rss      tw      fb
Keres

Egyházfórum: Világ-nézet XXII – A középút aranya

Az Egyházfórum című, negyedévente megjelenő folyóirat 2013 elején új internetes rovatot indított Világ-nézet címmel, amelyben heti rendszerességgel valamely aktuális egyházi, társadalmi, politikai kérdésről közölnek rövid cikkeket. A szerkesztők célja, hogy fórumot teremtsenek azoknak az elsősorban keresztény egyházakhoz kötődő szerzőknek, akik egy korszerűbb egyháziasságot és világlátást szeretnének megmutatni. Az alábbiakban Winkler Lajos írásából olvashatnak részleteket: A középút aranya.Ferenc pápa – MTI


„Szociológus barátomtól kaptam egy e-mailt. „Már hosszabb ideje spekulálok azon, hogy mekkora is a katolikus egyház szabadságfoka. Mindig arra jutok, hogy nagyon kicsi” – írta. Ennek első oka, hogy a századok során kiépült infrastruktúrájának fenntartására önerőből képtelen; a mindenkori hatalom finanszírozására szorul.”


„Az egyház a hívő szemével nézve sem pusztán spirituális intézmény. Már alapításakor is volt pénzkezelője. Hogy Júdásnak hívták, már előrevetíti, hogy a későbbiekben lesznek ez ügyben gondok.”


„A növekvő vagyon felhasználásának sok-sok pozitív eredménye volt; a szegénygondozás, az oktatás a művészetek pártolása, de komoly ellenérzést is szült. Már Jézus figyelmeztetett a vagyon veszélyeire.”


„A feszültségek a mai napig léteznek. Kérdés, mi lehetne a megoldás? Értékesíteni a Vatikán kincseit? Kinek? Vagy az éppen alakuló magyar joggyakorlat mintájára magángyűjtőknek kikölcsönözni mondjuk a Pietát vagy a Mózes-szobrot? A kérdés súlyát jól mutatják a világot megrázó, a javak elosztásáért kitört háborúk és forradalmak. Nincs kész megoldás. Meg kell találni az utat az anyagiak helyes, korrupciómentes, ellenőrzött felhasználására, olyan kezelők kinevelésére, akik lélekben szegények. Olyanokéra, akikben megvan az empátia azok iránt, akiktől pénzt kérnek. (Ferenc pápa reform-törekvései állítólag máris szemet szúrtak az olasz maffiának, aminek a híradások szerint a célkeresztjébe került.)”


„Barátom kérdésére – vele egyetértve – csupán azt válaszolhatom, amit az egyszeri székely gyerek mondott, amikor azt kérdezték tőle, hogy mennyi az egyharmad fele. Ő így válaszolt: azt hamarosan megmondani nem tudom, de azt hiszem, sok nem lehet.”