rss      tw      fb
Keres

Szaakasvili grúz elnök helyesli a háború kitöréséről közvetített álriportot

MTI 2010. március 14., vasárnap 20:45

Miheil Stzaakasvili grúz elnök helyeslően nyilatkozott arról, hogy az Imedi grúz tv-adó szombaton álriportot közölt, amely szerint Oroszország megtámadta Grúziát. A műsor pánikot váltott ki Grúziában.

"Megvan (az oroszoknak) a vonatkozó forgatókönyvük, és úgy vélem, a riport megakadályozhatja őket terveik végrehajtásában" - mondta az elnök. Hozzátette azonban, hogy az emberek idegesen reagáltak, megrémültek. Ezért úgy véli, hogy a műsor idején folyamatosan feliratban kellett volna közölni, hogy nem a valóságot mutatják be.

Az Imedi televízió az esti híradó szokásos időpontjában álriportot közölt arról, hogy - a Grúziától a Szovjetunió szétesése után elszakadt - Dél-Oszétiában merényletet követtek el Eduard Kokojti ottani elnök ellen, Dél-Oszétiábaól lőni kezdték Nikozi grúziai falut, majd orosz csapatok behatoltak Grúzia területére, bombázzák a repülőtereket, a kormányt és Szaakasvili elnököt evakuálták. Később jelentette, hogy az elnököt megölték, s megalakult a népi kormány, amelynek élén Nino Burzsanadze - Szaakasvili volt harcostársa, mai ellenzéki - áll.

Az Imedi tv az elnök és az ellenzék közötti három évvel ezelőtti belső összecsapásokig egy grúziai milliárdos ellenzéki adója volt, akkor azonban megvonták engedélyét, s amióta újra működhet, szilárdan Szaakasvili kezében van.

A műsor pánikot keltett, a telefonvonalak összeomlottak, az emberek csomagolni kezdtek, vagy elindultak, hogy beszerezzék a legszükségesebbeket a cukortól a gyufáig.

Az ellenzék a tv épülete elé vonult, és még vasárnap is ott tüntetett. Nino Burzsanadze bejelentette, hogy bírósági úton keres elégtételt, amiért egy orosz bábkormány vezetőjeként mutatták be. Bírálta a történteket II. Ilia pátriárka-katolikosz, grúz egyházfő is.

Moszkva szerint a televíziós pánikkeltés Szaakasvili elnök tudatos provokációja volt, amely Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke szerint a hivatalos rezsim érdekeit szolgálta, és felelősségre kell vonni a grúz államfőt.

Grúzia 2008 augusztusában fegyverrel próbálta visszaszerezni az elszakadt Dél-Oszétiát, de Moszkva katonai erővel a szakadár terület védelmére kelt, majd az ötnapos háború után nem sokkal elismerte függetlenségét.

Az álriport kísértetiesen idézte fel Orson Welles Világok háborúja című, sajtótörténeti jelentőségű 1938-as rádiójátékát, amelyben a marslakók támadták meg a földet. A műsor Amerika szerte pánikot váltott ki.

Korábban:
Egy grúz tévé álriportot közölt arról, hogy megtámadták Grúziát