rss      tw      fb
Keres

Tisztelet az Elnök jó döntésének

Normális körülmények között először is már rég okafogyottá is vált volna a holokauszt tagadását és relativizálását tiltó törvény, nemhogy vezető hír lenne. Másodszor: a parlamentben minden hisztéria nélkül került volna be az összes többi, alapigazságokat és közösségi érdekeket érintő örvény közé. De mivel nem élünk normális körülmények között, ezért ma vezető hír a krónikákban, hogy a köztársasági elnök aláírta a holokauszt-törvényt, és a Fidesz ugyan tudomásul veszi, de megjegyzéseivel természetesen folytatja a hisztériát.

Ez utóbbi azonban most tényleg halálosan lényegtelen. Sokkal fontosabb, hogy sokan vagyunk, akik nagyon jól tudjuk: habár ezzel csak visszazökkentek a dolgok a maguk normális kerékvágásába, mégis nagyon lehet örülni ennek.

Azért túlozzuk el ezt az örvendezést, mert az ország abnormális működésének fontos eleme, hogy csak a negatív attitűdök – indulat, gyűlölet, irigység, káröröm – minősülnek tényezőnek. A pozitívak – együttérzés, megértés, megbecsülés, méltányolás, hála – mintha nem is létezhetnének. Ezért most valószínűleg kicsit fel kell nagyítani annak jelentőségét, hogy Magyarország köztársasági elnöke normális dolgot művelt. Egyszerűen látványossá kell tenni, mert már tűrhetetlen, ami gyakorlattá vált: hogy a dolgok önértéke helyett itt mindig mindenki csak a személyt és a pártállást nézi.

Az elnök jelen pillanatban nem áll a népszerűsége csúcsán, ami nem véletlen. De amit most tett, az nagyon rendben van, az méltánylandó. S hogy ennek a vele egyébként szemben állók is örülnek, az pedig váljon precedenssé.

Úgyhogy tisztelet az Elnöknek, amiért most jól döntött.

(Lévai Júlia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!