rss      tw      fb
Keres

Parasztáldozat?A Fidesz „zseniális” kommunikátorai legalább 2006 óta alkalmazzák azt a módszert, hogy ellenfeleiket vádolják meg azzal, amit ők terveznek elkövetni, vagy amit ők követtek el. Ennek a meglehetősen aljas módszernek az a hozadéka számukra, hogy a) gyanúba keverik az ellenfeleiket, akiket gazembereknek lehet feltüntetni (erről szólt a Gyurcsány és a szocialisták elleni kampány 2010 előtt), b) amikor a Fidesz politikusai elkövetik azokat a bűnöket, amelyekkel az ellenfeleiket vádolták meg, akkor az ellenfelek tiltakozása hiteltelenné válik, úgy tűnik fel, mintha menteni akarnák magukat azzal, hogy a Fidesz vádolják. Hogy ez az aljasság az elmúlt nyolc évben (!) hatékonyan működött, az többek között a magyar újságírók nagy része szakmai tisztességtelenségének köszönhető, mert bábuként hagyták magukat sodorni a Fidesz által gerjesztett közhangulat által.


Baján azért kellett megismételni a választást az egyik körzetben, mert választási csalás történt, amit a Fidesz egyik aktivistájáról készített videó bizonyított. A megismételt választás előtt a demokratikus ellenzék – teljes joggal – már előre készült arra, hogy a kormánypárt ismét csalni fog, fel is ajánlottak százezer forintot annak, aki bizonyítékot tud hozni erről. A Fidesz látható válasza az volt, hogy rendőrök szállták meg a várost, figyelve minden gyanús mozdulatot. Zsigó Róbertnek és a Fidesznek életbevágóan fontos volt, hogy kipróbálja, képes-e nyerni akkor is, ha veszít. Az első menetben lebuktak, ügyetlenek vagy túlzottan is magabiztosak voltak, a második menetet sokkal rafináltabban szervezték meg, és a hvg.hu által közzétett videó megjelenéséig nem is volt semmi jele annak, hogy a demokratikus ellenzék képesek volt újabb csalás nyomára bukkanni, habár – az a benyomásom, rettenetesen szeretett volna, csak nem volt eléggé ügyes hozzá. Aztán megjelent a videó, amin négy roma ember beszélget arról, hogy a Fidesz szavazatot vásárol, a küldönc szerepét játszó látszólag fizet is, a többiek morgolódnak, elégedetlenkednek. A kamera látószögéből jól látszik, hogy valaki állva rögzíti a beszélgetést. Ez azonnal feltűnt, de egyáltalán nem értettem, hogy ha nem tényleges megvesztegetésről van szó, hogyan lehetnek ennyire ostobák, hiszen pillanatok alatt ki lehet deríteni, kik, mikor és hogyan készítették a felvételt – és mivel a hatalom ellen tanúskodnak, az nem is lesz rest kideríteni mindezt. Hogyhogy nem féltek a lebukástól? Pontosabban fogalmazok: minden cigány tudja, hogy az igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetében, ha nincs nagyhatalmú védelmezője, akkor semmi esélye megúszni egy ilyen performanszot. Ebből következik, hogy a videón szereplő cigányok a saját elhatározásukból valószínűleg nem vállalkoztak volna erre az igen veszélyes előadásra, nem is beszélve arról, hogy a jelenet megtervezése és szövegkönyve Kubatov, Habony vagy Finkelstein típusú tisztességtelen profikra utal. A jelenlegi rendőrségi közlés szerint a videót október 15-én vették fel, vagyis kellett néhány nap a kidolgozásához a választás után, ami csak akkor tűnik hibának, ha az ellenzék rendelte meg a jelenetet.A rendőrség hétfői sajtótájékoztatója – MTI/Bugány János

A diktatúra hívei most az MSZP-t gyanúsítják, ami pontosan megfelel a „vádold meg ellenségedet azzal, amit te akarsz elkövetni, vagy amit te követtél el” taktikájának. Akárhogy is van, ha szocialisták csinálták volna a felvételt, akkor – ha nem teljesen ostoba szervezőket feltételezünk, és miért tennénk –, a választás előtt kellett volna felvenni, éppolyan rejtett kamerás módszerrel, mint a szombathelyi drogozó fideszes képviselő esetét. Ugyan miért alkalmaztak volna itt más technikát?


A demokratikus ellenzék nagyon szeretett volna valamiféle bizonyítékot, de ez egyáltalán nem volt létfontosságú a számára, megtudott ugyanis mindent a Fidesz választási elképzeléseiről. Ennél többet nem ért a bajai választás – úgy értem, vereség esetén nem volt értelme tovább feszíteni a húrt, kiderült minden, amit a demokrácia híveit tudni akartak, és ráadásul tulajdonképpen győztek is. Értelmetlen lett volna ilyen bizonyítékot kreálniuk. De ennél is fontosabb, hogy a jelenlegi hatalmi viszonyok között a demokratikus pártok képtelenek lennének megvédeni a videón szereplőket, a Fidesznek azonban módja és hatalma van rá, hogy a kezdeti figyelem lankadása után elaltassa az ügyet, s ahogyan a tisztességüket ismerjük, nem lehet kétségünk róla, meg is teszik. Vagy ha még sincs rá mód, akkor mi van? Csak néhány cigány az áldozat…


A videón négy rabszolgát látunk, akik eljátsszák azt, amit az uraik parancsoltak nekik. Nem tudják, mi lesz a következmény, de biztosan azt ígérték nekik, hogy minden rendben lesz. És ha abból indulunk ki, hogy a Hír TV-től háromszázezer forintot kértek azért, hogy beszéljenek, a megrendelőktől valószínűleg nemcsak ígéretet kaptak, hanem pénzt is., Összegezve: amennyiben a videó színjátékot rögzít, és most úgy tűnik, igen, akkor logikus a feltételezés, hogy az előadást a Fidesz rendelhette és rendeztette meg. Ha így volt, úgy gondolkozhattak, hogy a hosszú távú pártérdekek oltárán – sakk-kifejezéssel – érdemes feláldozni néhány parasztot, akik amúgy is teljesen értéktelenek a végjátszmában. A kérdés most már csak az, mi lesz a demokratikus ellenzék válasza. Hebegni és habogni nem érdemes, akkor inkább ki se nyissák a szájukat, a „nem is én voltam, tanár néni” típusú tagadást beismerésként fogják közvetíteni az orbáni diktatúra sajtószolgái. Ennél sokkal többre, sokkal hatékonyabb, ütősebb válaszra van szükség!
Krémer Ferenc