rss      tw      fb
Keres

Lesz maga juszt is az enyémLám, lám, egyáltalán nem haszontalan dolog, ha a nyári szünet unalmában unokánk feltúrja szülőanyukája gyermekkori játékait, egykori gyűjteményeit rejtő dobozokat.


Még a mai aktualitások forrásai is felsejlenek: előkerült úgy 100 darab kártyanaptár az egyik skatulyából.


Nézd csak, itt van az egykor szívdöglesztő manöken, fotómodell hetvenes évekbeli fotója. Hajjaj, hol van már az ifjonti báj, kecsesség !


És hol van már a Fékon, a Malév, a Skála-butik, a Röltex és többi, amelyek boldog új évet kívántak a kártyanaptárral kedves vásárlóiknak, utasaiknak!


És hol vannak a takarékszövetkezetek? 1964-ben, igen, nem tévedés, 1964-ben már hirdették, reklámozták, kellették magukat kártyanaptáron (is). 

Egy 1964-es kártyanaptár hátlapját teszik látni. De lehet, hogy nem tetszik, ha szóba kerül a nagy múltú intézmény, amikor a kormányzat és az őt szolgáló törvényhozók az érintettek ellen- vagy módosító, azaz tiltakozó véleményét kurta-furcsa eljárással negligálta, és az eddig önálló és a tagok tulajdonolta takarékszövetkezeteket, vagyonukat, önállóságukat „beintegrálja” az állami akarat alá.


Én egyébként arra tippelek, hogy az elmés reklámgrafika alkotója Pusztai Pál grafikus művész, Ludas Matyi-s karikaturista volt. Az általa alkotott bögyös szoci démon volt anno Jucika, aki a Ludasban és számos egykori napi- és hetilapban gyakran feltűnt mély dekoltázsával és mély eszmei mondanivalóival, amelyek ilyen-olyan lájtos fricskák voltak az akkori társadalmi jelenségek kifigurázása, elítélése érdekében (brrrr… lehet, hogy ezt ma már senki nem érti).


Nem ez az érdekes az átkos múltból, hanem az, hogy 1964-ben a felcsúti (vagy alcsúti?) bölcsődében volt egy 1963-as születésű kis krapek, akit a dadus nagy valószínűséggel pelenkázás közben ezzel a kártyanaptárral szórakoztatott, nyugtatgatott.


És mit tesz a hatásos reklám? Megragad a delikvensben, és majd ötven év múlva egyszer csak kipattan a fejéből az egykori emlék: kerül, amibe kerül, takarékszövetkezeti betétkönyv nélkül nincs hódítás, nincs love story.