rss      tw      fb
Keres

Az asszony verve jó?




Kövér László, az Országgyűlés elnöke maximális pénzbüntetést szabott ki Vadai Ágnesre és Szűcs Erikára, mert meghívott vendégeikkel együtt tiltakoztak a volt fideszes képviselő, Balogh József brutális asszonyverése ellen.


A parlament megszavazta a házelnök javaslatát. Akik a házelnökkel egyetértve felemelték a szavukat a tiltakozás ellen – tehát megszavazták a tiltakozók megbüntetését –, azok vagy helyeslik Balogh József eljárását, vagy legalábbis sokkal enyhébbnek ítélik meg, mint a demonstrálást ellene. Hogy Balogh József saját maga megszavazta az ellene tiltakozók megbüntetését, logikus. Tiltakozik, hogy tiltakoznak ellene. Ő csak következetes: minden vakkomondoros hazudozása után most sem szégyelli, hogy eltángálta élettársát és szilánkosra törte az orrát.


De az igen gombot nyomók között ott vannak a kormánypártok képviselőnői is. Ők nem éreznek szolidaritást a volt párttárs betegre várt élettársa iránt. Nem látnak semmi kivetnivalót egy csárdás pofonban, ha az családi körben csattan el.


A legmagasabb funkciót közülük dr. Mátrai Mária, az Országgyűlés háznagya tölti be. Neki maga Kövér László, az Országgyűlés elnöke osztott le néhányat a saját feladatai közül. Nem csoda hát, hogy hűséges házőrzőként követi gazdája minden szemvillanását. A legidősebb képviselőnő, Wittner Mária, a magyar bíborosról, Mindszentyről elnevezett emlékérem idei kitüntetettje. Amikor pár napja átvette a kitüntetést, könnyek között vallott mély keresztény hitéről. Ő tehát a szeretet egyházának képviseletében nyomta meg az igen gombot.


Dr. Lanczendorfer Erzsébet kereszténydemokrata képviselő negyvenéves orvosi gyakorlatában bizonyára látott brutálisan összevert nőket és gyermekeket. Ez, úgy látszik, nem alakított a politikai profilján. A képviselőasszony legnagyobb törvényhozói ambíciója az, hogy „visszaadja a családoknak a szabad vasárnapot”.


Czunyiné Bertalan Judit a Károli Gáspár Református Egyetem volt hallgatójaként és oktatójaként bizonyára jól ismeri Pál apostol Galatabeliekhez írott levelét: „Nincs többé zsidó vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian egyek lettetek a Krisztus Jézusban.” (Gal. 3:28) Feltette vajon magának azt a kérdést, hogyan egyeztethető össze az emberek egyenlőségét hirdető keresztény tanítás az egyik ember (a nő) brutális bántalmazásával?


A névsorból a legközismertebb dr. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, aki, ha megkérdeznék, nyilván a „bukott baloldal” ócska trükkjének nevezné az asszonyverés elleni tiltakozást.


És végül ott találjuk a sorban dr. Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkárt, a jövendő nemzedék erkölcsi és hitbeli nevelésének lánglelkű apostolát. A kör bezárult: a családi brutalitás szemmel láthatóan beleillik kereszténydemokrata értékrendjébe.


A magyar Országgyűlésben kevesebb nő van, mint bármelyik más európaiban. Hiányoznak a törvényhozás munkájából a hozzáértő, tisztességes képviselőnők. Az asszonyverés elleni tiltakozást büntető, ezzel a családi erőszakot szentesítő képviselőnőkről azonban szívesen lemondanánk.


Szavazzunk mi nemmel rájuk, amikor jövő tavasszal újra kérik a szavazatunkat!