rss      tw      fb
Keres

Játszmák, de ki játszik kivel és kinek?
A Galamusban Mihancsik Zsófia szerdán részletesen ismertette, hogyan állít elő a jobboldali agymosó gépezet hírt a semmiből, most éppen egy állítólagos listáról, amely Gyurcsány állítólagos javaslatait tartalmazza az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre vonatkozóan. Mindez a Magyar Nemzet „értesülésein alapul”, mármint hogy „úgy tudják”, Gyurcsány azzal készül sakkban tartani Bajnaiékat és Mesterházyékat, hogy lehetséges jelölteket nevez majd meg. Hétfőn már ezek a sajtóorgánumok neveket is soroltak, a hírlapi kacsa pillanatok alatt megtöltötte a médiateret.


Az egy dolog, hogy így végzi munkáját a szabadnak és függetlennek már régen nem gondolt sajtó a jobbtérfélen, de megütközéssel néztem az ATV-ben a vasárnap esti műsort, amelynek címe Szabad szemmel, a mottója pedig így hangzik: „Ha tisztán akar látni.” A műsorvezető Mészáros Antónia Bajnai Gordont fogadta elsőként beszélgetésre, és azzal kezdte, hogy ő nem akar leragadni az összefogás, össze nem fogás kérdéskörénél, de ugye december 10-éig kérte Gyurcsány Ferenc Bajnaiékat és az MSZP-t is, hogy fontolják meg, újra tárgyaló asztalhoz ülnek-e vele. Gyurcsány azt mondja, ez nem ultimátum, fogalmazott Mészáros, de mintha az ellenzék többi része meg azt mondaná, hogy bizony az – minek tartja ezt a kérést Bajnai, és mi a válasza rá? (Természetesen a műsorvezető nem tartotta fontosnak felidézni, hogy az MSZP folyamatosan idézgeti Gyurcsány október 23-ai úgynevezett visszalépési ajánlatát, tendenciózusan elfelejtve a benne megjelölt feltételeket, amivel lépéskényszerbe hozza Gyurcsányt, aki épp emiatt adott határidőt: az október 23-ai ajánlata alapján készen áll beszélgetni, üzengetés helyett.) Bajnai a kérdésekre rezzenéstelenül előadta a szokásos válaszát, hogy már egy éve dolgozik az összefogáson, mekkora áldozatokat hoztak, milyen jó ajánlatot tettek, de nem szeretne a nyilvánosság előtt üzengetni. Ez után következett az a műsorvezetői felvetés, hogy Bajnai elképzelhetőnek tartja-e harmadik személy megnevezését a közös miniszterelnök-jelöltre vonatkozóan? Mészáros sajtóértesüléseknek nevezve a MN vonatkozó álhíreit, úgy fogalmazott, Gyurcsány Ferenc állítólag azt tervezi a 10-ei határidő lejárta után, hogy neveket kezd el bedobni, a lehetséges miniszterelnök-jelöltekét.


A kérdésre Bajnai Gordon is úgy válaszolt, mint aki komolyan veszi a feltételezést, azt mondta: egyszer már volt miniszterelnöki kaszting Magyarországon, annak a végén ő lett a miniszterelnök, de a megelőző egy hét rengeteget segített a Fidesznek abban, hogy egy év múlva kétharmados győzelmet arasson.


Mindenekelőtt azt jegyezném meg, hogy a 2009-es miniszterelnöki kasztingnak szintén része volt ugyanilyen hírgyártás is, mint a mostani. Akkor is bedobtak neveket, sorra kérdeztek embereket mindenféle álhírek alapján is, hogy zavart keltsenek. A kétharmadba, ha egyáltalán, akkor az is belejátszott, ahogyan az úgynevezett demokratikus sajtó vakon és süketen közreműködött ebben a cirkuszban. A szenzációra való ugrás megelőzte a gondolkodást, hogy a felelős gondolkodást, mert ez más minőség, már ne is említsük. Nem nagyon tér el ettől az, ahogyan például most ehhez a hírhez Mészáros Antónia viszonyult.


Csendesen kérdezem, mit jelent a szlogen – „ha tisztán akar látni” –, amikor a műsorvezető még ahhoz sem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen, kikre és mire hivatkozik sajtóértesülésként. Mibe került volna felemelnie a telefont, és megkérdezni Gyurcsány Ferencet is, mielőtt hírbe hozza egy érzékeny témában, az összefogás ügyben? Mert azt nem is merem feltételezni, hogy tudatosan terjeszt álhírt. És azt sem nagyon értem, hogy Bajnai Gordonban miért nem merül fel a kétely, miért nem szólal meg benne a vészcsengő, hogy lesre futhat? Miért nem él legalább annyi megszorítással, hogy amennyiben valóban így van, akkor nem tartja szerencsésnek a nyilvános jelölgetési diskurzust.


Talán azért, mert jól jön pillanatnyi eszközként a pozíciójavításhoz az ellenzéki húzd meg, ereszd meg közepette? (Ezzel a beszélgetéssel kétségtelenül sikerült kettőjüknek összehozni egy kerek üzenetet: még hogy ezzel az emberrel kéne összefogni, aki nevekkel dobálózik, és már korábban is miatta kasztingoltak miniszterelnök-keresgélés közben? Aminek ugyebár kétharmad lett a vége?) Csak az a baj, hogy az ilyen tévedéseknek vagy játszmáknak, amelyek tisztességében azért szabad kételkedni, bizony súlyos ára is lehet, ami az egész ellenzék fejére hullik vissza, beleértve Bajnait is.