rss      tw      fb
Keres

Például Pápa
Ez a dunántúli kisváros a maga harmincötezres lakosságával alig tűnik ki a számos hasonló település közül. Talán csak abban, hogy az átlagosnál több fontos politikus származik innen: Gyurcsány Ferenctől Kontrát Károlyon keresztül Kuncze Gáborig. Egyetlen élő díszpolgára – Kövér László – pedig az ország három főméltóságának egyike.


Pápát a rendszerváltozás óta Fidesz-többségű önkormányzat igazgatja. Ha a kalauznak jó kedve van, a város határában Fidesz-város Pápa! – kurjantással figyelmezteti az utasokat.


A város képe rendezett, csinos. Az Esterházy Kórház új szárnyat kapott, felújították a barokk Nagytemplom tetőszerkezetét és folyik a kastély helyreállítása is. A betévedő látogatók kellemes benyomással távoznak innen.


Csak mintha túl nagy lenne a csend, a nyugalom. Abban a városban, ahol az ötvenes fél hatkor mindenki a gyársziréna hangjára ébredt, ma alig van számottevő ipari termelés.


A Pápai Hús 1913 Kft.-t fennállásának századik évében a megszűnés réme fenyegeti. Bár kapott tőkeinjekciót, nem is egyszer, de – ahogy a hozzáértők mondják –, a 27 százalékos áfa megbénítja a húsipart. Év végéig kifizetik a beszállítókat, de a gyár jövője bizonytalan. Megszűnésével Pápán mintegy ezer munkavállaló marad munka nélkül, a környék falvaiban élő állattenyésztő beszállítók pedig bizonytalan jövő elé néznek, hiszen a környéken fekvő kapuvári húsgyár már régebben bezárt.


A rendszerváltás előtt textilgyár is működött Pápán, az Elekthermax üzeme pedig vasalókat, villanytűzhelyeket gyártott. Ma már egyikben sem folyik termelés, a textilgyár alapítójának nevét csak a Perutz Sportcsarnok őrzi. Megszűntek a magyar munkakultúra fontos helyei, a város identitásának alapkövei.


A rendszerváltás után egy ideig úgy tűnt, a pápai repülőtér sem fogad többé gépeket. A MH 47 Harcászati Repülőezred gépparkjának kivonása érzékenyen érintette a várost. Szerencsére a Pápa Bázisrepülőtér 2001-es megalakulása megmentett jó néhány munkahelyet és a kereskedelmi fogyasztást is növelte. De még a NATO keretében itt állomásozó nehéz teherszállító repülőgépekkel érkező bővítés sem hozta meg a várt fellendülést.


De talán nem is kell egy város jövőjét tervezve gyárban, iparban, katonai objektumokban gondolkodni. Pápa iskolaváros is volt, itt működött a Dunántúl legnagyobb református kollégiuma, többféle képzéssel és hatalmas könyvtárral. Három tanítóképző is volt Pápán a két világháború között, kettő felekezeti (katolikus, református), egy pedig állami fenntartású. Ez utóbbi megmaradt egészen 1959-ig. Ekkor került át a tanítóképzés a középfokú képzésből a felsőoktatásba. A pápai tanítóképző kitűnő tantestülete Győrbe és Szombathelyre került át. A város akkori tanácselnöke, a „devecseri vértanúk” testvéreként szövőnőből városvezetővé avanzsált „Ilus néni” könnyedén lemondott a város nevében a felsőoktatási képzés lehetőségéről. Hogy merő butaságból vagy értelmiségellenességből tette, ma már mindegy.


Az 1990-es évek végén a város vezetősége próbált ezen az állapoton változtatni. Helyet adott a Pannon Egyetem Pedagógiai Intézetének. A város óriási erőfeszítéssel létrehozott egy színvonalas oktatási épületet számukra, ide ma már gyakorlatilag nem járnak hallgatók. A Pedagógiai Intézet nem tudott vonzó, korszerű képzési formákat kínálni a fiataloknak, a csőd mára letagadhatatlan. Pápán ma néhány jelentéktelen kihelyezett képzést nem számítva csak a visszaállított Református Kollégium Hittudományi Karán folyik felsőfokú oktatás, lelkészképzés.


Fel lehet virágoztatni egy települést a szabadidős, sport- és gyógyturizmussal is. Ehhez jó alap lehet a város több mint tíz éve átadott termálfürdője, úszómedencével és orvosi kezeléseket nyújtó, korszerűen felszerelt épülettel. Mivel jelenleg csak egy kemping és néhány tucat panziós szoba várja a vendégeket, jövőre egy szálloda építését tervezték. Ez vélhetően elmarad forráshiány miatt. Idén októberben becsukták a fürdő épületében működő uszodai részt. Így próbálják csökkenteni a felhalmozódott deficitet. Ezzel persze megszakadt a helyi iskolák úszásoktatása, nem folytatódtak a vízben végzett gyógytorna- és babatorna-foglalkozások.


Csöndes város Pápa napjainkban. Nem dübörögnek a gyárak, egyre kevésbé zajosak a lassan elnéptelenedő iskolák is.


„Magyarország jobban teljesít” – de mintha Pápa, a Fidesz-város lakói keveset tapasztalnának belőle.