rss      tw      fb
Keres

2001. december 17. - Orbán Viktor levele az Amerikai Egyesült Államok elnökéhez

8 éve, ezen a napon…


…Orbán Viktor levelet írt George W. Bushnak. Az Egyesült Államok Elnökének arra a levelére válaszolt, amelyben más kormány- és államfőkhöz hasonlóan őt is értesítette arról, hogy úgy döntött, felmondja az Oroszországgal korábban megkötött rakétamegállapodást.

„Őexcellenciája George W. Bush
Az Egyesült Államok Elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr!
Köszönettel vettem 2001. december 13. napján kelt levelét, az Amerikai Egyesült Államoknak az 1972. évi ABM Egyezményből való visszavonulására vonatkozó hivatalos értesítést. Nagyra értékelem a döntés részletes okait.
[…]
Nagy várakozással tekintek a fenti, közös érdekű kérdések, valamint jövőbeni együttműködésünk 2002. február 11. és 12. napján az Egyesült Államokban teendő látogatásom során történő megvitatása elé.

Tisztelettel,
Orbán Viktor”


És a folytatás:


2002. február 08.
Részletek az index.hu Bush nem fogadja Orbánt című cikkéből

„Elkészült Orbán Viktor amerikai villámlátogatásának programja. A miniszterelnök útja azonban csak Bostonra korlátozódik. Orbán a korábbi tervekkel ellentétben nem találkozik majd George W. Bush amerikai elnökkel.
Nancy G. Brinker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete 2002. február 7-én kiadott közleményében leszögezi: jelen esetben nem érkezett hivatalos kérés a Bush elnökkel tartandó találkozóra. ’Értékeljük a miniszterelnök megértését ebben a kérdésben, különösen annak fényében, hogy az elnöknek sűrű utazási programja van, és számos más olyan államfő jár ebben a hónapban az Egyesült Államokban a Világgazdasági Fórum és az olimpia alkalmából, akik Orbán Viktor miniszterelnöktől eltérően az utóbbi időben még nem találkoztak az elnökkel.’”

2002. február 15.

Hack Péter írása az ügyről a Hetek című lapban
(részletek)

„Az egyik országos napilap úgy értesült, hogy a magyar illetékeseknek az amerikai fél politikai indoklást adott arról, miért nem jött létre a találkozó. Eszerint az amerikai vezetés felrója Orbánnak, hogy nem elég egyértelműen határolódott el Csurka István Amerika-ellenes kirohanásától, nem tartják megfelelőnek a magyar kormány magatartását a kisebbségekhez való viszonyban, illetve a magyarországi antiszemita jelenségek kezelésében. Elemzők komoly hibának tartják, hogy Orbán nem érzékelte annak jelentőségét, hogy a Fidesz által rádióelnöknek delegált Kondor Katalin egy gyűlésen súlyosan megsértette Nancy Goodman Brinker nagykövet asszonyt, aki egyébként a Bush család közeli jó barátja. A rádió elnöke azt találta mondani, hogy a nagykövet asszony ’antiszemitizmusról brekeg’, annak kapcsán, hogy Brinker asszony meglepetésének adott hangot a Magyarországon általa tapasztalt antiszemita megnyilvánulások miatt. A rádióelnök kijelentésének semmilyen következménye nem volt, sőt Orbán a Vasárnapi Újság című szélsőséges rádióműsorban gyakorlatilag csatlakozott is a rádióelnök nyilatkozatához azzal, hogy az antiszemitizmussal kapcsolatos vádakat igaztalannak nevezte.

Nem javította Orbán amerikai megítélését a szomszédos országokkal való viszony kiéleződése a státustörvény kapcsán, mint ahogyan a repülőgéptender elbírálásának különös körülményei sem. Így, bár a magyar kormány mindent megtesz az ügy jelentőségének kisebbítésére, valójában a találkozó elmaradása elég határozott ítélet az Orbán-kormány politikájáról. Orbánt a visszautasítás szemmel láthatóan kellemetlenül érintette, nyilván ennek köszönhető, hogy a találkozó elmaradása miatti sokk elhomályosította ítélőképességét. Józan ésszel ugyanis nem magyarázható az, ami az elmúlt napokban történt. A miniszterelnök a washingtoni visszautasítás után ugyanis az adófizetők pénzén 32 millió forintért repülőt bérelt, és egy napra Bostonba utazott egy díszdoktori cím átvételére. Ez az esemény szigorúan magáncélú rendezvény volt. Lehet, hogy igaz az az érv, amit a kormányoldalról hallunk, hogy ez az elismerés minden magyar állampolgárt illet, mégsem jobban, mint például Konrád György elmúlt évi németországi kitüntetése vagy Szabó István filmrendező jutalma. Utóbbiaknak mégsem fizettek az adófizetők pénzéből különgépet, pedig az országkép erősítéséhez ugyancsak hozzájárulnak.”

2006. szeptember 13.

Orbán elhalasztotta amerikai útját

(részlet a Népszabadság cikkéből)

„Amerikai kérésre október 1-je utánra halasztották Orbán Viktor eredetileg szeptemberre tervezett egyesült államokbeli útját - jelentette washingtoni tudósítónk. A Fidesz elnökének élő meghívása van George H. W. Bushtól, a jelenlegi elnök apjától. Lapunk úgy tudja, hogy George Herbert Walker, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, az idősebb Bush unokatestvére támogatta azt a Fidesz-kezdeményezést, hogy az útra még az önkormányzati választások előtt kerüljön sor. Orbán Martonyi János társaságában Maine-ben kereste volna fel a volt elnököt, New Yorkban üzleti körök képviselőivel találkozott volna, és Washingtonba is szeretett volna ellátogatni, hogy a külügyminisztériumban tárgyaljon, illetve előadást tartson egy jobboldali agyközpontban."


Orbán Viktor „legutóbbi” látogatása amerikai elnöknél
2001. május 1-jén (Forrás: Wikipédia)


(Összeállította: m.zs.)