rss      tw      fb
Keres

Drága anyaföldVasárnap előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát uniós alapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt.


Mint Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő az ATV műsorában elmagyarázta, arról van szó, hogy a levegőből készült térképeken mindig maradnak egy hektárnál kisebb töredékterületek. Ezek valakinek a birtokában vagy bérletében vannak, meg is művelik őket, de egy hektárnál kisebb területre nem igényelhető uniós támogatás. Ezért az ottani nyilvántartásokban sem szerepelnek. Az MVH kötelékében dolgozó személyek ötlete Osztap Benderhez méltó, szinte zseniális volt. Összeadták a töredékföldek területét, majd ezekre a virtuális nagybirtokokra kértek, sőt egyesek közülük kaptak is uniós támogatást.


Gőgös Zoltán már régóta többször is felszólalt az ügyben, de eddig kevés sikerrel. Most, amikor megtörténtek az előzetes letartóztatások, és erre a parlamentben újra felhívta Budai államtitkár figyelmét, a megszólított az egymilliárdos csalásra vonatkozó becslését „blődségnek” nevezte. Hiszen szerinte „mindössze” 24 cégről és 400 milliós csalásról van szó.


A drága föld, szülőhazánknak földje táplálja hát azokat is – sőt, talán elsősorban azokat –, akik nem szántanak, boronálnak, vetnek és aratnak. Orbán miniszterelnök a múlt héten példaként állította Európa elé a magyarokat, akik számára ma is élő parancs a benedeki „Imádkozzál és dolgozzál”.


Az adott esetben a dolgozás nyilván furfangos agyalás volt, az imádkozás pedig ez: el ne kapjanak bennünket! Minden egyébben a miniszterelnök által szintén dicsérőleg emlegetett „magyar gógyi” remek mutatványáról lehet szó. Csodálnak is bennünket Európa-szerte.