rss      tw      fb
Keres

A Vatikán szerint túlzott a visszaélések miatt az egyházat érő bírálat

MTI 2010. március 14., vasárnap 14:15

A Vatikán hivatalos lapja szembeszállt a katolikus egyházat és annak vezetését a szexuális visszaélések kapcsán ért támadásokkal.

- Egyesek megátalkodottan próbálják úgy beállítani a dolgot, mintha szexuális bűnügyek éppen egyházi intézményekben fordulnának elő a leggyakrabban. Holott az egyház az, amelyik a leghatározottabban lép fel kiskorúak megrontása ellen - írta a L'Osservatore Romano vasárnapi számában leközölt vendégkommentárjában Giuseppe Versaldi püspök, a Szentszék legfelsőbb bíróságának tagja.

Mint rámutatott, XVI. Benedek pápa "nyílt és határozott" harcot folytat az egyházi személyek által elkövetett jogsértések ellen. Egyúttal visszautasította azt a felfogást, amely szerint a pedofília egyik oka a papok nőtlenségében keresendő. Szerinte "bizonyított dolog, hogy a kettő között nem áll fenn okozati összefüggés". Szexuális bűnügyek gyakrabban fordulnak elő világi, illetve házas személyek esetében, mint nőtlen papok. püspökök körében.

A várakozással ellentétben a katolikus egyházfő nem tért ki vasárnapi Úrangyala imájában a megrontási ügyekre, amelyek egyre nagyobb hullámokat vernek Németországban és Ausztriában. XVI. Benedeknek amúgy szokása, hogy a vasárnapi nyilvános ima keretében állást foglal aktuális eseményekkel, történésekkel kapcsolatban.

Az Angelus volt a pápa első nyilvános fellépése azóta, hogy pénteken ismertté vált egy súlyos következményekkel járó döntés abból az időből, amikor Joseph Ratzinger münchen-freisingi érsekként tevékenykedett. A Süddeutsche Zeitung megírta, hogy az érsek 1980-ban beleegyezett egy észak-németországi pap Bajorországba történő áthelyezésébe. Az illető korábbi állomáshelyén megrontott egy 11 éves fiút. Később új munkahelyén sem hagyott fel a reá bízott gyerekek molesztálásával, emiatt felfüggesztett börtönbüntetésre és 4000 márka pénzbírságra ítélte a bíróság.