rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.03.10.

Szubjektív válogatás március 9-ei híreinkből


Banglades számba veszi a koldusokat

2010. március 09. kedd, 08:56
A kéregetők körében végzendő első népszámlás célja, hogy előkészítse a koldulás felszámolására indítandó programot, amelyre 124 millió takát (1,77 millió dollárt) szánnak.

Délmagyarország: Szegedé a szeged.hu domainnév
2010. március 09. kedd, 09:20
A napilap felidézte: 1997-ben regisztrálta egy Rt. először a szeged.hu-t, amelyet 2000-ben megvett egy Kft. A cégtől a város megpróbálta megszerezni, de nem sikerült megegyeznie a Kft-vel. Az önkormányzat először az Internetszolgáltatók Tanácsához fordult jogorvoslatért, de az számára kedvezőtlen döntést hozott.

Teherán visszautasítja, hogy Washington latornak nevezte az iráni vezetést
2010. március 09. kedd, 10:44
A teheráni vezetők visszautasították kedden, hogy David Petraeus amerikai tábornok "latrokráciának" nevezte az iráni rendszer. Az Egyesült Államok magát minősíti ezzel a sértegetéssel - jelentették ki. "Az Egyesült Államok gyilkos kormánya a latorkormány, mert megölt több ezer iraki, afgán és palesztin civilt".

Papírrendszámmal közlekedett a Mercedes
2010. március 09. kedd, 11:05
Papírból készült rendszámmal és hamis matricákkal közlekedett autójával egy nő Cserszegtomajon; egy közúti ellenőrzésen bukott le.

Korózs Lajos vita helyett az MSZP nyugdíjpolitikájáról beszélt
2010. március 09. kedd, 11:52
Korózs Lajos szociális államtitkár fideszes vitapartner híján az MSZP nyugdíjpolitikájáról beszélt a budapesti Pallas Páholyba meghirdetett szakpolitikusi vita első állomásán kedd délelőtt.

Izrael atomerőművet akar építeni arab szomszédaival együtt
2010. március 09. kedd, 13:04
Uzi Landau infrastruktúraügyi miniszter egy párizsi nukleáris konferencián azt mondta, Izrael azt reméli, hogy az atomenergiát "arab szomszédaink" mérnökeivel és kutatóival együttműködésben termeli majd. Hozzátette: "A nukleáris energia a regionális együttműködés egyik területe lehet a béke elérése érdekében".

IRM: a tárca ingyenesen ismerteti az új Ptk.-t, fizetős konferenciát nem szervez
2010. március 09. kedd, 14:07
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) ingyenes konferencián ismerteti az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) májusban hatályba lépő rendelkezéseit és nem szervez fizetős bemutatást - közölte a tárca arra reagálva, hogy Répássy Róbert (Fidesz) szerint fizetős konferencia keretében tervezik ismertetni az új Ptk. hamarosan hatályba lépő szabályait a jogalkalmazókkal.

Járai: Magyarország még éretlen az euróra
2010. március 09. kedd, 14:41
Reálisan számolva 2015-2016-ban lehet bevezetni a közös fizetőeszközt.

Feljelentést tesz a salgótarjáni MSZP - Fidesz reakció
2010. március 09. kedd, 15:02
Fidesz: "Az MSZP tette tönkre az embereket és az országot. (...) az MSZP megint hazudik, és megint azon dolgozik, hogyan tudná városunk polgármesterét, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltjét lerántani maga mellé a sárba."
Előzmény:

Büntetőfeljelentést tesz a salgótarjáni MSZP – Rákay Philip cégének megbízása miatt is

2010. március 09. kedd, 12:30
Hűtlen kezelés és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt tesznek feljelentést ismeretlen tettes ellen a salgótarjáni szocialisták három, az önkormányzat illetve a polgármester által megkötött szerződés ügyében. Lapinformációk szerint az egyik érintett cég,  a Contact Media Kft. egyik tulajdonosa Rákay Philip, a HírTV műsorvezetője.

Megvertek egy nőt Gádoroson, garázdaság miatt eljárás indult
2010. március 09. kedd, 15:44
Bántalmazták azt a nőt, aki a szemtanúja volt annak, hogy leeresztik a gádorosi MSZP-elnök gépkocsijának a gumiját.

Pedofília: Ausztriában is nyilvánosságra kerültek egyházi személyek szexuális visszaélései
2010. március 09. kedd, 15:52
A német nyelvterület legrégebbi kolostorának, a salzburgi Szent Péter bencés apátságnak az egyik volt növendéke kedden az osztrák rádióban tárta a nyilvánosság elé a visszaéléseket, amelyeket az intézmény jelenlegi főapátja és két egykori szerzetes követett el ellene negyven évvel korábban.

Titkos japán-amerikai paktumokról adtak ki jelentést Tokióban
2010. március 09. kedd, 16:20
Japánban kedden nyilvánosságra hozták, hogy a hidegháború alatti kormányok titkos, törvénysértő paktumokat kötöttek az Egyesült Államokkal egyebek között az atomfegyverek beengedéséről Japán területére és felségvizeire.

Nem kell kiadnia az iratmásolatokat Németh Miklós volt miniszterelnöknek
2010. március 09. kedd, 16:20
Nem kell kiadnia Németh Miklós volt miniszterelnöknek a nála lévő iratmásolatokat - mondta ki a Kende Péter közíró által indított polgári perben kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Washington D.C.-ben is házasodhatnak a melegek
2010. március 09. kedd, 16:39
Az azonos neműek egybekelését lehetővé tevő törvényt decemberben írta alá Adrian Fenty polgármester, miután azt a várost irányító tanács nagy többséggel elfogadta. A törvényt washingtoniak egy csoportja azonnal megtámadta, kérelmüket azonban a legfelsőbb bíróság a múlt héten elutasította. A néhány napos türelmi időszak kedden járt le, a törvény aznap lépett hatályba.

Írországban egy karikaturista meggyilkolását tervezték Mohamed megsértése miatt
2010. március 09. kedd, 16:58
Négy férfit és három nőt tartóztattak le, akik külföldön akarták végrehajtani tettüket. Lars Vilk svéd karikaturista volt a célpontjuk, aki 2007-ben egy rajzán kutyatesttel ábrázolta a prófétát.

Finnország: Botrányt okozott egy szélsőjobboldali párt képviselője egy hajókiránduláson
2010. március 09. kedd, 17:18
Pertti Virtanen éppen a Hottentotta nóta című bordalt fújta a Helsinki és Stockholm között közlekedő Gabriella komphajó színpadán, és egyúttal az interneten nemrég halálos fenyegetést kapott Astrid Thors bevándorlási miniszter asszonyon köszörülte a nyelvét. Ekkor a kompot üzemeltető Viking Line hajózási vállalat illetékese váratlanul lekapcsolta az áramot, félbeszakítva az előadást.

Vatikán: a katolikus egyházban kevesebb a gyermekmolesztálási ügy, mint nem egyházi környezetben
2010. március 09. kedd, 17:36
"Határozottan és gyorsan kezelte a katolikus egyház az általa működtetett intézményekben elkövetett szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrányt."

RTL Klub: nem beszámíthatatlan a huszonkét ember meggyilkolását tervező egyetemista
2010. március 09. kedd, 19:06
Az elmeorvosi vizsgálat megállapította: tisztában kellett lennie tettének következményével annak az egyetemistának, aki tömeggyilkosságot tervezett. A szakértő szerint a fiatalember személyiségzavaros, de nem beszámíthatatlan. A személyiségzavar nem korlátozta és nem zárta ki a beszámíthatóságát.

Huszonöt évvel a peresztrojka kezdete után az oroszok kezdik felfedezni az átalakítás előnyeit
2010. március 09. kedd, 19:07
A Mihail Gorbacsov által 1985 tavaszán kezdeményezett peresztrojka (átalakítás) ellenfeleinek száma az utóbbi tíz évben 75 százalékról 42 százalékra esett vissza - derült ki az orosz állami VCIOM közvélemény-kutató intézet reprezentatív felméréséből, amelynek eredményeit kedden tették közzé.

MSZP: Gyurcsány nyilvános értékelője egybeesik a párt érdekeivel
2010. március 09. kedd, 19:17
Az MSZP szerint Gyurcsány Ferenc szerepvállalása a március 19-ei Magyar Demokratikus Charta által szervezett rendezvényen nemcsak a párt, de a demokratikus oldal érdekeivel is egybeesik.
Előzmény:

Nyilvános értékelő beszédet tart Gyurcsány Ferenc

2010. március 09. kedd, 17:10
Magyarországról, az elmúlt évekről és a tennivalókról mond összegző beszédet Gyurcsány Ferenc a Magyar Demokratikus Charta nyilvános rendezvényén március 19-én. A volt kormányfőt a szervezet kérte fel a beszéd megtartására.

Végleges Kasza József kizárása a VMSZ-ből
2010. március 09. kedd, 20:38
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Tanácsa egyhangú döntéssel elutasította Kasza József fellebbezését, s ezzel véglegessé vált a párt alapítójának kizárása a legnagyobb délvidéki magyar pártból.

Teljessé vált az északír önkormányzat az igazságügyi feladatok átvételével
2010. március 09. kedd, 21:17
Ezt a tevékenységet az ulsteri kormány 1972-es felfüggesztése óta London látja el, de a rendezési folyamat keretében ez is átkerül a belfasti kormány illetékességébe.

Az amerikai külügyi szóvivő bocsánatot kért Kadhafit sértő szavai miatt
2010. március 09. kedd, 22:09
Az amerikai külügyi szóvivő kedden bocsánatot kért, amiért korábban Moammer Kadhafit sértő szavakat használt annak kapcsán, hogy a líbiai elnök dzsihádra buzdított Svájc ellen. P.J. Crowley azt mondta riportereknek, hogy bocsánatot kér, szavait nem az elnök személye elleni sértésnek szánta. Hozzátette, nem a külügyminisztérium álláspontját közvetítette.

Washington Irántól vár segítséget egy eltűnt volt FBI-ügynök felkutatásához
2010. március 09. kedd, 23:38
A férfi 2007-ben a perzsa-öbölbeli Kis szigetére utazott, hogy cigarettacsempészek után nyomozzon, s 2007. március 8. óta nem adott életjelt magáról. Rejtélyes eltűnése tovább rontja a Teherán vitatott atomprogramja miatt amúgy is feszült amerikai-iráni viszonyt.


(Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!