rss      tw      fb
Keres

Iszapömlés - Az MSZP EP-delegációja egymillió forint segélyt ajánl fel

MTI 2010. október 5., kedd 14:50

Az MSZP európai parlamenti delegációja egymillió forintot ajánl fel az áldozatok családjainak megsegítésére, és részvétét fejezte ki az elhunyt áldozatok hozzátartozóinak.

A párt európai parlamenti delegációja budapesti irodájának keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint kezdeményezték, hogy az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Jerzy Buzek házelnök az intézmény nevében fejezze ki szolidaritását a hozzátartozókkal.

A delegáció arra kérte a kormányt, hogy mindent tegyen meg a környezeti károk felmérése érdekében, és minél hamarabb kezdjék meg a kármentesítést, a károsultak megsegítését. Javasolták, hogy a kormány fontolja meg az Európai Bizottság katasztrófavédelmi központjával való haladéktalan kapcsolatfelvételt, hogy más uniós tagállamok felajánlásokat tudjanak tenni.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, és egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki belőle. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három településen - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el házakat.

Hivatalosan megerősített információk szerint eddig négyen haltak meg, többen eltűntek, és százhúszan megsebesültek, közülük egy ember állapota életveszélyes.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet.