rss      tw      fb
Keres

Egyre nagyobb megrázkódtatást okoznak Németországban az iskolai szexuális visszaélések

MTI 2010. március 14., vasárnap 12:34

Egyre nagyobb megrázkódtatást okoznak Németországban a többnyire egyházi, de részben világi iskolákban az utóbbi évtizedekben fiatalkorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélések.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vasárnapi tudósítása szerint az elmúlt hetekben 23 iskoláról, illetve kollégiumról derült ki, hogy falain belül szexuális bűncselekmények történtek, az áldozatok száma pedig meghaladja a 250-et.

Az újság szerint a napvilágra került esetek nem csupán a katolikus egyháznak okoztak károkat, de általánosságban megrendült a bizalom az úgynevezett elit oktatási intézetek iránt. Mindennek alátámasztására a lap arra emlékeztetett, hogy a napokban az odenwaldi UNESCO-mintaiskoláról derült ki: tanárai szexuális visszaéléseket követtek el a diákokkal szemben.

A német kormányban a jelek szerint nincs egyetértés a történtek megítélésében. Erre utal, hogy két különböző javaslat hangzott el az esetek feltárására. Az egyiket a liberális igazságügyi miniszter, Sabine Leutheussser-Schnarrenberger terjesztette elő, hangoztatva, hogy azon mindenekelőtt az áldozatoknak nyújtandó kártérítéssel kellene foglalkozni. A katolikus egyház ezt elutasította, értésre adta viszont: hajlandó részt venni azon a kerekasztal-konferencián, amelyet a konzervatív családügyi miniszter indítványozott. Kristina Schröder szerint ezen a találkozón a kormány, továbbá a legnagyobb németországi egyházak, valamint a pedagógusok szervezetei képviselőinek az ilyen jellegű esetek feltárásával, továbbá jövőbeni megelőzésével kell foglalkozniuk.

Két magas rangú politikus vasárnapi nyilatkozatában egyaránt védelmébe vette a katolikus egyházat, hangoztatva, hogy nem lehet egyedül azt a vádlottak padjára ültetni. Andrea Nahles, az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt, továbbá Alexander Dobrindt, a koalíciós kormányban részt vevő kisebbik konzervatív párt, a CSU főtitkára egyformán úgy vélte: a gyermekekkel, illetve fiatalokkal szembeni szexuális bűntettek nem korlátozhatók csupán az egyházra. Mindkét politikus azt hangoztatta, hogy széles társadalmi jelenségről van szó. A szociáldemokrata Nahles a leghatározottabban óva intette a liberális igazságügyi minisztert attól, hogy csakis a katolikus egyház soraiban keresse a bűnösöket.