rss      tw      fb
Keres

A ReCsöP diktálja a divatot?Gyurcsány újabb karaktergyilkolásával, a vele együtt érzők lealázásával, ismét divatba jött az őszödi beszéd. Amit a kormányfő, némileg eltévedve az ügyek labirintusában, ismét szapult a Parlamentben.


Engem az áradó gazság és hülyeség mindig ellengondolkodásra lelkesített, így volt ez akkor is, amikor az őszödibeszéd-élmény friss volt, s így van ez most is. Amit gondolok, az akkor és most ugyanaz, azért írom le, hogy el ne felejtsem, meg hátha valaki épületesnek találja. (Egy újszülöttnek minden vicc új!)


Ha a ReCsöP (Rezsicsökkentők Pártja: Fazekas Csaba ötlete a Galamusban) nem unja, én miért is unnám?


Ha utánanézünk, a formális-informális ellentétpár egyik érvényes jelentésárnyalata a szabályos-nem szabályos ellentétpár, amit mondjunk akár ortodox-unortodoxnak. Érdekes, hogy amit Orbán a ReCsöP gazdaságtanban annyira szeret, attól irtózik, ha beszédről van szó. Ez onnan jött elő nekem, hogy az őszödi beszédet informális szövegnek kell tekinteni, másként szólva tehát unortodox szövegnek – hoppá!


Az ilyen szövegnek több értelme van, csak az egyik a betű szerinti, az ortodox, és ettől a többi, az unortodox, eltér.


Testhez álló, témába vágó példa, egy beszélgetésben azt kérdezik Selmeczi Gabriellától: „Ki találta ki a gyűlöletet?” Mire a csillogó szőkeség, komoly arccal: „Ron Werber!” Nyilvánvaló, hogy ez informális beszéd, persze, hogy semmilyen értelemben sem Ron Werber a gyűlölet föltalálója, és ezt persze Selmeczi is jól tudja.


De még pregnánsabb példa: a padon két öreg beszélget, az egyik büszkén mutogatja az unokája képét: „Imádom a kis kurvát!” esetleg „Imádom ezt a kis kurva kölköt!” Na ez is informális beszéd. Pláne, ha a másik öreg megnézi a képet: „Egyem meg a drága kicsi szívét!”


Az utóbbi példában az informális jelentés homlokegyenest az ellenkezője a formálisnak.


Az őszödi beszéd dúskál ilyen példákban.


Tegyük föl, egy személy vagy szervezet a padon büszkélkedő nagypapát azzal próbálná vegzálni, rágalmazni, komolyan lejáratni, karaktergyilkolni, hogy milyen ember az ilyen, aki lekurvázza az unokáját.


Bátran keressünk az ilyen személyre, szervezetre megfelelő jelzőt: sunyi? aljas? álszent? kétszínű? rosszindulatú? gonosz? buta? Csak azért, mert pontosan így tett, viselkedett a ReCsöP.


Az informális beszéd az emberi kultúra kardinális alkotórésze, az életminőség emelője, nélküle nem lenne humor, s szerintem: szinte semmilyen művészet. Jellegzetes autista vonás az informális szöveg dekódolásának képtelensége, gondoljunk az Esőember néhány maradandó jelenetére. De akárhogy nézzük is, az autizmus egyfajta pszichés betegség, egy fajta értelmi fogyatékosság.


Hajlandó vagyok elhinni, hogy a ReCsöP(ösök) értelmi fogyatékos(ok), de biztos vagyok benne, hogy nem autisták. Pontosan tudják, mi a helyzet!


Amit tesznek, az sunyi gonoszság!