rss      tw      fb
Keres

Politikai biológia

Érdekes a Scientific American címadási stratégiája. A Pszichológia: konzervatív vagy liberális? című írásban tárgyalt cikkel is ugyanaz történt, mint a most szemlézett írással: a 2010 januári (igen, már megjelent) nyomtatott újságban közölt értekezés címe Machismo Mayhemről (körülbelül "macsó tombolás") Voted for McCain? Your Testosterone Dippedre (nagyjából: "McCainre szavaztál? Akkor lement a tesztoszteronod") változott, mire kikerült az internetre, miközben az alcím és a tartalom ugyanaz maradt.

Igazából nem a Scientific American szerkesztési elveivel szeretnék foglalkozni, hanem a "macsós cikk" szerzője, Charles Q. Choi azon felvetésével, miszerint a biológiai tényezőknek is fontos szerepük lehet a politikában, és hogy ezt mostanában egyre többen ismerik fel. Choi példaként egy olyan multicentrikus vizsgálatra hívja fel a figyelmet, amelyben a 2008-as elnökválasztás alkalmával nyálmintát vettek egyetemista korú szavazóktól. A fiatal férfiak esetében azt tapasztalták, hogy az eredmények kihirdetése után az Obamára szavazóknak stabil maradt a nyálában a tesztoszteronszint, azoknál viszont, akik a vesztes jelöltekre szavaztak, gyorsan lecsökkent. A hölgyeknél nem figyeltek meg hasonló változást.


Tesztoszteronmolekula - forrás: wikipedia

A tesztoszteron a köztudatban a macsósághoz, a tudományban az agresszióhoz, a kockázatvállaláshoz és a fenyegetésekre adott határozott válaszreakciókhoz kötődik. A hormonszint hasonló változását a különböző állatfajok hímjeinél is megfigyelhetjük, miután megvívták harcukat a nőstényekért. Ennek a változásnak a győztesek és a vesztesek esetében is jótékony biológiai hatása van. A győzteseket a magasabb tesztoszteronszint további biológiai célok – adott esetben a fajfenntartás – elérésére sarkallhatja, a veszteseket pedig abban segíti a hím nemi hormon lecsökkent szintje, hogy beletörődjenek a vereségbe, és visszakozásukkal ne tegyék ki magukat további sérüléseknek.

Talán vitatható a kutatók azon vélekedése, hogy a politikai dominancia tartós, négy évre szóló változása a vesztesekben további folytatólagos tesztoszteronszint-csökkenéshez vezethet, hiszen nem is tisztázott, mennyi ideig tartanak ezek a változások. Kutatásaikat most mindenesetre a sportesemények szurkolóira akarják kiterjeszteni, akiknek nincs olyan közvetlen befolyásuk a versenyek kimenetelére, mint a szavazóknak a politika alakulására.

Pedig a politika további biológiai szempontú vizsgálata kicsit hasznosabbnak tűnne.


Ajánlja az írást másoknak is!