rss      tw      fb
Keres

2001. december 21. - A pénzügyminiszter az EU-bírálatról, és más hírek

8 éve, ezen a napon…


…a pénzügyminiszter visszautasította az EU-bírálatot

1.
Varga Mihály pénzügyminiszter visszautasította az EU-bírálatokat, melyek szerint lazul a költségvetés. A pénzügyminiszter szerint a több kiadás célja a gazdasági növekedés támogatása. Jövőre, az EU-felkészülés folytatásának jegyében szoros lesz a költségvetés, de a gazdasági lassulásnak nem kell kiadáscsökkentést kikényszerítenie. Nem kell sietnünk, mondta, az álmoskönyv szerint a választási kampány időszaka eleve sem jósol nagy esélyt a költségvetés áramvonalasítására.

2.
Lassuló növekedést jelez a KSH
A világgazdasági dekonjunktúra mélyülésével összhangban a harmadik negyedévben a GDP, az export és a beruházások növekedési üteme egyaránt lassult Magyarországon - összegezte a Központi Statisztikai Hivatal az első tíz hónap adatai alapján. A bruttó hazai termék az I-III. negyedévében 4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A növekedési ütem tavaly ebben az időszakban 5,5 százalékot tett ki, míg 1999 hasonló időszakában az orosz pénzügyi-gazdasági válság idején 3,6 százalék volt.

3.
A MIÉP fővárosi képviselőcsoportja tiltakozik az ellen, hogy Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön betiltotta a Petőfi Csarnokban a Nemzeti Dal ünnepe című, Fehérkarácsony alcímű rendezvényt - hangzott el a képviselőcsoport rendkívüli sajtótájékoztatóján. A rendezvényt az irredenta dalokat tartalmazó CD kiadásával nyáron elhíresült Ifjú Magyarok Egyesülete szervezte. A hivatalosan A nemzeti dal napjaként elnevezett program keretében olyan skinhead együttesek léptek volna fel, mint az Egészséges Fejbőr, a Magozott Cseresznye, valamint részt vettek volna a műsorban a Hunnia, az Új Hajnal, a Magna Hungaria, valamint az Akcióegység névre hallgató zenekarok. (Másnap Grespik László, a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője jogszerűtlennek minősítette a főpolgármester és a kulturális bizottság döntését. Ugyanakkor az országos rendőrfőkapitány-helyettes arról tájékoztatta a főpolgármestert, hogy a Nemzeti dal ünnepe címen meghirdetett program iránt nagy érdeklődés mutatkozik, a szkinhedmozgalom képviselőin túl a radikális nacionalista, nemzetiszocialista eszmeiséghez kötődő csoportokhoz tartozók körében is.)

4.
Grespik László közleményben tudatja, hogy külföldi állampolgár elleni perben „ismét, sokadszorra jogerősen pernyertes lett a Fővárosi Közigazgatási Hivatal külföldi ingatlanszerzése pertárgyban. Német állampolgárról és V. kerületi lakásról van szó.” Hozzáteszi: „Az ingatlanértékesítési szakma megerősíti, hogy a vásárolni kívánó külföldiek a jogértelmezésem, jogalkalmazásom hatására olyan mértékben vonultak ki az ingatlanvásárlási piacról, hogy az ingatlanárak egyértelműen oroszlánrészben ennek köszönhetően estek vissza… alaptalannak és közérdekellenes politikai indíttatásúnak tartom az ellenem irányuló sajtókampányt. Lejjebb tudtam a budapesti lakások árát vinni, azon magyar állampolgárok magánhasznára-közhasznára, akik nem tudnak még versenyezni a nyugati fizetőképes kereslettel.” Grespik Lászlót egyébként 2001. szeptember 10-én ökumenikus istentisztelet keretében avatták vitézzé.

5.
A Tolnai Református Egyházmegyei Bíróság pénteken Őcsényben megkezdte majd elnapolta Görgey Géza pálfai lelkész perét, akit nagy nyilvánosság előtt elkövetett hamis váddal rágalmazással és becsületsértéssel vádolnak. Görgey Géza ellen azért indult eljárás, mert a 168 óra és a Népszabadság című lapban megjelentetett cikkekben párhuzamot vont a Magyarországi Református Egyház Duna melléki Egyházkerület, valamint a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) között. A lelkészt az egyházmegyei bíróság novemberben 60 napra felfüggesztette állásából, és részletes vizsgálatot rendelt el nyilatkozatai ügyében. A bíróság úgy vélte: Görgey Géza olyan állításokat fogalmazott meg református egyházi vezetők és a MIÉP kapcsolatáról, melyek nem fedik a valóságot. A testület kifogásolta a cikkek hangnemét is, mert szerinte a lelkész tiszteletlenül beszélt a Duna melléki Egyházkerület püspökéről, Hegedűs Lórántról, akit úgy nevezett, hogy a MIÉP-es Hegedűs apja.