rss      tw      fb
Keres

Egy halálos ítélet margójára

Rövid hírt adott közre az MTI kedden.

Hat évvel ezelőtt az Egyesült Államokban, Texasban kivégeztek egy Todd Willingham nevű embert, akit ma, a halála után rehabilitálni szándékoznak. Texasban 1976-ban állították vissza a halálbüntetést. Azóta ez az első eset, amelyben a bíróság halálos ítéletet készül felülvizsgálni. Charlie Baird texasi bíró tárgyalást rendelt el, hogy megállapítsa, valóban ártatlan volt-e a férfi három lánya meggyilkolásában. A hírben itt egy nagyon lényeges mondat következik, ezért ki is emelem: „A bíró hangoztatta, nincs fontosabb az amerikai igazságügyi rendszerben annál, hogy tisztázzanak valakit, aki valójában ártatlan volt, de elítélték és kivégezték.”

„Az akkor 23 éves Willinghamat 1992-ben ítélték halálra, mert a vád szerint felgyújtotta saját házát, megölte gyermekeit. A férfi mindvégig ártatlanságát hangoztatta. A szakértői jelentés szerint viszont szándékos gyújtogatás történt. Azóta számos szakértő vitatta a jelentés megállapítását, és úgy vélekedtek, hogy baleset történt.”

Ez, az a helyzet, amire azt mondhatjuk, a valóság visszaszólt.

Mennyi vita zajlik ma Magyarországon arról, hogy a bűnözést a keményebb büntetések állítják meg. (Tegyük hozzá, hogy a bűnözés növekedését statisztikák nem támasztják alá, inkább a társadalmi közérzület lett erre kalibrálva, a szakma viszont mindig is vitatta azt a tézist, hogy a szigorúbb büntetésnek nagyobb a visszatartó ereje. )

A kemény ítéletek szorgalmazása során rendre felmerül a halálbüntetés visszaállításának igénye is. Íme egy eset, amely azt mutatja, hogy a halálbüntetés már csak azért sem elfogadható, mert a téves döntéssel kioltott emberi életet semmilyen rehabilitáció sem adhatja már vissza.

Ám, legalább ekkora hangsúlyt érdemel a már kiemelt mondat üzenete is, miszerint az igazságszolgáltatás hitelét, a bíróságok tekintélyét semmi sem szolgálja inkább, mint a hit abban, hogy a törvény alkalmazói őszintén az igazság kiderítésére törekednek, még ha időnként tévednek is. Ezt erősíti, ha az igazságszolgáltatás szereplői vállalni merik a tévedéseiket, sőt maguk akarnak saját tévedéseik végére járni.

A bíróságok oly sokat emlegetett tekintélyének tehát nem a perek veszteseinek jogos vagy igaztalan kritikái ártanak, nem az, ha bírák is felszólalnak a bírák függetlenségének védelmében, hanem az, ha elvtelenül védik a mundér becsületét vagy ha a függetlenségük megkérdőjelezhetetlenségén esik csorba.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!