rss      tw      fb
Keres

A nagyotmondás világbajnoka

Ezt a címet nyugodtan odaítélhetjük  a nemzet miniszterelnökének. Az a tény, hogy Magyarországot a háború utáni Németországhoz, saját maga és kétbalkezes gazdasági minisztere kapcsolatát Adenauer és Erhardt kapcsolatához hasonlítja, minden eddigi nagyotmondásán túltesz.

Adenauer a fasiszta, romokban heverő Németországból Európa egyik legdemokratikusabb országát építette fel, és gazdasági minisztere közreműködésével egyben legsikeresebb gazdaságát.

Orbánnak ezzel szemben az alapjában liberális Magyarországból nyolcéves szakadatlan rágalom- és ígérethadjáratával Európa legboldogtalanabb országát sikerült létrehoznia, megágyazva ezzel egy újnáci párt megalakításának.

E tényt, az ország katasztrofális mentális állapotát Vásárhelyi Márta mutatja be megdöbbentő írásában. (Roncstársadalom, ÉS, 2010.10.01)

Mindez nagymértékben köszönhető a mi „adenauerunknak”, aki az egyén felelősségvállalása, törekvései helyett a mindenkiről gondoskodó, okos és gazdag állam illúzióját élesztgeti kitartóan, és ahogy a választások eredményeiből látszik, sikeresen. Kádár népe elhiszi neki, hogy vissza lehet lépni az „átkos” biztonságába, úgy hogy amellett a középosztály is megőrizheti a rendszerváltás után elért pozícióját.

Persze hamarosan kiderül, hogy ez nem megy. Különösen nem úgy, hogy Orbán második miniszterelnöki ciklusát is úgy kezdi, hogy az elosztási viszonyokat – arcátlanul - megint a leggazdagabbak javára módosítja.

Milyen messze van ez az ország a szorgalmas, takarékos Németországtól, a puritán protestáns etikától? Nagyon-nagyon messze, olyan messze, mint amilyen messze vannak a jelenlegi magyar kormány tagjai az Adenauer által vezetett kormány tagjaitól. Maga az összehasonlítás is súlyosan sérti ez utóbbiak emlékét.

Mikor tér magához ez a szerencsétlen elbutított nép, vajon megérjük-e?

(Bauer Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!