rss      tw      fb
Keres

A MAZSIHISZ bekeményített: Szakály mondjon le – Szakály nem mond le, csak „megkövet”
Ha a magyar kormány és az általa irányított, hozzá hű intézmények nem változtatnak történelemhamisító magatartásukon és akcióikon, a szervezet „megfontolja a holokauszt-emlékév eseményeitől való távolmaradását”, írta vasárnapi közleményében a szervezet. A Raoul Wallenberg Egyesület is tiltakozik. Két demokratikus ellenzéki párt már korábban megtette ezt.
Szakály Sándor megismételte, ő csak korabeli „szakkifejezést” használt, szerinte a támadások annak köszönhetők, hogy „itt egy szakmai kérdés került politikai konstellációba”, de „akit megsértett”, azt megköveti, viszont nem mond le.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közleménye Szakály Sándor nyilatkozatáról


„A Mazsihisz döbbenten és értetlenül áll a kormány által alapított ’Veritas’ Intézet holokauszt-relativizálása előtt. A ’Veritas’ Intézet főigazgatója, Szakály Sándor – a magyar hatóságok felelősségét csökkentendő – ’idegenrendészeti’ akciónak nevezte a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát, az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást. Történelemhamisító próbálkozásának kudarca után elvárjuk, hogy az Intézet vezetéséről lemondjon. [A szerk. megj.: lásd hírösszefoglalónkat: Megalakult a Veritas Történetkutató Intézet]


A Mazsihisz vezetése felszólítja a politikai közélet szereplőit, hogy a magyar holokauszt 70. évfordulója ne legyen a választási kampányok része, és minden érintett hagyjon fel a múltunk átírására vonatkozó törekvéseivel. Amennyiben Magyarország Kormánya komolyan gondolja a holokauszttal történő szembenézést, akkor azonnal meg kell állítania a 2014. évi megemlékezés sorozat hitelességét romba döntő, kegyeletsértő folyamatokat.


A Mazsihisz az épülő Józsefvárosi Holokauszt-emlékközpont ideológiájának ismeretlensége miatt, a Terror Házában rendezett Horthy-konferencián elhangzottak vállalhatatlansága miatt, a közszolgálati rádió Életmentő történetek műsora történelemhamisítása miatt, a német megszállás Szabadság térre tervezett emlékműve miatt és a ’Veritas’ Intézet vezetőjének nyilatkozata miatt megfontolja a holokauszt-emlékév eseményeitől való távolmaradását és bejelenti, hogy a Civil Pályázati Alap keretében elnyert pályázati összegeket csak abban az esetben veszi igénybe, ha a megemlékezés sorozat közösségünk számára vállalható mederbe tér vissza.”


A Raoul Wallenberg Egyesület közleménye Szakály Sándor nyilatkozatáról


„A Raoul Wallenberg Egyesület felháborítónak tartja, hogy a Veritas Történetkutató Intézet vezetője ’idegenrendészeti intézkedésnek’ nevezte a zsidók 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt deportálását.


A közelmúlt történelmi tényeit kutató új intézet, a Veritas vezetője, Szakály Sándor az államilag deklarált és kihirdetett holokauszt-emlékévben elfogadhatatlan nyilatkozatot tett. A zsidók Kamenyec-Podolszkba történt kitoloncolását ’idegenrendészeti intézkedésnek” nevezte. Akik a parancsot kiadták, valóban így nevezték tettüket, de nyilván tudták, mi vár a zsidókra. A történészek egyértelműen a holokauszt előszobájának tekintik az akkori intézkedéseket. Több generáció óta Magyarországon élő embereket megfosztottak vagyonuktól és valójában deportálták őket.


A Raoul Wallenberg Egyesület azt várja egy közpénzen működtetett intézménytől, annak vezetőjétől, hogy vitatható, cinikus állításokkal ne provokálja a hazai szakmai közvéleményt és a kivégzettek leszármazottait.”Szakály Sándor főigazgató a Nagy-Magyarország-térképpel – MTI/Koszticsák Szilárd


Szakály Sándor megköveti azokat, akiket megsértett, de nem mond le


Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója az ATV Szabad Szemmel című műsorában nyilatkozott vasárnap. Megköveti azokat, akiket megsértett minapi nyilatkozatával, azt is elmondta, lehet, hogy tévedett.


Szakály szerint ő arról beszélt, hogy az 1930-as években Európa számos országában, így Magyarországon is, hontalan vagy állampolgárságuktól megfosztott zsidók éltek. Magyarországon 1941-ben körülbelül 15-35 ezer Szlovákiából, Lengyelországból, Németországból és Ausztriából menekült zsidó volt, akiknek az állampolgársága bizonytalan volt. Randolph L. Braham történészt idézte: a Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság igénye volt, hogy minden kétes állampolgárságú egyént ki kell utasítani Kárpátaljára, és át kell tenni a kelet-galíciai német hatóságokhoz. Ez a lépés nem volt emberséges, a tragédia következménye, hogy 11–18 ezer Magyarországon lévő, alapvetően hontalan vagy állampolgárságát bizonyítani nem tudó embert „tesznek át” Galíciába, ahol ukrán és német milicisták illetve csapatok legyilkolják őket.


„Akit ezzel megsértettem, én megkövetem”, mondta. Nem sértegetni akartam, én egy olyan kifejezést használtam, ami az akkori időszakban szakkifejezés volt. Mint mondta, 1941-ben ezeket az embereket Magyarországról „kitoloncolták”, és „sajnálatos módon halál lett a sorsuk”. „Ezért nyilván a magyar társadalom valamilyen szinten felelősséggel tartozik megkövetni ezeket az embereket.” De amint a magyar hatóságok tudomására jutott, mi történik ott, az emberek egy részét visszafogadták és a kitoloncolást felfüggeszttették.


Szakály szerint ez szakmai kérdés, amely „sajnos politikai konstellációba került”. „Nyilvánvalóan én tévedhettem ebben a dologban”, semmilyen szándékosság nem volt benne, mondta. „Bűntudatom nincs, mert nem követtem el bűnt az én felfogásom szerint. Lehet, hogy tévedtem.”


Szakály Sándor közölte, nem gondolja, hogy le kellene mondania a főigazgatói posztról. Viszont nem vesz részt a holokauszt-megemlékezéshez kapcsolódó konferencián, amelyen előadása is lett volna, mert úgy gondolja: az a helyes, ha személye vagy a nyilatkozata körül ilyen vita alakult ki, akkor ne szólaljon meg a holokauszt-konferencián.1941: a magyar hatóságok kitoloncolnak – „sajnálatos módon halál lett a sorsuk” (a kép forrása: infovilag.hu)


Korábban a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM is tiltakozott a történelem átírása ellenDK: nincsen szükség közpénzből fenntartott káder- és havertemetőkre


2013. december 16-án, hétfőn Vadai Ágnes a tenytar.blog.hu összeállítására hivatkozva (Pártpolitikai célokból létrehozott intézetek milliárdokért) közölte: 2012-ben évi 210 millió forintos támogatással hozták létre a Közpolitikai Kutatások Intézetét, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet pedig 1,3 milliárd forintnyi közpénzből gazdálkodott idén. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóközpontjára 175 milliót különítettek el, a Századvég „kutatóintézet” közel ötmilliárd forintnyi állami pénzből gazdálkodhat, a 2014-es költségvetésben pedig már szerepel a Veritas Történetkutató Intézetet. A DK szerint ezek a központok és intézetek azok, ahol „megpróbálják kifizetni azokat, akik nem fértek bele a földbe, a trafikba, a TEK-be, a Közgép-bizniszbe vagy éppen az összes többi sporttal, focival kapcsolatos kiadásba”.


Együtt-PM: a Fidesz az igazság meghatározásának monopóliumára is igényt tart


A párt 2014. január 3-án kiadott közleménye szerint „a Fidesz a valóság és az igazság meghatározásának monopóliumára is igényt tart”. „A hatalom sorra hozza létre a pöffeszkedő új kutatóintézeteket, melyek közös jellemzője, hogy az alulfinanszírozott kutatóhelyekhez képest hatalmas költségvetéssel rendelkeznek, közvetett vagy közvetlen kormányirányítás alatt állnak, és a Fidesz céljait hivatottak szolgálni.” A Veritas Történetkutató Intézet „már nevével is azt üzeni a történettudománynak, hogy a Fidesz lojálisabb pártszolgákra akarja cserélni a történészeket, s emellett a múlt újraírásának, az igazság kisajátításának jogára is igényt tart”.


DK: vonja vissza a kormány Szakály Sándor kinevezését!


2014. január 17-én, Szakály Sándor fentebb hivatkozott nyilatkozata után a DK közleményben követelte a kormánytól, hogy vonja vissza Szakály Sándor igazgatói kinevezését, és kövesse meg a magyar zsidóságot. Oláh Lajos és Szabó Zoltán DK-s politikusok szerint, Szakály állításával ellentétben, „a megszálló náci csapatok nem elkövették, csupán lehetővé tették a következő egy év szörnyűségeit; ezeket a magyar szélsőjobboldallal együttműködő magyar kormány, magyar közigazgatás és magyar csendőrség követte el”. Szakály Sándor azzal a nyilatkozatával, amely szerint a zsidók 1941-es deportálása Kamenyec-Podolszkba „csupán idegenrendészeti eljárás volt, megengedhetetlenül meghamisította a történelmet, meggyalázta a holokauszt áldozatainak emlékét, továbbá alapos a gyanú, hogy egy emberiség elleni cselekmény tényét jelentéktelen színben tüntetve fel” bűntettet követett el.

A szerk. megj.: Remélhetőleg a MAZSIHISZ a két párt nyilatkozatait, amelyek előbb születtek, mint az ő közleményük, nem tekinti „a választási kampány részének”, mert ezzel megfosztaná őket a saját elveik képviseletétől, és remélhetőleg nem sorolja őket a „minden érintett”-hez sem, akik a múlt átírására törekszenek. A MAZSIHISZ egyébként az egyetlen hathatós szankciót választotta az Orbán-kormány arcátlan múlthamisítása ellen: ha a szélsőjobboldaléval keveredő Orbán-féle ideológia semlegesítésére és a kormány arculatjavításra kitalált holokauszt-emlékévtől tiltakozásul távol marad a magyar zsidószervezet, az világbotrány lesz. Kérdés, hogy a megkövetéssel („akiket megsértettem”) a „megsértettek” elintézettnek tekintik-e a dolgot.