rss      tw      fb
Keres

Jávor: ő nem így képzelte – még dolgozni kell a bizalom helyreállításán
Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke az MTI-nek adott interjút, amelyet a hírügynökség szombaton tett közzé. Szerinte:


– Az ellenzéki megállapodás résztvevőinek még sokat kell dolgozniuk azért, hogy helyreálljon az egymás közötti bizalom. Bár csak később derülhet ki, hogy az összefogás kibővítése inkább hoz vagy visz szavazókat, a résztvevők úgy gondolják, többen lesznek, akiket az összefogás győz meg arról, van lehetőség a kormány leváltására.


– A megszületett megállapodás nem azt tükrözi, ahogy ő személy szerint tavaly tavasszal elképzelte a kormányváltás optimális forgatókönyvét. Ő egy olyan kétpólusú felállásban gondolkodott, amelyben a megkérdőjelezhetetlen szavazóbázissal rendelkező MSZP mellett fel tudnak mutatni egy másik alternatívát, amelyik meggyőzi a szavazókat, hogy nem ismétlődnek meg a 2010 előtti kormányok hibái. A nyáron elfogadott megállapodás ennek az intézményes kereteit is biztosította volna, de ősszel azt tapasztalták, hogy az elképzelt formáció nem képes megfelelő mértékben megszólítani a kormányváltást akaró szavazókat, ezért újra kellett gondolni a megegyezést.


– Az összefogásra egyébként is megvolt a kényszer, amit részben „a Fidesz választási rendszere” hozott létre, mert ha az nem lenne, „akkor erre az ellenzéki szövetségre nem lenne szükség”. Másfelől pedig érződött az a választói nyomás, amely szintén ebbe az irányba mutatott.


– Van még tennivaló, hogy elmagyarázzák a tagságuknak az összefogás részleteit, de a visszajelezések alapján azt látják, hogy a többség egyetértett a döntéssel. Az adott helyzetben és az adott feltételek között ez volt a legjobb megoldás.


– A másik opció az lett volna, hogy felállnak a tárgyalóasztaltól, de az a veszély nem fenyegetett, hogy a többi résztvevő kihagyja az Együtt-PM-et az összefogásból – cáfolta Gyurcsány Ferenc DK elnök erről szóló kijelentéseit.


[A szerk. megj.: Gyurcsány Ferenc ugyancsak az MTI-nek adott interjújában azt mondta: Az Együtt-PM egyedül maradt abban a vitában, hogy ő is szerepeljen a közös listán, és reális volt a veszélye annak, hogy ha nem állapodnak meg, akkor ők kerülnek ki a megállapodásból. Végül jó döntést hoztak.]Jávor Benedek 2010 szeptemberében – még az LMP főpolgármester-jelöltjeként (grafter.blog.hu)

– Azért maradtak, mert a választási szövetség tagjai tisztában voltak azzal, hogy ha a megbeszélés résztvevői közül bárki egyedül indul tavasszal és saját jelölteket állít az egyéni választókerületekben, akkor az garantálja a Fidesz győzelmét.


– Korábban élesen kritizálta a szocialistákat és a DK-t is, de a helyzet az elmúlt években sokat változott, amit mindenkinek szem előtt kell tartania.


– Az összefogási kényszerről: „lehet a választást egyfajta kívánságműsorként tekinteni, de ha az Orbán-kormány újabb négy évig hatalomba tud maradni, akkor Magyarországnak lőttek”.


– Csak később derülhet ki, hogy az összefogás kibővítése összességében inkább hoz, vagy inkább visz szavazókat. Biztosan akadnak olyanok, akik ezek után nem fogják az ellenzéki együttműködés mellé behúzni az ikszet, de az összefogás résztvevői azt gondolják, hogy többen lesznek, akiket ezzel a lépéssel győznek meg arról, hogy van lehetőség a kormány leváltására.


– A megegyezés alapján az Együtt-PM több választókerületet adott át a Demokratikus Koalíciónak, mint a szocialista párt, ami azért történt így, mert megegyeztek, hogy a résztvevők a mért társadalmi támogatottságuknak megfelelően kapnak képviselőjelölti helyeket. Ettől függetlenül az Együtt 2014 és a PM két olyan frakcióval lesz jelen az Országgyűlésben, amelyik megkerülhetetlenné teszi őket.


– A Párbeszéd Magyarországért esetében körülbelül héttagú frakcióra számít, ahová várakozásai alapján hárman listáról, négyen pedig az egyéni választókerületekből kerülhetnek be. Biztos abban, hogy az Együtt 2014 több mint tíz taggal alakíthat képviselőcsoportot.


– Abban is biztos, hogy a kampányban a résztvevők szoros együttműködésben, összehangoltan fognak dolgozni. Nem adják fel egyéniségüket, de egységesen fogják képviselni azokat az álláspontokat, amelyben megegyeztek. Egy ilyen szoros szövetségben egyeztetni kell a nyilvánosság előtt képviselt választási program állításait. Ehhez viszont „arra is szükség van, hogy a partnerek ne lepjék meg egymást a nyilvánosság előtt, a nagyobb bejelentésekről ne a sajtóból értesüljenek”.


Gyurcsány Ferenccel szemben – aki korábban az MTI-nek azt mondta, helyreállt az a bizalom, amit az Együtt-PM az októberi közös ellenzéki megemlékezés után a lehetséges együttműködés egyik feltételeként nevezett meg – ő úgy gondolja, ahhoz, hogy a bizalom helyreálljon, még további munkára van szükség.


– Ahhoz, hogy a szövetség jól tudjon működni a választási kampányban, mindenkinek bölcsességet és önmérsékletet kell tanúsítania. Ha ez így történik, akkor megvalósulhat az a közös cél, melynek érdekében most mindenki áldozatot hozott, és le tudják váltani az Orbán kormányt.(MTI)