rss      tw      fb
Keres

A vak is látja
Új fejezet nyílik az azeri-magyar kapcsolatokban – jelentette be Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár. A kijelentés helyszíne a vakok Batthyányi László gyermekotthona volt, ahol egy új épület alapkövét helyezték le. Indoka pedig: ehhez az építkezéshez mintegy 240 millió forintnyi összeggel – egy szerény budai villa árával – járult hozzá a jelenlegi azeri elnök, Ilham Aliyev apjáról, Heyder Aliyevről elnevezett alapítvány.


Szijjártó államtitkár szavai szerint az azeri-magyar kapcsolatok „a szolidaritás, a barátság és az emberségesség mentén” alakulnak. Ezt az országok közti barátságot alapozta meg 2012-ben az örmény katonatársát lemészároló Ramil Safarov átadása hazájának. Ezért az emberségességen alapuló kapcsolatért a magyar kormány számára nem tűnt nagy árnak az örmény-magyar diplomáciai kapcsolatok megszakadása, s az Egyesült Államokban és Franciaországban nagy politikai befolyással rendelkező örmény lobbi neheztelése sem.


Most pedig, mint az államtitkár túláradó szavaiból megtudjuk, a vak gyermekek ellátásában dolgozó, „legtiszteletreméltóbb szolgálatot folytató” szerzetesrend kapott egy olyan ember nevét viselő alapítványtól segítséget, aki minden volt, csak éppen tiszteletre méltó nem.


Az azeri titkosszolgálatot megalapító Aliyev hazájában szoros kapcsolatot tartott fenn a helyi maffiával. Nemcsak Azerbajdzsán nagyhatalmú ura volt, hanem – Jurij Andropov személyes pártfogoltjaként – bekerült a Szovjetunió Kommunista Pártjának legfontosabb szervébe, a politbüróba is. A gorbacsovi glasznoszty időszakában éppen végtelen korruptsága miatt visszaszorították. Hazájában azonban hatalma töretlen maradt, átmentette magát a Szovjetunió összeomlása után is. Az államelnökséget tőle fia, a jelenlegi államelnök „örökölte”. Aliyevék az olajrubelekből és mocskos maffiakapcsolataik révén a világ leggazdagabb családjai közé emelkedtek.


Most pedig – Szijjártó Péter államtitkár szavai alapján – a szolidaritás, a barátság és az emberségesség glóriáját is megkapták. Nem is került olyan sokba nekik, és még a baltás gyilkost is megkapták előre. Igazán megérte nekik.