rss      tw      fb
Keres

Szlovákia a földvásárlási moratórium meghosszabbítását kéri

MTI 2010. március 14., vasárnap 14:00

Szlovákia az európai uniós külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását fogja kérni az Európai Uniótól - jelentette be a pozsonyi kormány mezőgazdasági minisztere.

Vladimír Chovan bejelentése szlovák lapok hétvégi beszámolói szerint reakció az úgynevezett régi uniós tagállamok követelésére, hogy 2013 után is maradjon meg a különbség az agrártámogatások területén a 15 régi tagállam és az ezredforduló után csatlakozott újak között.

A termőföldpiacot azt követően kellene megnyitni az uniós külföldiek előtt, hogy a támogatásbeli különbség kiegyenlítődött, "különben a külföldi gazdák előnybe kerülnének a hazaiakkal szemben" - nyilatkozott Chovan, aki szerint a szubvenciós egyenlőség megteremtése utáni második évben volna szabad megnyitni a piacot. A miniszter hozzátette: a moratórium meghosszabbítását Szlovákia az új tagállamokkal közösen kívánja kérelmezni.

A 2004 óta uniós tag Szlovákia 7 éves termőföld-vásárlási moratóriumot alkudott ki a csatlakozási tárgyalásokon a más tagállamokból érkező külföldiekre vonatkozóan. A csatlakozási szerződésben azt is kikötötték, hogy három évvel megtoldható a moratórium, amennyiben a nyitás veszélyezteti a piac működését.

Uniós külföldiek egészen 2007-ig egyáltalán nem vásárolhattak termőföldet Szlovákiában. A jelenlegi szabályozás szerint akkor szerezhetnek földtulajdont, ha rendelkeznek szlovákiai bejelentett lakóhellyel, és legkevesebb három éve művelnek földet az országban.