rss      tw      fb
Keres

Férfimédia

A szociológusok jól ismerik egy munkahely presztízse és az ott foglalkoztatott nők száma közötti fordított összefüggést. A jelenség dinamikusan érvényesül: ha egy munkahelynek megnő a presztízse, egyre több férfi igyekszik oda, ha csökken, a férfiak száma is fogy.

A média világa is szemléletes példákat szolgáltat a fenti összefüggés érvényesülésére. Amikor az ATV Reggeli Jam címmel reggeli beszélgetős műsort indított, két fiatal műsorvezetőnő jelentkezett reggelenként interjúkkal, beszélgetésekkel. Felkészülten, dinamikusan, mégis udvariasan kérdeztek, tiszta hangképzésük, szép intonációjuk példaértékű volt. Az ATV reggeli műsorát – az ő kitűnő munkájuk következtében is – egyre többen nézték, sikere hatása egyre nőtt.

S bekövetkezett az, ami előre látható volt: férfi műsorvezetők – maguk is kitűnő, felkészült újságírók – foglaltak helyet a moderátori székben. A két műsorvezetőnőnek csak egy-egy napja maradt. Szeptember 1-jétől pedig már egy sem. Az öt munkanap mindegyikén férfi vezeti a műsort. Az egyik műsorvezetőnő megmaradt az öltözködési, gyermeknevelési, befőzési problémákat tárgyaló félórás Jam Lightban, a másikat nem látjuk már a képernyőn.

Hát így tükrözi a magyar média a magyar társadalmat 2010-ben, a gender mainstreaming nagyobb dicsőségére.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!