rss      tw      fb
Keres

Ivády pálfordulása, immár harmadszor

Megtörtént, ami várható volt: Ivády Gábor kilépett az LMP-ből, és persze nem adta vissza a mandátumát. Ivády politikai karrierje már jó ideje izgatja a fantáziámat, és eddig már kétszer is írtam róla. Először még május 28-án, majd néhány nappal ezelőtt. Miután végigrágtam magam az ivádi Ivády Gáborról szóló tudósításokon, arra a konklúzióra jutottam, hogy egy tipikus politikai kalandorról van itt szó.

Második cikkemet azzal fejeztem be, hogy az LMP politikai tanácsa, amely először kizárta Ivádyt a pártból, de a végén úgy döntött, hogy mindössze megrovásban részesítik, valószínűleg úgy gondolta, hogy „Ivády Szili Katalin példáját követve nem adta volna vissza mandátumát. A féléves kötelező független státus után szépen átült volna mondjuk a Fidesz-frakcióba. És ez azért blamázs lett volna az LMP-nek”.

Ha az LMP politikai tanácsa bátrabban járt volna el, akkor ma Ivády legalább azzal nem kérkedhetne, hogy ő volt az, akinek elege lett az LMP-ből, és döntött a kilépés mellett, mégpedig „ideológia alapon”. Ivády eredetileg azt gondolta, hogy az LMP „valamennyi politikai irány értékeinek az ötvözésére” törekedett, míg aztán kiderült, hogy a párton belül a liberálisok „rossz irányba” vitték az LMP-t. A párt, amelynek egyik alapítója volt, „mind retorikában, mind az ügyeknek a súlyozásában, mind a hatalmi erőknek a kialakulásában és az ehhez felhasznált eszközökben" mára egy belvárosi, liberális rétegpártra hasonlít. Egy második SZDSZ lesz szerinte a pártból, és az világos, hogy Ivády egy ilyen pártnak nem lehet a tagja. Hiszen, mint megtudtuk tőle, „különösen tetszik [neki] a keresztény irányzat, de rokonszenves a Jobbik nemzetfelfogása is".

Ivády kijelentette, egyelőre függetlenként akarja képviselni mindazokat, akik az LMP-re szavaztak, de mára már rájöttek, hogy az LMP nem más, mint egy második SZDSZ. Ezt ugyan már mások is mondták, aztán mégis átültek egy másik párt frakciójába. Persze az talán nem a Fidesz lesz, mint ahogy en először gondoltam, hanem a Jobbik.

(Balogh S. Éva


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!