rss      tw      fb
Keres

Itt tartanak a szövetségesek – Bajnai és Mesterházy a Klubrádióban
Kedden a Megbeszéljük című műsor első órájában Bajnai Gordon és Mesterházy Attila volt a vendég. Részletek a beszélgetésből.


Mesterházy Attila: Az Ipsos felméréséből „egy dolog biztosan látszik. Hogy a választópolgárok az egymással való foglalkozást, tehát ha az ellenzéki pártok egymással foglalkoznak és nem a választók, az emberek, a magyar családok problémáival… tehát kívülről úgy tűnik a választópolgárnak, hogy ezek csak saját magukkal foglalkoznak […] nem értünk vitatkoznak, akkor mindenki veszít rajta.” „Orbán Viktor lassan kérhet egy kávét, feltehet egy napszemüveget, hátradőlhet, és ha nem csinál semmit a kampányban, ha ez így folyik tovább, nem kell neki arról beszélni, hogy jobban teljesít az ország, hanem egyszerűen elvesztik az emberek a lelkesedésüket. Ha továbbra is az a demokratikus ellenzéki erők fő témája, hogy ki kivel működik együtt, kivel nem, miért nem […] akkor ez egy elveszett dolog, zsákutcás dolog. Ráadásul ha minél többet a másikat kritizálja […], az oda fog vezetni, hogy az egyik oldalon azt mondja az Orbán, mi tudjuk, mit akarunk, megyünk előre, a másik oldalon meg még csak egy ígéretet se tudtak megfogalmazni. Nekem a legnagyobb tanulság az, hogy az ellenzéki pártoknak, így a mi szövetségünknek is, az emberekkel kell foglalkozni. […] Hogyan lesz munkája, megélhetése, kiszámíthatóság, gazdasági növekedés […] Én azt látom, hogy az embereket alapvetően ez érdekli.” „A bizonytalan szavazók megnyerése nélkül nem lehet választást nyerni Magyarországon. […] Én abban hiszek, hogy a bizonytalan szavazók megnyerésével vezet az út a választási győzelemhez.” A szakpolitikai programokról „nem tudunk beszélni. Mert arról beszélünk állandóan, hogy az egyik mit csinál meg a másik hogyan csinálja a történetet. Ráadásul vannak tartalmi különbségek is. Tehát vannak olyan pártok, amelyek teljesen mást mondanak, mint amiben mi hiszünk ebben a kormányváltó szövetségben.”


Bolgár György: „Mi lenne, ha bevennék őket [a kisebb pártokat]. Talán jobban el tudnák hitetni a választóval, hogy ezek mégiscsak képesek együttműködni, mert úgy látszik, ez a fajta lendület, ez a meggyőződés hiányzik az ellenzéki szimpatizáns választóból, mert úgy látja, hogy ezek nem tudnak egymással dűlőre jutni.”


Mesterházy: „Most újra lejátszódik az a vita, hogy elég-e a győzelemhez, ha még huszonnégy másik pártot beveszünk ebbe az együttműködésbe. Látható, hogy nem elégséges. […] Az visz majd minket előre, ha azt látják a választópolgárok, amit ebben a szövetségben látnak. Aki ránk adja le a voksát, az két dolgot szolgál: az Orbán-kormány menesztését, és nem veszik el a szavazata.”


Bolgár: „Az elmúlt hónapok közvéleménykutatásai és közhangulata nem igazolják ezt vissza. Nem erősödik ez a szövetség, hanem kicsit gyengül. Lehet, hogy azért, mert még mindig folynak a viták arról, hogy legyen-e általános és teljes a szövetség, de ezek a viták nem fognak maguktól megszűnni. Egy módon szűnhetnek meg, ha mégis ki tudják teljesíteni ezt a szövetséget. Ez adhat egy új lendületet.”


Bajnai Gordon: „A legfontosabb cél a győzelem. Ehhez eszköz az összefogás. A jó összefogás.” „Öt szervezettel fogtunk össze eddig: civilekkel – Milla, Szolidaritás, Haza és Haladás –, ebből lett az Együtt párt. Aztán összefogtunk a Párbeszéd Magyarországgal [kb. 6 ember]. Ennek a folyamatnak a legfontosabb állomása, amikor augusztus végén az MSZP és ez a korábban létrejött szövetség egymással is szövetségre lépett. Ma is aláírtam egy együttműködési megállapodást a SZEMÁ-val, az Ungár Klára vezette szövetséggel [milyen szövetségre gondolt vajon Bajnai?], akik szintén támogatnak minket abban, amit csinálunk. Tehát mi építjük ezt a szövetséget mindenkivel, akivel az alapvető bizalom megvan. A másik: hogy egyeznek a céljaink. Ez jelent programot is, jelent elveket és jelenti azt is, hogy 2014-ben akarunk győzni, és ennek alárendelünk mindent. Ha kell, szervezeti, személyi érdekeket. Szóval a bizalom és a 2014-es győzelem célja az, ami összeköthet minket választási szövetségben. Ez például megvan a legfontosabbal, az MSZP-vel. Az ellenzék két legnagyobb csoportosulása fogott össze. Ezen lehet vitatkozni az aktuális közvéleménykutatások szerint, de valahol 30 százalék plusz-mínusz körüli szavazatot ma ez a választási szövetség képvisel. Vannak mások, akik vagy nem mérhetők*, vagy picik, 3-4-5 százalékot képviselnek a különböző mérésekben.*


[A szerk. megj.:
* Nem volt mérhető a Milla – kb. 5 fő –, nem volt mérhető a Haza és Haladás – ? fő –, nem volt mérhető a PM – kb. 6 fő –, és végképp nem mérhető az új „támogató”, a SZEMA.
**A „két legnagyobb párt közül” az Együtt–PM ugyanilyen „pici”: a biztos választóknál októberben 9 százalékon állt a Tárki szerint, a DK 5 százalékon; az Ipsos szerint a megfelelő számok 5 és 4 százalék; az Ipsos novemberi adatai szerint az Együtt–PM 4, a DK 3 százalékon állt a biztos pártválasztók körében.]


Ha velük a bizalom meg ez a közös cél meglenne, akkor akár bővíthető is lenne… Én erről beszéltem az Inforádióban, amikor azt kérdezték, hogy előállhat-e olyan körülmény, hogy a szövetséget bővíteni kell. Ha ez a két körülmény tudna teljesülni, akkor igen. De kérem, hogy azt ne rajtunk kérje számon, és itt talán Attila nevében is beszélhetek, október 23-án nem mi vetettük el a viszály magvát, hanem mi teremtettünk lehetőséget arra, hogy ott legyen mindenki a színpadon, és azt a negyvenezer embert, aki azért jött oda, és azt a nagyon sok embert a tévéképernyők előtt, akik azért ültek oda, hogy azt lássák, hogy van egy ellenzék, amely akár a belső vitái ellenére is az Orbán-rezsimet tartja legfőbb ellenfelének, és 2014-ben le akarja váltani, nekik mutassunk erőt. Ehhez képest például ami október 23-án történt – nem a sértettség beszél belőlem, hanem például a tegnapi közvéleménykutatások eredménye – nem azt eredményezte, hogy meg tudjunk szólítani bizonytalanokat, ami a győzelemhez kell, hanem még biztos szavazókat is elbizonytalanított az, ami ott történt. S azt azért fogadja el, bárki bármit is mond, hogy nem mi generáltuk ott azt, ami történt.”


Mesterházy: „Azt nem pontosan értem, hogy az összefogásnak miért mindig az a közös platformja, hogy ő parlamenti képviselő szeretne lenni. Mert én azt láttam, hogy eddig mindenki mandátumért jött a szocialista párthoz, legalábbis akikkel én tárgyaltam.”


Bolgár: „Mert a politika mégis a parlamentben zajlik.”


Mesterházy: „Na de hát nem arról beszélünk, hogy egy nagyobb ügyről van szó, ami az Orbán-rendszer menesztése, lebontása? Ezt mindenki csak úgy tudja elképzelni, ha neki személyesen valamilyen listán helye van a magyar országgyűlésben? Akkor van szövetség, ha ő bent ül a parlamentben, és most nem Gyurcsány Ferencről beszélek, nehogy így értsék, bárki másról.”


(Forrás: Klubrádió, az idézett részek itt és itt hallgathatók meg)Forrás: a Klubrádió Facebook-oldala


További megszólalások szövetségbővítés és DK-ügyben


Szanyi Tibor


A DK produkciójának nevezte a hamis bajai videót Szanyi Tibor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden. Arra utalt, hogy a Demokratikus Koalíció egy korábbi felhívásában 100 ezer forintot ajánlott fel annak, aki bizonyítani tudja a bajai választási csalást. Varju László a Demokratikus Koalíció pártigazgatója még október 8-án, a megismételt választás előtt az ATV-ben beszélt arról, hogy készek fizetni annak – 100 ezer forintot –, aki bizonyítékkal szolgál egy esetleges bajai választási csalásról. Szanyi Tibor szerint erre a felhívásra készült a bajai hamis videó.


„Volt egy megrendelés ugye, bizonyítékot rendelt a Demokratikus Koalíció, elég pancser módon. A piac reagált, gondolom több helyen is elkezdték gyártani a bizonyítékokat, valamelyik piacképes volt, amit el tudtak sütni” – mondta.


A DK válasza Szanyi Tibornak


Elolvastuk, hogy a hirado.hu beszámolója szerint azt mondtad a bajai videó kapcsán, hogy „az MSZP azt az egy felvételt kapta, amelyet a DK rendelt meg bizonyítékként”. Azt is mondod, hogy „fizikai kiváltó” szintén a DK.


Tibor, otrombán hazudsz, és ha fideszes lennél, már bepereltünk volna. Csak azért nem tesszük, hogy ne terheljük a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt választási összefogásra ítélt kapcsolatát.


Amit teszel, súlyosan árt az Orbán-rezsimet leváltani akaró demokratáknak, az együttműködés ügyének, bele se merünk gondolni, miért viszed ezt a szerepet. Hacsak nem azért, mert Te jövőre Brüsszelbe mész dolgozni, és már nem is érdekel, nyakunkon marad-e még négy évig az önkény.


Mi kiálltunk az MSZP mellett a bajai videó kapcsán, erre Te hátulról szúrsz. Gyorsan be kéne fejezni, mert muszáj lesz közösen dolgoznunk a kormányváltás érdekében.


Megkérjük a DK tagjait, szimpatizánsait, ne üljenek fel az ehhez hasonló provokációnak, és a szavaidat a jövőben sem kívánjuk kommentálni a nyilvánosság előtt. Egyszer megtettük, reméljük, értesz belőle.


Szigetvári tűzszünetet szeretne Gyurcsánnyal; megnyerni a DK választóit és szervezeteit


Szigetvári Viktor a Hír TV Versus című műsorában vasárnap este azt mondta: két-háromheti tűzszünettel visszaállíthatnák a korábban megingott bizalmi légkört. „Szeretnék egy-két három hetet eltölteni azzal, hogy nem velünk foglalkozik Gyurcsány Ferenc, hanem ő is velünk kritizálja” Orbánt. „Azt kérem, hogy ne az ellenzék ellenzékeként viselkedjen. Szigetvári szerint a választási győzelemhez a Gyurcsány-párt szavazóira is szükség van. „Abban egészen biztos vagyok, hogy ezt a kérdést lehet rendezni. Úgy lehet győzni, mert hiszek benne, hogy lehet győzni 2014 tavaszán, hogy a DK szimpatizánsait és szervezeteit megnyerjük egy együttműködésnek, és egyébként megnyerjük azokat az embereket, akik sok mindent szeretnének, de nem Gyurcsány Ferencet. Ezt a két kérdést össze lehet békíteni a választásokig” – mondta Szigetvári Viktor.


(A teljes felvétel itt nézhető meg)


Botka László november 11-én volt ugyancsak a Klubrádió vendége


Botka László, Szeged polgármestere hétfő este a Klubrádióban ismételte el a „szent szövetség” vádjait arról, hogy kizárólag a DK hibás, mert nem volt hajlandó elfogadni a neki tett ajánlatot. Kérdés ismét nem hangzott el arról, hogy konkrétan miféle ajánlat volt ez, noha a DK képviselői többször elmondták erről a saját verziójukat. Részletek.


„Mi meg akartunk állapodni a DK-val. Volt egy tárgyalás, amelyet több előkészítő tárgyalás előzött meg, és a DK konkrét ajánlatot kapott az MSZP-től. Ez azt jelenti, hogy fix befutó helyeket kínált az MSZP az országos listáján”. „Tudja, ha valami nem segíti a normális demokratikus együttműködés, az az, ha nem igaz és valós állítások fogalmazódnak meg. Szó nem volt arról, hogy az MSZP felsorolt volna DK-s politikusokat, hogy velük nem lehetne elképzelni az együttműködést.” „Gyurcsány Ferenc személye volt az egyetlen kivétel. Miután Gyurcsány Ferenc elhagyta a szocialista pártot, mondván, hogy ő csinál magának egy újat, és két év alatt nem érte el a parlamentbe jutási küszöböt, ez azt jelenti, hogy hivatalos papírja van róla, hogy ez nem járható út. De azok a megnyilatkozások, amelyek azt mondták, hogy más DK-s politikusoknál is ilyen kizáró okot fogalmazott meg az MSZP, erről szó nem volt.” „Egyetlen fél megjegyzés volt ezeken a tárgyalásokon, hogy miután több helyen DK-s politikusok, akik korábban szocialista politikusok, kormánytagok voltak, hiszen Gyurcsány Ferenc, amikor kilépett az MSZP frakcióból és pártot alapított, akkor kilenc államtitkára és minisztere követte, így alakult meg a DK-frakció [csak alakult volna, ha Mesterházy és Kövér nem tesznek keresztbe], tehát ők korábban szocialista politikusok voltak és a helyi pártszervezeteknek a vezetői, arra hívtuk fel a figyelmet, hogy egyéni jelöltként ne akarjon olyan indulni, abban a választókörzetben, ahol konfliktusokat hagyott maga után, mert ez senkinek nem jó. Tehát még egyszer hangsúlyozom: az az állítás, hogy az MSZP diktátumot adott volna a DK-nak, hogy mely politikusokkal nem hajlandó együttműködni, ez tényszerűen nem igaz.” „Tényszerűen nem igaz az a DK-s állítás, hogy az MSZP alapvetően és alapból elutasítandó ajánlatot tett, tehát szó nem volt arról, hogy melyik DK-s politikus nem indulhat, Gyurcsány Ferenc a kivétel, hiszen Gyurcsány Ferenc önmaga is elmondta, hogy nem róla szól… legalábbis a nyilatkozatai szerint… nem akarja, hogy ő személyi akadály legyen, de hogy mi megmondtuk volna, hogy Vadai vagy Molnár Csaba nem indulhat, erről abszolút nem volt szó. Arra hívtuk fel a figyelmet, hogy természetesen a listás helyeken ott lehetnek, egyéniben is indulhatnak, de lehetőség szerint Vadai ne Karcagon, Molnár Csaba ne Győrben, mert amikor kilépett az MSZP-ből, az értelemszerűen konfliktusokat szült az MSZP pártszervezeten belül, de ez is csak egy figyelmeztetés volt.” „Még egyszer szeretném hangsúlyozni, mert úgy látszik, ez két hónap alatt elfelejtődött: az MSZP meg akart állapodni a DK-val. Olyan ajánlatot adtunk a DK-nak, amely biztosította volna, hogy a DK-nak parlamenti képviselete legyen.”


„Öt hónap múlva vannak választások, tehát nem volna célszerű ebből az öt hónapból akármennyit is a mindenféle ellenzéki tárgyalásokra tovább felhasználni, hiszen több mint egy éven keresztül tárgyaltunk, és még egyszer hangsúlyoznom kell, meg akartunk állapodni a DK-val, mert egy korrekt ajánlatot kapott a DK az együttműködésre az MSZP-től. Tehát nem az MSZP-t kéne megkérdezni, hogy miért nem lett ebből semmi, hanem a DK-sokat.”


(Linket sajnos nem tudok adni a műsorhoz, már nincs fent a Klubrádió honlapján)