rss      tw      fb
Keres

Riói világtalálkozó - Ferenc pápa: az imának tettel kell párosulnia


MTI 2013. július 21., vasárnap 14:12

A riói ifjúsági világtalálkozón résztvevő fiatalokhoz és az egyházhoz is szólt Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, azt hangoztatva, hogy az imának tettel kell párosulnia.

A jövő hét főszereplői a fiatalok lesznek. Mindazok, akik eljönnek a Rio de Janeiró-i katolikus ifjúsági találkozóra, Jézus szavát akarják hallani. Ezek a fiatalok arra keresnek választ, hogy milyen utat kövessenek az életükben - mondta Ferenc pápa az Úrangyala-imádságot (Angelus) követő beszédében. Az egyházfő arra kérte a Szent Péter téren levő hívőket, hogy imájukkal kísérjék hétfőn kezdődő első apostoli látogatását.

Beszédében a pápa azt hangsúlyozta, hogy az ima és a cselekvés nem mond ellent egymásnak. Ellenkezőleg, mindkettő elengedhetetlen a hívők számára. Az egyházfő kijelentette, hogy „az az ima, mely nem vezet konkrét cselekvéshez a szegény, beteg, segítségre szoruló testvérünk iránt, az steril és nem teljes imádság. Ugyanígy amikor az egyházi szolgálat során kizárólag a tárgyak, funkciók, intézmények számítanak, megfeledkezve Krisztus központi jelentőségéről, (…) azt kockáztatjuk, hogy magunkat és nem a rászoruló testvérünkben jelen levő Istent szolgáljuk”.

A vasárnapi olasz sajtó szerint Ferenc pápa ezzel meghatározta riói látogatása üzenetét, amely a szegények mellett álló egyház szerepének megerősítése lesz.

A Corriere della Sera című napilap azt írta, hogy Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár most utoljára kíséri el a pápát. A Corriere szerint a XVI. Benedek által kinevezett Bertone leváltása szeptemberben várható, a szentszéki államtitkárság és ezzel a vatikáni külpolitika átalakításával egyidőben.