rss      tw      fb
Keres

Mi (az) újság?
A lexikon definíciója szerint az újság, a hírlap sokak számára fontos új tényeket, köztük fennálló összefüggéseket, úgynevezett híreket közlő orgánum. A (napi)sajtó születése a polgári forradalmakat követő rövid időszakra esik. Ezt tudhatjuk, ha máshonnan nem, Jürgen Habermas magyarul is több kiadást megért klasszikusából, A társadalmi nyilvánosság szerkezetváltozásából.


Addig is volt igény az újdonságokra, s ezt ki is elégítették a röplapok, gúnyiratok (paszkvillusok), falragaszok. A francia forradalom idején a falakat elborították a rendelkezések, törvények szövegét közlő falragaszok. A friss hírek iránti mindennapi igényt ismerték fel a tizenkilencedik század elején az üzletemberek, így születtek a rendszeresen megjelenő, híreket közlő periodikák, a mai napilapok ősei. Az irántuk megmutatkozó igény nagyon is materiális volt.


Köztudott, hogy Rotschild báró rengeteget kaszált a londoni tőzsdén, pusztán azért, mert mindenkinél korábban tudta az európai kontinens következő századát alapvetően meghatározó waterlooi csata kimenetelét. Rotschild báró ugyanis privát haditudósítókat küldött a csatatérre. Ők aztán – miután világossá vált Wellington győzelme és Napóleon bukása – postagalambok útján értesítették a megbízójukat.


A hírekkel folytatott üzletelés maga is remek üzletnek bizonyult, és nemcsak az írott sajtónál. A mai rádió őse, a telefonhírmondó is először tőzsdehíreket mondott be, utána következtek a politikai hírek, az operaközvetítések és egyéb kulturális programok.


A modern értelemben vett sajtótörténet legalább kétszáz éves. Ennek mai termékei egyre nehezebben meghatározható módon billegnek a laikus–professzionális és napi sajtó–hosszabb távra érvényes, elemző periodikák végpontjai között. És mindenekelőtt a hagyományos (papíralapú) és digitális megjelenés között.


Az országos magyar napilapok markánsan különböznek egymástól a tekintetben, mennyi teret szánnak a(z új) tények közlésének és kommentálásuknak, a véleményeknek. (És most az egyszerűség kedvéért tekintsünk el a tényközlésnek álcázott agitprop írásocskáktól.) Az országos napilapok közül a hírközlésben a Népszabadság, illetve annak internetes változata, a nol.hu jár az élen. A Magyar Nemzet még tények ismertetésénél is gyakrabban él a befolyásolás finomabb és durvább eszközeivel.


Az országos lapok helyett sokan a helyieket választják, hiszen – gondolják – a legfontosabb hírekről ezekből is értesülnek. Hát ez nem feltétlenül van így, ezt két vidéki napilap – illetve internetes portál – olvasójaként bizton állíthatom.


Rendszeresen olvasom a pecsiujsag.hu internetes lapot, valamint a VEOL.hu-t (ez a Veszprémi Napló internetes változata). Bár mindkettő megyei lap, a különbség nagyobb nem is lehetne. A pecsiujsag.hu kormánypárti, ez a megkérdezettek személyéből, az események kommentálásából könnyen kideríthető. De a közölt releváns tények sokasága és sokfélesége lehetővé teszi az olvasó számára az önálló véleményalkotást is. Az olvasó megismerheti belőle a város gazdasági életével, közlekedésével, kultúrájával, egyetemével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.


A VEOL.hu ezzel szemben mintha egy alternatív Veszprém megyéből informálná olvasóját. 2013. július 19-én a vezércikk például a „Buli három napon át – Benépesült a Cseri-parkerdő a debütáló fesztiválra” címet viseli. A megye egyik legnagyobb és legrégibb gyára, a Pápai Hús 1913 Kft. napok óta csődeljárás alatt áll, mintegy ezer dolgozó és még több beszállító megélhetése került veszélybe. Erre a megyei lap alig veszteget szót (bár a szombati szakszervezeti tüntetésről hosszabb cikkben számolt be.)


Akkor miről is ad hírt a megyei napilap? Kontrát Károly belügyi államtitkár és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csinos fiatal nőket beszél rá mammográfiai szűrésre a kenesei strandon. (Képpel.) Elkészült a Balaton-felvidék építészeti arculata című kiadvány, aratják a búzát, Kovács László kombájnos közepesnek látja a termést. Fesztivál a Somlón, LGT fesztivál a Balaton-parton, szerelőaknába esett egy ló Dabronyban, de nem lett semmi baja. Kontrát Károly belügyi államtitkár vízi és szabadidőparkot adott át Berhidán. (Képpel) Ki lesz a Napló szépe? Bikinis fotók két bikinis leányról – elfogódottan kihívó pózban. Olvasónk receptje: vadlibamell lecsós kuszkusszal.


Hát így néz ki a társadalmi nyilvánosság szerkezete 2013 júliusának végén Veszprém megyében.