növekedési gondjai vannak. A 2012-es mínusz 1,7 százalék után a 2013. év aligha pótolta ezt be. Az idei, a 2014. évre az előrejelzések 1,8 százalékról szólnak, ami egy küszöbországnak szintén nem valami magas. Magyarország részesedése az EU gazdasági teljesítményében 2007 óta 0,8 százalékról 0,75 százalékra esett. Ezzel Szlovéniával és Horvátországgal azokhoz a kelet-európai tagállamokhoz tartozik, amelyek vesztettek gazdasági jelentőségükből. Ezen, a radikális kamatcsökkentések ellenére, nem tudott változtatni a 2011 óta [2010 óta – a szerk.] hivatalban lévő, vitatott nemzeti konzervatív kormány sem.


Ez pontosan az a piaci helyzet, amelyben a túlságosan alacsony kamatok Magyarországon előre látható eredményre fognak vezetni. A kamatcsökkentési ciklus hamarosan véget érhet – mondják a Kommerzbank elemzői.


Közben az MNB hol harciasnak, hol csökönyösnek mutatkozik. Matolcsy György, a központi bank elnöke a Bloomberg szerint legutóbb nem volt hajlandó válaszolni az árfolyam alakulására vonatkozó kérdésre. Gerhardt Ferenc alelnök azt mondta a portfolio.hu című internetes portálnak, hogy a központi bank eddig nem foglalkozott átfogóan árfolyamkérdésekkel. Az MNB azonban állítólag tolerálna egy 330 forintig, azaz egy új rekordmélységbe való leértékelődést.


A központi bank a folyófizetésimérleg-aktívumában bízik, mivel a piac eddigi aggályai mindig a költségvetési hiánnyal küzdő országokra irányultak. A gyenge forint tendenciájában támogatja az exportot, a központi bank ernyedt magatartása azonban meghívás a spekulatív támadásokra. Közben az a kérdés, hogy lesznek-e ilyenek. Magyarország az immár évek óta tartó stagnálás miatt egyértelműen kikerült a pénzügyi piacok figyelmének fókuszából. Nem utolsó sorban a kormány unortodox politikája az, ami elriasztóan hat, mert arról vészhelyzetben bármilyen diszkrecionális intézkedés elképzelhető, ami kockázatosabbá teszi a spekulációt. Egész más kérdés, hogy ez a politika javára válik-e Magyarországnak.