rss      tw      fb
Keres

Egységes választási nap Oroszországban

MTI 2010. március 14., vasárnap 6:00

Oroszországban vasárnap tartják az évi két egységes választási nap egyikét: ezúttal mintegy 32 millió állampolgár - a választásra jogosultak mintegy harmada - adhatja le voksát 75 régióban a regionális és helyi képviselő testületek mintegy 40 ezer tagjára, s a legtöbb helyet várhatóan az állami dumában több mint kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Párt szerzi majd meg.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 8 órakor nyílnak, így a Habarovszki területen moszkvai idő szerint éjjel egy órakor már lehetett szavazni, s moszkvai idő szerint reggel 6 órára - vagyis közép-európai idő szerint reggel hatra - már a szavazók 15 százaléka az urnákhoz járult.

Az Oroszországi Föderáció összesen 75 régiójában tartanak vasárnap különböző szintű választásokat, s ezen belül nyolc regionális parlament képviselőit, 8 nagyobb város önkormányzatát és több város polgármesterét választják meg.

A regionális választásokon elsősorban a négy parlamenti párt - az Egységes Oroszország Párt, az Igazságos Oroszország, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja és az Oroszország Liberális-Demokrata Pártja indult. A létező három parlamenten kívüli párt közül kettő - a Jobboldali Ügy és az Orosz Hazafiak - két, illetve három régióban tudott jelöltet állítani, a liberális Jabloko párt két régióban próbált indulni, de formai okokra hivatkozva egyikben sem regisztrálták jelöltjeit.

A bejutási küszöb mindezeken a választásokon eltérő, mivel ezt helyileg határozzák meg, de többnyire a kisebb pártok számára szinte elérhetetlen 7 százalék, mint az állami dumában, a legalacsonyabb pedig - 5 százalék - a Rjazanyi területen és a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben.

Kisebb-nagyobb eltérésekkel az egyéb szabályok is hasonlóak az általános választások szabályaihoz: az indulóknak több lépcsőben számos feltételt kell teljesíteniük, s minden alkalommal a választási bizottság dönti el, teljesültek-e a feltételek. Vagyis a testület minden szinten megszűri az indulókat.

Vlagyimir Csurov, a Központi Választási Bizottság (CIK) elnöke szerint átlagosan mintegy 40 százalékos részvételre lehet számítani. Csurov szerint a tavaly márciusi hasonló egységes választási naphoz képest jelentősen erősödött a versengés az induló pártok között, ám a központi rádiókban, televíziókban és újságokban szinte egyetlen szó sem esett a vasárnapi helyi voksolásról.

A választások biztonságáról több mint 81 ezer rendőr és 1200 belügyi katona gondoskodik, a belügyi szervek állománya számára megerősített szolgálatot rendeltek el.

Oroszországban összesen mintegy 110 millió szavazásra jogosult állampolgárt tartanak nyilván, közülük mintegy 1,77 millió él külföldön.