rss      tw      fb
Keres

Orbán játéka a számokkal
A KSH szerint 2013 III. negyedévében Magyarországon 434 ezer munkanélküli volt.


Orbán Viktor pénteken reggel azzal dicsekedett a közrádióban, hogy ma 235 ezerrel többen dolgoznak, mint kormányváltáskor (2010), „majdnem 4 millióan”. Ha ez igaz, akkor 2010-ben közel 700 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami abszurdum, hiszen ez a szám a munkaképes vagy „gazdaságilag aktív” lakosság 15 százalékát is elérte volna, márpedig ilyen szám a KSH adatai között nem lelhető fel. A valódi adat 10,5 százalék, a valóságos szám 2010 augusztus-októberében 466 ezer fő (KSH). A különbség a valóságos és az Orbán által említett szám között 30 ezer, nem pedig 235 ezer. (Nálunk minden kormánypolitikus azt mond, amit akar. Egy jelentős hányad mindent „benyal”.)


De Orbán, ha valaki nem figyelt volna fel rá, nem mondta, hogy „idehaza” dolgoznak ennyivel többen, csak azt – legalábbis az MTI szerint – hogy „dolgoznak”. Ismerjük a trükköt: a közmunkások éppúgy dolgozónak (foglalkoztatottnak) számítanak, mint azok, akik külföldön vállalnak munkát. E két utóbbi kategória az égadta világon semmit sem árul el a magyar (a honi) gazdaság tényleges állapotáról, dicsekvésre semmi ok. Tiszta szerencse, hogy a KSH nem dicsekszik. De ki figyel a KSH-ra???


(Közbevetés. Amikor – ennek jó 30 éve – Mrs. Thatcher megvonta a támogatást a hatalmas, állami kézben levő ipartól, azt mondta, hogy a közszolgálatot leszámítva az a munkahely, amelyet de facto az állam tart fenn a többi adófizető pénzéből, nem munkahely, mert nem piaci, kereslet-kínálati igényt fejez ki. Valódi munkahelyeket csak a piac létesít, mondotta ő. És 1982-ben még a munkanélküliek többsége is rá szavazott. Elhitték neki.)


Minthogy azonban Orbánék állandóan kommunistáznak, előveszem ezt a büszke „majdnem 4 milliót”. Ugyanis, egy olyan évben – találomra veszem ki 1985-öt, amely elég közel van a rendszerváltozáshoz, egyszersmind ahhoz a pillanathoz, amikor a Fidesz „örökre” elfoglalta helyét a magyar parlamentben – a „gazdaságilag aktív népesség” száma (KSH) Magyarországon 5 millió 392 ezer fő volt! És ez a sok ember gyakorlatilag létbiztonságban élt. Munkanélküliség nélkül. Ámde rendben, mivel ez a statisztikai mérőszám a munkanélkülieket is magában foglalja, nézzük 1992-t, amikor az országra már rászakadt a munkanélküliség. Akkor ugyanez a népesség még mindig több mint 5 millió fő volt (KSH), egymillióval több, mint ma. Innentől csak további zuhanást tudunk regisztrálni, 2010-ben már 4 millió 430 ezer főt (KSH), de ebbe és ekkor még csak a munkanélkülieket számították be, közmunkások nem voltak, és viszonylag igen kevesen dolgoztak külföldön!


Na, akkor tessenek számolni! Á, nem is kell számolni – lásd föntebb. Ha idén augusztus-októberben 434 ezer munkanélküli volt (KSH), akkor 2010-ben szinte hajszálra ugyanennyinek kellett lennie, magyarul, ellentétben a miniszterelnök állításával, a munkanélküliség még egy kicsit se csökkent. Legfeljebb többeknek találtak „(köz)munkát”, ami ugyebár nem munka, csak annak az éhbéres látszata, és még többen találtak – saját maguknak. A Lajtán túl. Azt meg ott is adózzák le, tehát a magyar költségvetésnek semmi öröme belőle.


Most akkor miért mond Orbán 235 ezret? Csak. Saját statisztikusai vannak.