rss      tw      fb
Keres

Magyarország és Burundi

„Magyarország ereje itt van ebben a teremben (...) a gyengék ma máshol vannak" – mondta Orbán Viktor tegnap a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) budapesti gazdaságpolitikai fórumán.

Ezt bizonyára a gyengébbek kedvéért jegyzi meg rendszeresen a Fidesz elnöke,  hogy el ne feledjük, ezért jelezzük neki, értjük:  pártja az „erő” jegyében politizál, és program helyett is erre hivatkozik.

A „gyengébbek” kedvéért viszont emlékeztessünk másra is, ami a VOSZ fórumán elhangzott. Demján Sándor például a Föld egyik legszegényebb országához,  Burundihoz hasonlította Magyarországot.

Burundi szintjére süllyedtünk. Orbán Viktor pedig bejelentette, hogy gazdasági tényfeltáró bizottság felállításáról döntött a Fidesz az elmúlt napokban, a gazdaság teljes átvilágítása érdekében, külső szakértők bevonásával. „…Magyarországon van egy olyan ’úttorlasz’, amely máshol nincs: az, hogy néhány év óta az országban gyakorlattá vált, hogy a kormány eltitkolja és meghamisítja a költségvetési számokat. Ennek következtében az ország elvesztette a hitelességét a nemzetközi színtéren, az egész politikával szemben bizalmatlan lett a magyar társadalom, és nem ismerhető a gazdaság pontos helyzete.”

Az erő minden bizonnyal vele van, mert a jelenlévők – a magyar gazdaság fajsúlyos szereplői – szó nélkül, rezzenéstelenül  vették tudomásul a bejelentést. Legalábbis nem találtunk híradásokat  értetlenkedésekről, senki sem kapta fel a fejét, hogy miről is beszél a pártelnök. Hiszen a magyar gazdaság adatai hozzáférhetők, ellenőrizhetők, sőt ellenőrzöttek is.

Magunkra maradunk a kérdéssel, vajon milyen nemzetközi szakértők lesznek hitelesebbek az IMF és az EB szakértőinél? Vajon mikor hirdetnek eredményt?

Ha innen nézzük, lehet, hogy Burundi felemlegetése helyénvaló volt, mert ez itt nem Európa?

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!