rss      tw      fb
Keres

Állandó társulattal működik az idei évadtól a Zentai Magyar Kamaraszínház


MTI 2013. október 2., szerda 13:13

Állandó társulata van az idei évadtól a négy éve működő vajdasági Zentai Magyar Kamaraszínháznak. A 2013/2014-es évad terveit a Magyar Szó című újvidéki napilap ismertette szerdán.

A Zentai Magyar Kamaraszínház társulata októbertől kilenc taggal bővült, és állandó minősítést kapott. Az újvidéki Művészeti Akadémia idén végzett színinövendékei mind ezt a bácskai várost választották karrierjük első állomásaként. A három új bemutató mellett ebben az évadban a színészek Művészeti Akadémián készült előadásai közül is műsorra tűznek néhányat, valamint a korábban sikerrel játszott, vendégművészekkel készült előadások egy része is repertoáron marad.

Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója elmondta: „általában nem olyan időkben születnek színházak, amikor mindenütt a leépülés jelei tapasztalhatóak, de éppen ezekben az időkben rendkívül fontos az, hogy legyenek, akik megpróbálják megállítani a leépülés folyamatát, és megpróbálják megfordítani az ilyen irányú tendenciákat”.

A 2013/2014-es évadban három előadást készít az új társulat. Az első bemutató Moliere A fösvény című darabja lesz november 15-én. Az előadást Solténszky Tibor rendezi, aki a készülő előadásról hangsúlyozta: „vannak örökérvényű darabok, amelyeket, ha tízévente újraolvasunk, mindig egy kicsit másról szólnak. A fösvény is ilyen. Az olvasó érzékenysége jelentős mértékben befolyásolja, hogy mi kap hangsúlyokat a darabban”. A rendező kiemelte, nagyon örül annak is, hogy fiatal színészekkel dolgozhat, mert nagyon jók a tapasztalatai a fiatalokkal.

A következő bemutató márciusban várható, Szabó Magda Sziget-kék című művét állítják színpadra. Az előadást a fiatalabb korosztálynak, egészen pontosan az óvodásoknak és a kisiskolásoknak szánják.

Az évad végén a tervek szerint Agatha Christie Egérfogó című művét adják elő a fiatal színészek.

A Zentai Magyar Kamaraszínház első állandó társulatának tagjai: Dévai Zoltán, Kucsov Borisz, László Judit, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nesic Máté, Papp Arnold, Rutonic Róbert és Virág György.

Az első állandó társulat megalakítását a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és Zenta önkormányzata támogatta - írta szerdán a Magyar Szó.