rss      tw      fb
Keres

Új kormány karácsonyra
A magyar média nem sok figyelmet szentel a december 18-án már munkába álló új német kormánynak.


Ez nyilván összefügg a magyar médiafogyasztó könnyen kihunyó érdeklődésével. Miután megtudta a szeptemberi választások eredményét, azaz: ki győzött (a kereszténydemokrata unió, Merkel), már nem is érdekelték a részletek. Pedig az igazi történet a győzelem (?) után kezdődött.


Mindenekelőtt azzal, hogy a hagyományos koalíciós partner, a szabaddemokraták nem jutottak be a parlamentbe. Merkel a kisebbségben kormányzást már az első körben kizárta, megindult hát a megfelelő partner keresése. A zöldekkel folytatott pár órás beszélgetés világossá tette a két párt közötti kibékíthetetlen ellentéteket, a tárgyalások befejeződtek. Az ellentét elsősorban abból adódik, hogy a CDU egyik legfőbb támogatója a német autólobbi, a zöldek pedig következetesen küzdenek a belsőégésű motorok környezetszennyezése ellen.


A következő látogatás a szociáldemokraták portájára vezetett. Merkel első kormányzati ciklusában már működött velük együtt nagykoalícióban, így logikus volt az újabb felkérés. Most viszont a szociáldemokraták fanyalogtak. Úgy érezték, a korábbi nagykoalícióban túlságosan sok igényüket adták fel, beleszürkültek Merkel asszony hátterébe. Ezt a hibát nem akarták még egyszer elkövetni.


Ez magyarázza a koalíciós tárgyalások elhúzódását. Minden egyes részletkérdésben hosszas vita alakult ki, amelyet bonyolult megoldások követtek. A koalíciós szerződés maga csaknem kétszáz oldalt tesz ki. A szociáldemokraták a végleges döntés előtt lemérték a párt „bázisának” egyetértését is. Csak az után került sor az aláírásra, hogy 76 százalékuk a koalíciós szerződésre szavazott.


A miniszteri pozíciók elosztása sem egyszerű helycsere volt. Nagyon alaposan belenyúltak a korábbi minisztériumi struktúrákba. Így Sigmar Gabriel mint a koalíciós párt vezetője nemcsak kancellárhelyettes lett, hanem a gazdasági tárcát az energiaágazattal kibővítve vehette át. A német lapok hangsúlyozzák: szinte egyenlő súlyú félként vesznek részt a pártok a kormányzásban.


A koalíciós kormány reális megítéléséhez még hetekre, hónapokra van szükség. Ami viszont első pillanatban is feltűnik: a női politikusok megnövekedett száma. Köztük van Aydan Özoguz, migrációs ügyekért felelős államtitkár. Ő a német kormány első török származású tagja.


És a legmeglepőbb választás: Ursula von der Leyen a védelmi miniszteri székben. Ő a korábbi Merkel-kormány munkaügyi minisztereként már bizonyította kvalitásait. Azt is mondják róla, hogy bizalmas baráti kapcsolatban van Merkellel. Ez a hamvasszőke hajú, filigrán orvosnő – hét gyermek édesanyja – lesz a német történelemben az első nő a védelmi minisztérium élén. Ami csak azt bizonyítja, hogy a honvédelem és a német hadsereg, a Bundeswehr ügyeit nemcsak marciális külsejű férfiakra – mint a doktorihamisítási ügy miatt visszalépett Karl-Theodor zu Guttenberg – lehet bízni.