rss      tw      fb
Keres

Ujjé, a Ligetben nagyszerű...
De még nagyszerűbb lesz a Városliget Papcsák Ferenc zuglói polgármester legújabb törvényjavaslata alapján. A javaslat szövege vasárnap jelent meg az Országgyűlés honlapján. Hétfőn került a bizottságok, kedden pedig a plenáris ülés elé. Villámsebességgel zajlanak tehát a dolgok, 2014. január 31-én már hatályba is léphet a törvény.


A javaslat értelmében az állam 99 évre megkapná a Városliget vagyonkezelését. Az állam, a főváros és Zugló önkormányzatának közös birtokában levő Városligetben egy száz százalékban állami cég építi meg 2018-ig a következőket:


– Új Nemzeti Galéria
– Magyar Néprajzi Múzeum,
– Magyar Zene Háza,
– Magyar Fotográfiai Múzeum,
– Magyar Építészeti Múzeum.


Felépül még ezeken kívül egy gasztronómiai falu, valamint a Fővárosi Nagycirkusz új épülete is.


És – ez az igazi csoda – a beruházások következtében a Városliget összesen egy négyzetkilométeres területének a parkosított része nemhogy nem csökken, hanem nő. Papcsák polgármester és képviselő ígéri ezt.


Kedden a törvényjavaslat ellen vitézül küzdöttek a parlamentben a természet és a magyar örökség értékei iránt elkötelezett képviselők. Semmi kétség: el fogják fogadni.


Egy biztos: az uralkodó kétharmad hatalmának utolsó hónapjaiban még egy könnyed mozdulattal elsöpri a millenniumi Magyarország egyik emblematikus létesítményét, megfojtja a főváros „zöld tüdejét”. Aztán járkálhatunk a Liget helyére emelet betonkockák tengerében, és kérdezhetjük: mi is volt ebben a nagyszerű?