rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány levele – és a válaszok
Gyurcsány Ferenc újra a közös, kibővített választási szövetségről szóló tárgyalásokra hívta fel két kollégáját pénteken. Ismét csak az MSZP válaszolt neki, közleményileg, de természetesen a kis párt – bocsánat, a második legnagyobb párt – nevében is. Bajnai sikeresen áztatta Berlinben Gyurcsányt és a DK-t, és arról tájékoztatta a németeket, hogy ők meg az MSZP elegendőek Orbán leváltásához. Az MSZP-alelnök szerint Gyurcsány hülyeségeket beszél és mindjárt Orbánt segíti. Szanyi, Török Zsolt, Kormos Kata is a ringben: Gyurcsány a moslékdobáló, videóhamisító, krónikus hazudozó. [Kezdem érteni, mire gondolt a Népszabadság névtelen, ám „mérvadó” MSZP-s forrása, amikor azt mondta: biztosan nem marad következmények nélkül, mármint Gyurcsányék „aljas hackelése” – mzs]. Juhász Péter és Szigetvári Viktor is kitesz magáért.


Gyurcsány Ferenc levele


Kedves Attila és Gordon, Kedves Barátaim!
Értem, hogy miért váltott ki szenvedélyes vitát az október 23-i tüntetésünk. A történtek után ez a vita valószínűleg elkerülhetetlen volt, de gyanítom, hogy ez nem visz bennünket előre. Talán érdemesebb a jövővel foglalkoznunk. Én úgy látom, hogy a választók egy jelentős része és persze egyes ellenzéki mozgalmak és pártok, köztük a Demokratikus Koalíció nem abban vitázik az MSZP-vel, illetve az E14-PM-mel, hogy szükséges-e az összefogás, hanem kizárólag abban, hogy annak a lehető legszélesebb körűnek kell lennie. Ez az igényünk abból az egyszerű felismerésünkből fakad, hogy az Orbánnal szembenálló demokratikus sokaságot ma nem fedi le a két, illetve három párt szövetsége. Pontos számokat ugyan nem ismerek, de biztos vagyok abban, hogy minimum több százezer főről van szó. Márpedig ma éppen ennyi szavazó támogatása hiányzik ahhoz, hogy beérhessük a Fideszt.
Szerintem Ti is érzitek, hogy a létrehozott MSZP-E14-PM választási megállapodás nemcsak hogy nem eredményezte az ellenzéki szavazók minden korábbit meghaladó mozgósítását, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon sokakban csalódást keltett. Ezért ebben a helyzetben szerintem nem tehetünk mást, mint hogy visszatérünk az eredeti koncepcióhoz, azaz megpróbáljuk létrehozni a köztársaságpárti, demokratikus ellenzéki blokkot. Egy miniszterelnök-jelölttel, egy közös listával és közös egyéni jelöltekkel. Arra kérlek benneteket, hogy vizsgáljátok felül megállapodásotokat. Valamelyikőtök vagy mindkettőtök lépjen hátra, és ha kell, nyissatok utat egyetlen közös miniszterelnök-jelölt számára. Mondhatjátok, hogy én ezt könnyen mondom, mert nekem sem lehetőségem, sem ambícióm nincs miniszterelnök-jelöltnek lenni. De nem akarok egyoldalú áldozatot. Megerősítem, amit a Műegyetem előtti színpadon is elmondtam, hogy ha én lennék a közös lista összeállításának akadálya, akkor én is készen állok hátrébb lépni és lemondani a képviselőjelöltségről.
Azt javaslom, hogy régi és újkeletű bántottságainkat félretéve, keressük annak a lehetőségét, hogy előbb-utóbb leüljünk és megállapodjunk a teljes körű köztársaságpárti ellenzéki blokk létrehozásában.


(Forrás: Facebook)A válasz


Az MSZP Országos Központjának közleménye


A kormányváltó szövetség pártjainak közös közleménye: Az ellenzéki tárgyalásokat lezártuk: a polgárokkal kötendő szövetség következik


„Az október 23-i ünnep szándékos megzavarása felőrölte a tárgyalásokhoz szükséges minimális tárgyalási alapot is. A kormányváltó szövetség pártjai, az MSZP és az Együtt-PM Szövetség ezért nem mennek el az egyeztetésre és nem nyitják újra a nemrégiben hivatalosan is aláírt megállapodást. A választásokig hátralévő időben már csak a választók megszólítására, Orbán Viktor kormányzásának ellenőrzésére és az ellenzéki alternatíva felmutatására fordítják energiáikat.


Az október 23-a óta eltelt idő jól mutatja, mekkora öngól volt a közös ellenzéki ünnep taktikai megfontolásokból és hatalomtechnikai okokból történő megzavarása. Újra az ellenzék belső ügyeivel traktáljuk a változást akaró polgárokat ahelyett, hogy például Orbán Viktor kirekesztő, magyart a magyar ellen uszító, polgárháborús beszédére hívnánk fel közösen a figyelmet. Az kormányváltó szövetség eltökélt abban, hogy túllép ezen a szakaszon és energiáit arra fordítja, hogy megszabadítsa Magyarországot az Orbán-rendszertől!


Mint emlékezetes, nyáron, alapos előkészítő munka után megköttetett az a programalapú választási szövetség, amelyet a felek a múlt héten hivatalos formába is öntöttek és aláírásukkal is megerősítettek.


Ez a kormányváltó szövetség erős talapzata lesz 2014 tavaszán annak a széles – a mai bizonytalanokat is magába foglalni képes – választói koalíciónak, amely leváltja Orbán Viktor kártékony kormányát, majd társadalmi támogatottságot biztosít az új kormány munkájához.


A kormányváltó szövetség kibővítésére az abban részt vevő pártok maguk tettek tisztességes és reális javaslatot a nyár folyamán.


Gyurcsány Ferenc ezt a csatlakozási lehetőséget elutasította.


Az MSZP és az Együtt-PM Gyurcsány Ferenc döntését tudomásul vette. Az ellenzéki tárgyalások ezzel befejeződtek, a kormányváltó szövetség pedig kizárólag az Orbán-kormány működésének megalkuvást nem ismerő ellenőrzésére, a kormányzati munka konstruktív bírálatára, illetve az emberek gondjaira adott szakpolitikai megoldások felmutatására fordítja energiáit.


MSZP
Együtt-PM Szövetség


Kiadó: MSZP Országos Központ”


(Forrás: OS 12)


Bajnai Berlinben: Gyurcsányék célja már csak az, hogy bejussanak a parlamentbe


Bajnai Gordon a Német Külpolitikai Társaságnak (DGAP) a 2014-es magyarországi parlamenti választásokkal foglalkozó rendezvényén tartott előadását pénteken, mintegy ötven ember, zömében németek, köztük több politikai elemző előtt.


Bajnai Gordon szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) elutasította a demokratikus ellenzéki pártok összefogására vonatkozó ajánlatot, s számára már „az első számú cél a bejutás a parlamentbe”, az MSZP és az Együtt-PM összefogása viszont egyértelmű, világos alternatívát kínál a változást akaró választóknak. Az ellenzék két legnagyobb erejének összefogása arra is garanciát jelent, hogy a demokratikus ellenzék támogatóinak nem vész el a szavazata.


Bajnai természetesen másról is beszélt. Arról például, hogy szerinte „járványszerűen terjedhet” Orbán Viktor politikája, ha sikerül újabb felhatalmazást szereznie a kormányzásra. A választások jelentősége ezért túlmutat Magyarországon. Félő, hogy Kelet-Közép-Európában nagyon sokan követni kezdik majd „részben, vagy egészben” Orbán politikáját, ha azt látják, hogy „lehet valaki sikeres az európai normák megsértésével”.


A 2010-ben hatalomra került kormány „csigolyánként eltörte a demokrácia gerincét”, és gazdasági értelemben „feléli a jövőt”, egy szűk, oligarchikus csoport pedig „foglyul ejtette” az államot, és a kormány és a törvényhozás mögött állva a saját érdekeit érvényesíti.


Az Orbán-rendszer fennmaradásával Magyarország „kisodródik” Európából, a gazdaság „tartósan zsugorodik”, a társadalom az egyre szűkösebb forrásokért egymás ellen harcoló rétegekre szakad, és „végképp elszabadul” az államot megkaparintó oligarchacsoport. Az ellenzéki összefogás ezzel szemben azt az alternatívát kínálja, hogy talpra állítja Magyarországot gazdasági és társadalmi értelemben, és így Magyarország „ismét erős, demokratikus, európai” ország lesz.


Orbán Viktor október 23-án elmondott beszéde alapján az várható, hogy a választási kampány a Fidesz szándéka szerint az Európai Unió (EU) elleni kampány lesz. Orbán számára az EU elleni harc valójában nem a szabadságról szól, hanem arról, hogy lerázza magáról a hatalomgyakorlás „utolsó korlátját", és „szabadon tehesse azt, amit akar”. Ez rendkívül káros Magyarországnak, hiszen az EU a nemzeti érdek érvényesítésének a terepe, és „egyfajta Noé bárkája”, amely Magyarországot is átviheti „a globalizáció özönvízén”.


„Ennek az autoriter rendszernek csak a magyar választók vethetnek véget demokratikus úton”, és minden olyan „érzet, amely azt sugallja, hogy ezt kívülről csinálják, szembemegy a demokratikus értékekkel és az ország szuverenitásával”.


A német kormány „nincs könnyű helyzetben”, mert vezető ereje ugyanahhoz a politikai családhoz tartozik, mint a Fidesz. Ugyanakkor érdemes lenne megfontolni, hogy a Fidesz valóban egy „konzervatív középpárt-e még, vagy inkább egy radikális populista jobboldali párt”; szerinte a Fidesz a kormányzati tevékenysége alapján az utóbbi csoportba tartozik.


(Forrás: MTI)


Az MSZP alelnöke nagyobb önmérsékletet várna Gyurcsánytól, és nem hülyeségek kinyilatkoztatását


Gúr Nándor pénteki sajtótájékoztatója.


Mindenkinek a személyes felelőssége, hogy saját és pártja érdekeit meddig érvényesíti, hogy észrevegye, hol az a határ, amin túllépve már nem az ellenzék győzelmét, hanem a Fidesz-kormány hatalomban maradását segíti. Gyurcsány már ennek a határán jár.


Gyurcsánynak nagyobb önmérsékletet kellene tanúsítania, végig kellene gondolnia, mivel használ és mivel árt az ellenzéki oldalnak. „Egy cél van: Orbán Viktor kormányát le kell váltani. Nem hebehurgya módon, nem hülyeségek kinyilatkoztatásával kell a média fényében tetszelegni, hanem felelősségteljesen kell viselkedni.”


Minden pártnak az a célja, hogy növelje a népszerűségét. Ha azonban valaki az ellenzéki erők közötti kapcsolatok gyengítésével akar megerősödni, az ellen küzdeni kell.


Az MSZP dolga legnagyobb ellenzéki pártként, hogy mindenkivel összefogjon. De nem csak pártokkal lehet szövetséget kötni, a demokratikus ellenzéki pártokat támogatók szövetségét is létre lehet hozni, amihez szerinte jó alapot ad az MSZP és az Együtt-PM megállapodása.


(Forrás: MTI)


Szanyi: Gyurcsány üljön fel a Fidesz listájára, ott a helye


Szanyi Tibor, Gyurcsány régi híve csütörtök reggel beszélt az ATV műsorában.


A Demokratikus Koalíció elmozdult egy olyan szélsőséges irányba, amely mindenképp a Fidesz érdekeit szolgálja, teljesen mindegy, hogy kívülről hekkelnek meg rendezvényeket, vagy éppen belülről bomlasztanak. „Lényegében én azt javaslom Gyurcsány Ferencnek, hogy üljön fel a Fidesz listájára, ott a helye.” Ők sokáig hittek benne, hogy a Demokratikus Koalíciót is be lehet vonni egy kormányváltó összefogásba, de Gyurcsány az elmúlt években minden megállapodást felrúgott, így a vele kapcsolatos remények illúziókká váltak, márpedig illúziókra nem lehet politikát építeni. Ahhoz, hogy a tárgyalások újranyitásáról lehessen beszélni, a Demokratikus Koalíciónak és Gyurcsány Ferencnek is olyan változásokon kellene keresztül mennie, aminek az esélye jelenleg a nullával egyenlő. A DK a 23-ai rendezvényt sikeresen meghekkelte, de „többet nem fogunk velük közös rendezvényt csinálni, ebből fakadóan ez valószínűleg többé nem fog előfordulni”.


(Forrás: ATV)


A Magyar Nemzet Szanyi Facebook-bejegyzéséről is beszámolt: a DK-sok szektás idióták, Gyurcsány moslékot dobál


Szanyi Tibor Facebook-oldalán felkérte a DK támogatóit, „hogy a taggyűlésüket ne az én Facebook-oldalamon tartsák”. Az erre érkező reagálásokban közölte, hogy „nem fogok bedőlni 50 szektás idióta őrjöngésének”. A meglehetősen élénk vitában Szanyi arról is írt, hogy „nincs többé szükség arra, aki abból él, hogy az MSZP-t ekézi. Anno otthagyta az MSZP kormányát, az MSZP vezetését, majd az egész pártot. Azóta meg csak a moslékát dobálja vissza. Elég!” És: „Orbán és Gyurcsány a nemzet két legnagyobb kártevője.”


A Magyar Nemzet Török Zsolt Facebook-bejegyzéséről is beszámolt: Gyurcsányék a bajai videót az MSZP lejáratására készíttették


Török Zsolt az MSZP szóvivője Facebook-oldalán azt írta: „mi betartottuk a megállapodást, de a DK elnöke és még páran nem”. „Gyurcsány segítette a Fideszt a 2/3-hoz, és most is ő tartja hatalomban a Fideszt.” „Nem akarom, hogy a gyerekeim Orbán rendszerében nőjenek fel. Gyurcsány viszont mindent megtesz annak érdekében, hogy Orbánt és a Fideszt hatalomban tartsa. Eddig, 3 évig türelmesen tűrtem, hogy ekézi a volt pártját, amire azt ígérte, hogy nem fogja tenni. Engem is ekézhet, de a gyerekeim jövőjét nem teheti újra tönkre. Elég volt!” Ő ugyan hisz a véletlenekben, de kicsit túl soknak tartja, hogy véletlenül rosszul fogalmazott Gyurcsány Ferenc a pártfinanszírozásról, amivel a szocialistákat és „magát is meggyanúsította”, majd jött a hamisított bajai videó, amiben „véletlenül egy DK-s tisztségviselő is benne volt”, végül úgy látja, hogy ilyen véletlen volt az is, hogy „jellemzően” DK-s csoportok kezdtek hangosan kiabálni Mesterházy beszéde előtt. A kiabálás közben „Gyurcsány Ferenc lepacsizott a kollégáival, hogy milyen jól sikerült a szónokba fojtani a szót másodpercekig”. „Látszólag össze akarnak fogni, de véletlenül megrágalmazza volt pártját, az MSZP-t a ma már DK-elnök, Gyurcsány. Állítólag teljesen tiszták, de egyik DK-s tisztségviselőjük véletlenül benne a van az MSZP székházba küldött hamisított bajai videóbotrányban. Létezik ennyi véletlen?”


A Magyar Nemzet Kormos Kata Facebook-bejegyzéséről is beszámolt: Gyurcsány krónikus hazudozó, akinek nem adnánk pénzt kölcsön


„Végtelenül elszomorítanak a tegnap történtek. Nehéz valakiben úgy megbízni, vele bármilyen szinten és fronton együttműködni, ha mindig felrúg minden megállapodást. Egy ilyen emberre nemcsak nem lehet, de nem is szabad számítani, mert az első adandó alkalommal támad hátba, ha épp aktuális érdeke úgy kívánja. Forog, mint a napraforgó. Nem okoz gondot, h ma ezt”, holnap meg „azt” mondja/ tegye! Az embert nem a szavai, hanem a tettei minősíti.” Az MSZP-nek van egy elfogadott programja, ami mentén ki lehet húzni ezt az országot a csávából. 5 pillér! ugye, ismerős? GyF-nek volt(!) 6 éve... az a múlt. Nagyon nem jött be. „Az a baj, h Ferivel(!) nem lehet együttműködni! és nem azért mert ne akarnánk (bár most már nem is akarunk egyáltalán) Értsd meg, h totál mást mond zárt megbeszéléseken és ennek ellenkezőjét teszi, vagy mondja nyilvánosan. (bár jegyzem meg; a nyilvános megszólalásai is, ha kronológiában nézem ellentmondanak egymásnak) arra az egy kérdésre válaszolj (és válaszoljon mindenki, aki most GyFről és a vele való összefogásról beszél), hogy rábízná e a gyerekét egy megbízhatatlan emberre, adna e kölcsön pénzt a krónikusan hazudozónak?”


(Forrás: MNO)


És a Magyar Nemzet így örül mindennek:


„Aknamunka?


A szocialisták Gyurcsány Ferenc aknamunkáját látják a közelmúlt MSZP-t ért támadásai mögött – legalábbis erről beszéltek a Magyar Nemzet forrásai, akik szerint a volt kormányfő nem tudja megemészteni, hogy kimaradt az ellenzéki együttműködésből. Tény, az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról, a gyanús pártpénzekről szóló nyilatkozatok, a megzavart Mesterházy-beszéd és a Demokratikus Koalíció politikusának közreműködésével elkészített bajai videó fájdalmasan érintette az MSZP-t.”


(Forrás: MNO)
Juhász Péter*: Ez Göncz Árpád kifütyüléséhez hasonlatos, szervezett akció


„Az október 23-i ellenzéki demonstráció főszervezője, Juhász Péter (Milla/Együtt-PM) a Népszabadság kérdésére azt mondta: ’Göncz Árpád gyalázatos kifütyülése óta nem volt példa arra, hogy egy demokratikus politikusba megpróbálják belefojtani a szót; az pedig, hogy valaki az összefogást kiabálva igyekszik belefojtani a szót abba, akivel állítólag össze akar fogni – hogy fogalmazzak stílszerűen – nem kicsit álságos, hanem nagyon’. Juhász szerint a helyszínen egyértelmű volt, hogy a rendezvény megzavarása szervezett akció volt.


’És sajnos az is, hogy azt DK-s aktivisták vezényelték le. Ehhez az alaphangot Gyurcsány Ferenc beszéde adta meg, aki felrúgott minden megállapodást. Nemcsak többet beszélt, mint a többiek, de nem tartotta be azt sem, hogy az ünnepen nem egymást bántjuk, hanem arra összpontosítunk, ami összeköt bennünket. A beszéde elején valóban ő kapta a legnagyobb tapsot, de az igazság az, hogy a végén még a DK-sok között is volt, aki azt mondta, ezt azért nem kellett volna’ – fogalmazott lapunknak Juhász Péter.”


(Forrás: Népszabadság)


Szigetvári: Ők megpróbálták, de ha Gyurcsány az ellenzék ellenzékeként viselkedik, akkor nincs helye köztünk


„’Szomorúsággal tölt ez el, mert ilyen Göncz Árpád óta nem volt a magyar közéletben, hogy valakit egy demokratikus rendezvényen kifütyüljenek. Az ellenzék sokszínű, lehet más stratégiát alkalmazni, de ez nincs rendben, ez nem volt helyénvaló. Ha az ellenzék ellenzékeként viselkedik, akkor nincs helye köztünk’, mondta Szigetvári Viktor, az Együtt 2014–PM választói szövetség egyik vezetője az Origónak. Szigetvári szerint az Együtt 2014-PM és az MSZP nagyon erős szövetséget kötött, és nem akarnak már nyitni újabb szövetségek irányába. ’Próbáltunk lehetőséget teremteni, hogy erősödjön ez a szövetség, de Gyurcsány Ferenc szereplése azt mutatja, hogy ő csak szólójátékosként tud viselkedni’ – mondta Szigetvári. Folytatják a munkát, és az október 23-án történtekkel nem foglalkoznak, ’nekünk az a dolgunk, hogy még egy, meg még egy bizonytalan szavazót behozzunk’.”


(Forrás: Origo)

* Az Együtt–PM, Békéscsaba után, megint bakizott egyet – a PM-szárny után ezúttal a Milla-szárny. Juhász Péter nagy felzúdulásában az ATV-ben azt állította, hogy Kuncze Gábort nem is hívták a rendezvényre, de a részvételi szándékát tolerálták. A Szabadelvű Polgári Egyesület közleménye szerint „az SZPE a többi meghívottal együtt, ugyanabban az időben kapott meghívót, mint a többiek, egyébként Juhász Péter aláírásával. Az első megbeszélésen képviselőnk, megismerve az előkészítés első részleteit, egy nap haladékot kért a válaszadásra, mert az elnökség döntött arról, részt vegyen-e az SZPE a rendezvényen. Ezért közöltük egy nappal később csatlakozásunkat. Juhász Péter az adás után néhány órával Facebook-oldalán bocsánatot kért, és elismerte, hogy valótlanságot állított, és a rendezvényre – az ő címéről kiküldve – az SZPE is kapott meghívót”.