rss      tw      fb
Keres

Románia - Markó: a szabadság elérhetővé vált a romániai magyarok számára

MTI 2010. március 14., vasárnap 15:17

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta az 1848-as szabadságharc idei évfordulóját megelőző felhívásában Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Mint kifejtette: az összefogásra azért van nagy szükség ma is, amikor a romániai magyarok számára elérhetővé vált a szabadság, mert a küzdelem folytatódik az erdélyi magyarság legfőbb célkitűzéseinek eléréséért.

Ez abban a felhívásban olvasható, amit az RMDSZ a hétvégén juttatott el az MTI bukaresti irodájába. A romániai magyar szervezet elnöke által aláírt dokumentum az erdélyi magyarság legfőbb célkitűzései közé sorolja az autonómiát, vagyis az önálló döntéshozatal különböző formáit.

A politikus szerint március 15. főként a nemzeti összefogás, a szolidaritás napja. "Nagy, közös felelősségünk, hogy ez a nap minden magyar ember közös ünnepe maradjon, és ne engedjük, hogy ezt az ünnepet bárki is önös politikai célokra használja fel" - olvasható a felhívásban.

Az RMDSZ elnöke arra biztatja a romániai magyarokat, hogy ünnepeljék március tizenötödikét az idén is ugyanúgy, ugyanolyan méltósággal, mint eddig, legyen jelen köztük a nemzeti lobogó, és csendüljön fel a magyar himnusz a nemzeti ünnepen.