rss      tw      fb
Keres

Lesz hús a Békonban?A Pápai Hús 1913 Kft. csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be maga ellen 2013. július 9-én a Veszprémi Törvényszékhez.


Ezzel a megszűnés küszöbére érkezett egy emberek sokaságát foglalkoztató, rengeteg beszállítónak megélhetést nyújtó százéves cég. Aelynek színvonalas termékeit – a sonkaféleségeket, az angolszalonnát – már a két világháború között is szállították tengeren túlra. Amely gyár a munkakultúrájával egy város büszkesége volt.


&nbsp

Jól emlékszem a gyermekkorom időszakára, az ínséges ötvenes évekre. Nem egyszer megtörtént, hogy idegen emberek csöngettek ki nálunk és csak annyit mondtak: „Van hús a Békonban!” – aztán mentek tovább. A felnőttek pedig szatyrot ragadtak, és siettek a Fő utca és a Deák Ferenc utca sarkán levő Békonhoz, Pápa egyetlen húsboltjához. (A nevét a húsgyár leghíresebb termékéről, az angolszalonnáról, a baconról kapta.) A boltban általában csak legyek zümmögtek a csempézett falakon lógó üres kampókon, ám ilyenkor valóságos árubőség fogadta a vevőket: megérkezett a szállítmány a húsgyárból. Talán „exportból visszamaradt” termékek – a hiánygazdaság éveinek ez volt az egyik varázsszava. Ha nem vettek át valamit az amerikai vagy angol vevők, akkor mi is megkóstolhattuk a fóliába forrasztott, különleges pácolású pápai sonkát.


Aztán már rendszeresen lehetett élelmiszert vásárolni, a legendás Békont lebontották, új boltok nyíltak szerte a városban és az országban. Akinek pénze volt, válogathatott a különleges érlelésű pármai, prágai és schwarzwaldi sonkák között.


A pápai Húsgyár emblematikus hely maradt. Oda vittek bennünket az iskolából gyárlátogatásra nem is egyszer. Itt szembesülhettünk először a kemény gyári munkával. Hideg, nehéz szagú műhelyekben fürgén dolgoztak a fehér ruhás nők és a férfiak, emelgették a féldisznókat és a negyedmarhákat. Bár kínálgattak bennünket friss kolbásszal és felvágottal, nem volt étvágyunk: az ipari kíméletlenséggel megölt malacokra és borjakra gondoltunk.


A húsgyár túlélt számos nehéz korszakot. A termelését csökkentették, de a „prémium termékek” színvonalából nem engedett. Kapott tőkeinjekciót, nem is egyszer, de – ahogy a hozzáértők mondják –, a 27 százalékos áfa megbénítja a húsipart. Most megint a megszüntetés közelébe került a százéves gyár. Megszűnésével nemcsak (?) családok százai, a beszállítókkal együtt ezrei maradnak megélhetés nélkül. Megszűnik a magyar ipar, a magyar munkakultúra egyik emlékműve, egy város identitásának az egyik alapköve is.