rss      tw      fb
Keres

Egyházfórum: Világ-nézet XII

Az Egyházfórum című, negyedévente megjelenő folyóirat 2013 elején új internetes rovatot indított Világ-nézet címmel, amelyben heti rendszerességgel valamely aktuális egyházi, társadalmi, politikai kérdésről közölnek rövid cikkeket. A szerkesztők célja, hogy fórumot teremtsenek azoknak az elsősorban keresztény egyházakhoz kötődő szerzőknek, akik egy korszerűbb egyháziasságot és világlátást szeretnének megmutatni. Az alábbiakban Himfy József Az eltraf(ik)ált nemzet című írásából olvashatnak részleteket.


„Jártamban-keltemben az egyre több üresen álló üzlethelyiség némelyikének poros kirakatüvegén mind gyakrabban leszek figyelmes pökhendien kérkedő feliratra ’Hamarosan itt nemzeti dohánybolt nyílik!’. Nem csak azért kapom fel a vizet, mert nem ritkán valamelyik megszokott, kedvelt kereskedőmnek mondtak fel a ’nemzeti dohánybolt’ javára...”


„Ami engem az egészben már megint rettenetesen zavar: íme, ismét itt egy nagy horderejű változás, mely nemzeti címke nélkül a világért sem tudott volna megállni: mindaz, mi mostanában sikeres, kívánatos, helyeselt, illik, hogy valamilyen nemzeti szósszal legyen nyakon öntve! Ugyan mitől lenne a dohánybolt ’nemzeti’? ’Nemzetinek’ kell lennie mindennek, ha sikerre, elismerésre, követőkre tart számot? Megértem, az ’állami dohánybolt’ megnevezés kellemetlen képzettársításokat ébresztene. Tartok tőle azonban, hogy a ’nemzeti dohánybolt’ nem úgy nemzeti, mint a Nemzeti Múzeum, az egyikről elhiszem, a másikat újabb provokációnak tartom, mely a társadalomnak csak azt a felét szólítja meg, amelyik vagy naivan fogadja, vagy már kellőképp belesulykolták az újmódi ’közösségi’ érzést. ’Nemzeti’ kultúrpojácák és bértollnokok zengik ’nemzeti’ kenyéradójuk nótáját, ’nemzeti’ tudósok igazolják a kormánypártok találomra összekotyvasztott ’nemzeti’ ideológiáját, amely jobbára kétes és elavult tételekből és vitatható értékekből áll, arról nem is beszélve, hogy a nemzetfogalomnak nem az a dolga, hogy felültromfolja egy pluralista jogállamban élő egyén önrendelkezésének elidegeníthetetlen jogait.”


„Ebben a megnevezésben arcátlan provokációt látok és nemdohányzó lévén gyufáért, rágógumiért sem megyek majd be ezen üzletekbe. Noha megtehetném, mert – tűnjék bár nagyképűségnek – de a nemzet, bezony!, ott (is) van, ahol én vagyok. Nem mondom hát, hogy ’állampolgárok, védjétek magatokat: ne vásároljatok „nemzetiéknél’! – ám a szám íze cigaretta nélkül is keserű lesz.”Forrás: Trafikkárosultak Facebook-oldala

A rovatban korábban megjelent írások közül néhány: Wildmann János (alapító-főszerkesztő): Ha a fiatalok a sarkukra állnak… Jakab Attila (írásait a Galamusból is ismerhetik): Válaszúton a Római Katolikus Egyház, Scharle Péter (a Magyar Pax Romana korábbi elnöke): Ha akarjuk, lehet keresztény identitásunk, Himfy József (filozófus): A kezdet kezdete, Wildmann János: Mérvadó adatok, Balogh Judit (nyugdíjas történelemtanár): A bűnbak, Jakab Attila: Hit- és erkölcstan: káosz és konfliktusok a láthatáron, Fekete János: Szorongás, Winkler Lajos: Opus Pacis redivivum – avagy az érsek legalább köhögött; Frigyes István: Rossz fa rossz gyümölcsöt terem; Winkler Lajos: Beszélő címerek; Wildmann János: Gyűlölet-kereszténységet Európának; Winkler Lajos: Vedd, olvasd; Wildmann János: Gyűlölet-kereszténységet Európának?