rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.03.11.

Szubjektív válogatás március 10-ei híreinkből


CPJ: a világban bebörtönzött újságírók harmadát Iránban tartják fogva

2010. március 10. szerda, 02:06
Az iszlám köztársaságban februárban legalább 52 újságírót tartottak fogva. Utána a legtöbb - 24 - zsurnalisztát Kínában vetették rácsok mögé.

Az Egyesült Államokban tavaly 16 százalékkal nőtt a milliomosok száma
2010. március 10. szerda, 03:38
Tavaly közel 7,8 millió amerikai háztartás rendelkezett egymillió dolláros vagy azt meghaladó értékű vagyonnal.

Orbán adócsökkentési elképzelései hónapról-hónapra
2010. március 10. szerda, 04:30
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői fórumán bejelentette, ha pártja kormányra kerül, a vállalatok adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére csökkenti.

Az MSZP nem folytatja a vitasorozatot
2010. március 10. szerda, 06:05
Miután az MSZP által kezdeményezett vitasorozat első állomására a Fidesz nem küldött szakpolitikust, a szocialisták szerdán már nem folytatják a vitát.
Budai Bernadett az MTI-nek elmondta: nem fogják a "bolondját járatni" a szakpolitikusaikkal, így kedden már nem tartanak újabb, monologizáló programvitát.

Apja miatt megfenyegették a Jobbik keszthelyi jelöltjének fiát
2010. március 10. szerda, 11:03
A napokban érkezett elektronikus levélben a fenyegetőző azt követeli, hogy Pap Ervin lépjen vissza a keszthelyi megmérettetéstől, ellenkező esetben fiát halálos baleset éri. Pap Ervin feljelentést tett a rendőrségen.

Az államfő aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt
2010. március 10. szerda, 11:10
Sólyom László köztársasági elnök aláírta a holokauszttagadást büntető Btk-módosítást szerdán, mert véleménye szerint a jogszabály nem alkotmányellenes.

Fidesz: az MSZP fenn akarja tartani a Gyurcsány-korszakot
2010. március 10. szerda, 11:50
"...bebizonyosodott az elmúlt hetekben..., hogy az MSZP még mindig a volt kormányfő pártja, és az MSZP igazi kampányát is ő viszi..."

Az államfő visszaküldte az Országgyűlésnek a csoportos keresetindításról szóló törvényt
2010. március 10. szerda, 12:14
A köztársasági elnök szerint a törvény előkészítetlen, rendelkezései elnagyoltak és visszaélésre adnak lehetőséget.

Dávid Ibolya: ennyire mélyre süllyedt kampány még nem volt Magyarországon
2010. március 10. szerda, 12:56
"Minden idők legszegényebb választékára" készül az ország, ami nem a polgári demokráciák gyakorlatát tükrözi.

A kormány elfogadta az új fegyvertartási rendeletet
2010. március 10. szerda, 14:49
A jövőben csak az kaphat saját tulajdonú sportlőfegyver-tartási engedélyt, aki legalább három éve igazolt tagja valamely sportegyesületnek; a fegyvertartási engedélyt kérőknek az új szabályok szerint előzetes pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük.

Líbia elfogadta az amerikai külügyi szóvivő bocsánatkérését
2010. március 10. szerda, 14:58
A líbiai külügyminisztérium elfogadta az amerikai külügyi szóvivő bocsánatkérését, és jelezte, hogy kész minden területen mélyíteni a kétoldalú kapcsolatokat.
Egy kormánypárti líbiai napilap arról írt, hogy P. J. Crowley bocsánatkérésével Tripoli győzelmet aratott abban a csatában, amelyet az amerikai külügyi szóvivő kezdett - Líbia álláspontja jogos volt, és az ország "képes volt megőrizni méltóságát".

MSZP: mondjon le Mikepércs polgármestere
2010. március 10. szerda, 15:11
Mikepércs fideszes polgármesterének le kellene mondania tisztségéről, és a Fidesznek ki kellene zárnia őt a pártból. Tímár Zoltán ugyanis rasszista, hungarista és irredenta dalokat kínál ingyenes letöltésre a település honlapján. Példaként említette az Egészséges Fejbőr, a Romantikus Erőszak, a Magozott Cseresznye és Kárpátia zenekar dalait.

MSZP: kiadvány a "legbotrányosabb" fideszes önkormányzatokról
2010. március 10. szerda, 15:21
Az MSZP "Narancsvidék" címmel kiadványt készített azokról a fideszes önkormányzatokról, amelyeknél véleményük szerint a "legbotrányosabban" bánnak a közpénzekkel.
"Valószínűleg azért beszél gazdasági elszámoltatásról a Fidesz, mert a választások után ezzel akarja majd magyarázni, mit miért nem tud megcsinálni."


LB: alaptalan a Fidesz-KDNP aggodalma
2010. március 10. szerda, 15:23
Alaptalannak nevezte a Legfelsőbb Bíróság szóvivője a Fidesz-KDNP aggodalmát, amelyet annak kapcsán fogalmaztak meg, hogy egy aktív MSZP-s parlamenti politikus felesége a Legfelsőbb Bíróság tanácselnökeként döntést hozhat az MSZP-t is érintő országgyűlési választások ügyében.
Előzmény:
A Fidesz-KDNP levélben fordult a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez

2010. március 10. szerda, 12:10
"Aggályos, hogy Baráth Etele jelenleg is aktív MSZP-s országgyűlési képviselő felesége, Madarász Gabriella legfelsőbb bírósági bíró, március 3-án, a 2010-es országgyűlési választások ügyében hármas tanácsban elnökként eljárva döntést hozhatott."
Kapcsolódó cikkünk: Egyoldalú aggályok

Három svéd lap leközölte a Mohamedet kutyatesttel ábrázoló karikatúrát
2010. március 10. szerda, 15:57
Az újságok azt követően jelentették meg a rajzot utánnyomásban, hogy egy nappal korábban az ír hatóságok őrizetbe vettek hét személyt, akik a karikatúra alkotója, a svéd Lars Vilks meggyilkolását tervezték.

Biden: a palesztinok megérdemelnek egy életképes, független államot
2010. március 10. szerda, 15:59
Az amerikai alelnök nyilatkozatával a jelek szerint az Egyesült Államok támogatásáról akarta biztosítani a palesztinokat, egy nappal azután, hogy Izrael bejelentette: 1600 új lakás felépítését tervezi a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Az amerikai alelnök szerdán ismételten elítélte a tervet.
Korábban:
Az izraeli védelmi tárca a belügyi tárca döntését ostorozza

2010. március 10. szerda, 09:51
Ehud Barak izraeli védelmi miniszter felháborodását fejezte ki szerdán az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv előző napi bejelentése miatt.
Az izraeli belügyi tárca kedden, az izraeli-palesztin tárgyalások felújításának küszöbén adta hírül annak jóváhagyását, hogy zsidó telepesek számára 1600 új lakást építsenek a palesztinok által maguknak követelt Kelet-Jeruzsálemben.

Lamperth Mónika közleménye
2010. március 10. szerda, 16:57
"Felháborítónak tartom a magyargyerek.hu oldalon megjelenő választási plakátot, mely nyíltan rasszista és egy demokráciában elfogadhatatlan."

Fővárosi Ítélőtábla: Demeter Ervin nem sértette meg Szilvásy György jó hírnevét
2010. március 10. szerda, 17:19
A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megállapította: a fideszes Demeter Ervin nem követett el jogsértést Szilvásy György volt titokminiszterrel szemben, amikor egy televíziós műsorban azt állította: Szilvásy György "kétes körülmények között segített megszerezni" egy budapesti ingatlant Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek.

Sokan bírálják Obama új NASA-stratégiáját
2010. március 10. szerda, 17:20
Az amerikai űrkutatási iparból sokan bírálják Barack Obama új NASA-stratégiáját - írta a szerdai The Washington Post azzal kapcsolatban, hogy a washingtoni kormány 2011-es költségvetési tervéből kikerült a Holdra való visszatérés programja.
Kapcsolódó cikk:
Holdfogyatkozás.

Szlovákia akadályozza az ukrán állampolgárok beutazását
2010. március 10. szerda, 17:58
A szlovák határőrök az ukrán állampolgároktól az utazásuk célját igazoló pótlólagos okmányok felmutatását kérik, míg az ukrajnai magyar külképviseletek által kiadott schengeni vízummal rendelkezőket visszafordítják a határról. Nem engedték be Szlovákiába az ungvári városi tanács (közgyűlés) érvényes szlovák vízummal rendelkező képviselőit sem, mert nem tudtak felmutatni hivatalos meghívót.

Magánautókból épített útakadályt a rendőrség Moszkvában
2010. március 10. szerda, 18:19
Szergej Szutyagin, az egyik érintett autós elmondta, hogy pénteken hajnalban közlekedési rendőrök leállították Mercedesét a legbelső sávban, s mellé több más magánautót is felsorakoztattak, miközben a rendőrautókat az út szélén hagyták.
A bűnözők Audija áttörte az akadályt, jól összetörve a Mercedes és még egy másik autó oldalát, de szerencsére senki nem sérült meg. Egy harmadik kocsin kisebb károk keletkeztek, de az azonnal továbbment, ugyanis egy várandós asszony ült benne, akit a férje szülni vitt.

Olasz védelmi miniszter: „Viselkedj, te fajankó!”
2010. március 10. szerda, 18:23
Kamerák kereszttüzében saját kezűleg lökött vissza a székébe Ignazio La Russa olasz védelmi miniszter egy újságírót, amikor az szerdán Rómában bekiabálásaival harmadszor szakította félbe meg Silvio Berlusconi miniszterelnök sajtóértekezletét. A láthatóan ideges kormányfő felszólította, hogy ne zavarja a kollégái munkáját, majd az egyre inkább elharapózó fejetlenség közepette "provokátornak" és "bugrisnak" titulálta Carlomagnót, majd a bekiabálóhoz odalépő La Russa…rászólt a renitens újságíróra: "Viselkedj, te fajankó!"

Mesterházy: Orbán Viktor biankó csekket kér a választóktól
2010. március 10. szerda, 18:38
"Az elmúlt húsz évben nem volt arra példa, hogy valaki úgy akart volna választást nyerni, hogy nem mondta meg: a következő ciklusban mit szeretne megvalósítani."

Nem foglalt állást Szegedi Csanád nyilatkozatai ügyében a szlovák parlament
2010. március 10. szerda, 18:58
A parlament sem volt határozatképes.
Közjáték: "(Frantisek) Miklosko, te egy utálatos és ellenszenves ördögfióka vagy. Mi ezt megbocsátjuk neked, mert szellemi fogyatékosnak tartunk" - jelentette ki Ján Slota.

Diáktüntetés a szlovák hazafiassági törvény ellen Pozsonyban
2010. március 10. szerda, 19:33
"Az állam, illetve bárki más szeretetét kierőszakolni nem lehet".

A többség fizetne a jobb egészségügyi ellátásért
2010. március 10. szerda, 20:30
A gazdaságilag aktív lakosság döntő többsége (69 százalék) nem érzi magát biztonságban a jelenlegi hazai egészségügyi ellátó rendszerben, biztonságérzetük még romlott is az elmúlt 12 hónapban, s több mint kétharmaduk hajlandó lenne előre kiszámítható többletköltséget is elviselni annak érdekében, hogy időben, megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz jusson.

Jobbik-közlemény: Ne induljon az MSZP a választásokon!
2010. március 10. szerda, 21:01
A Jobbik arra kéri az MSZP-t, hogy engedje a magyar választópolgároknak megtisztítani a politikai közéletet, ezért mint politikai párt ne induljanak a 2010-es országgyűlési választásokon.

Az Európai Valutaalapról tárgyalt Merkel és Fillon
2010. március 10. szerda, 21:21
A francia miniszterelnök érdekes felvetésnek tartja az Európai Valutalap (EMF) létrehozását, amelynek a megvalósíthatóságát sürgősen meg kell vizsgálni.

Az olasz szenátus Berlusconi számára kedvező törvényt fogadott el
2010. március 10. szerda, 23:31
A jogszabály szerint maximum 18 hónapra automatikusan felfüggesztik a miniszterelnök és kormányának tagjai ellen folyó pereket, ha az érintettek "becsületszavukat adják", hogy a bíróság előtti megjelenésben törvényesen akadályoztatva vannak.

 

(Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!