rss      tw      fb
Keres

Vádat emeltek egy volt boszniai rendőrparancsnok ellen a srebrenicai vérengzés miatt

MTI 2010. március 14., vasárnap 11:42

Szarajevóban vádat emeltek egy boszniai szerb férfi ellen több mint ezer srebrenicai muzulmán 1995-ben történt lemészárlása miatt.

A vád szerint a 43 esztendős Nedjo Ikonic a boszniai szerbek egyik rendőri alakulatának parancsnokaként 1995 júliusában megszervezte az áldozatok legyilkolását, és parancsot adott rá - olvasható a Szarajevóban szombaton nyilvánosságra hozott vádiratban.

Ikonicot idén januárban adta ki az Egyesült Államok Boszniának. A boszniai szerbek a kelet-boszniai muzulmán enklávé, Srebrenica elfoglalása után 1995 júliusában összesen mintegy 8 ezer muzulmán férfit és fiút végeztek ki.

A fenti, a II. világháború utáni legsúlyosabb európai háborús bűntett miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt a boszniai szerb hadsereg parancsnoka, Ratko Mladic ellen, aki évek óta szökésben van. A boszniai szerbek egykori vezetőjének, az őrizetben lévő Radovan Karadzicnak egyebek között a srebrenicai mészárlás miatt is felelnie kell a hágai törvényszék előtt az ellene folyó perben.