rss      tw      fb
Keres

Komolyan kérem az „őstrafikosokat”, jelentkezzenek!Igaza van Batka Zoltánnak, aki a Népszabadságban azt írta: „A magát nemzetinek mondó, valójában szimplán koncra éhes politikai erő kinézte magának a trafikokat, emberek tízezreinek megélhetését, majd egy kabarénak is beillő pályázat keretében átjátszotta ezeket saját kegyenceinek. És ne legyenek illúzióink: nem néhány ember, Orbán Viktor vagy a témafelelős Lázár János túlkapásáról van szó. Országszerte több száz, ha éppen nem ezer fideszes párttag, önkormányzati vezető, a Fidesz gazdasági holdudvarához tartozó vállalkozók, a párt-propagandagépezet ’jobboldali sajtónak’ becézett részei buzgólkodtak azon, hogy az újkori Magyarország legnagyobb, államilag szervezett lopása gördülékenyen végbemehessen.” És abban is igaza van, hogy – a Fidesz-befolyástól mentesnek megmaradt néhány nyomtatott lapot és azért jóval több hírportált kivéve, amelyek vastagon tettek azért, hogy a trafikbotrány a maga teljes szépségében álljon az olvasó magyar előtt – az „úgynevezett kisvállalkozói érdekképviseleti szervezetek mélyen hallgattak” és „a kisemmizett trafikosok tüntetésein is csak néhány tucatnyian lézengtek”. Ahogy az más kisemmizett, kétségbeesett társadalmi csoportok tüntetésein is lenni szokott.


De mi, azok a dohányosok, akik Szanyi Tibortól eltérően nem utazunk gyakran külföldre, hogy a repülőtereken szerezzük be a cigarettaszükségletünket, továbbra is itt állunk a dilemma előtt, amelyről már korábban írtam. Sokan vagyunk, akik nem akarjuk egyetlen fillérrel sem segíteni „az államilag szervezett lopás” haszonélvezőit, de azt sem szeretnék, ha a magyar állam hatalmi visszaélései szabnák meg az életünket és a szokásainkat. Korábban azt kértem, félig komolyan, félig keserű iróniával, a nemzetidohánybolt-tulajdonosoktól, „legyenek tisztességesek, legalább ebben, és írják ki a boltjukra vagy a boltjukban, hogy az melyik orbánista nagy- és kisvállalkozás, táncdalénekes, önkormányzati képviselő, fogorvos stb. tulajdonát képezi, illetve – ha van ilyen – azt, hogy ők eddig is trafikból éltek, és kivételes szerencséjük folytán ezután is abból élhetnek. Ha találok ilyen trafikost, Piripócsra is elmegyek a cigarettámért. Ennyit nekem megér a saját állampolgári önérzetem”.


Most komolyan kérem, akár azokat a magánszemélyeket, akik nem csak most és nem Fidesz-kegyként jutottak trafikengedélyhez, hogy jelentkezzenek, akár a „trafikkárosultakat”, akiknek a Facebook-oldalát rendszeresen nézem, hogy gyűjtsék össze és hozzák nyilvánosságra az ilyen trafikok címét.„Zoli bácsi”, aki harminc évig volt trafikos a Mester utcában, már nem fog jelentkezni – a minimumplusz olvasói fotója


Nem tudom, hányan lesznek, akik veszik a fáradságot, és elzarándokolnak a saját szakállukra és megélhetésük érdekében trafikozók akár távoli üzletébe is, én biztosan köztük leszek. Abból a tíz százalékból, amelyet nyilván hamarosan rátesznek minden doboz cigarettámra, éljenek meg ők, ne a „kegyencek” gazdagodjanak.


Ehhez kérem a segítségüket.