rss      tw      fb
Keres

Kéri László - áruló?

Bauer Péter

Kéri László a HVG-nek adott interjújában kívánatosnak tartotta a FIDESZ kétharmados győzelmét. Ez a tény félelmetes analógiát idéz fel bennem, Hitler kisebbségből történő hatalomra jutásának történetét. Tudjuk, az emberek, de a politikusok is erős kancellárt, munkahelyeket akartak, ugye milyen ismerős. (Lényeges különbség: a Mein Kampf akkor már megjelent, ha nem is volt közismert. Az pedig nem kötcsei beszéd…)

Most olvastam Sebastian Haffner történész 1939-ben írt visszaemlékezését, (Egy német története, Európa Könyvkiadó, 2005), amely az átélő tanú hitelességével írja le az 1933-ban történteket, a pártok, a bíróságok és a lakosság hirtelen átállásának mai szemmel érthetetlen folyamatát. (Az igaz, akkor még nem lehetett tudni, hogy egy későbbi tömeggyilkost támogatnak.)

Idézek Haffnertől: „Májusban, egy hónappal a feloszlatásuk előtt a szociáldemokraták már ott tartottak, hogy egységesen bizalmat szavaztak Hitler kormányának, és a nácikkal énekelték a Hort Wessel-dalt. (A parlamenti tudósítás szerint szűnni nem akaró taps a képviselői padsorokban és a karzaton. A szociáldemokraták felé fordulva maga a birodalmi kancellár is tapsolt)” (160. oldal)

Vagy: „A másik oldal árulásából és az emiatt érzett tehetetlenségből, gyengeségből és undorból született a Harmadik Birodalom”.….. „a nácikkal szembenállók dühe és megvetése a saját vezetőikkel szemben nagyobb volt, mint a tulajdonképpeni ellenséggel szembeni gyűlöletük.” (165. oldal)

A történet pszichológiai vonatkozásai az érdekesek, és félek, hogy Kéri is egy pszichózis áldozata: erős vágy a többséghez tartozni, vagy: akármit, csak nyugalom legyen. Lényegében otthonmaradásra, vagy a FIDESZ-re szavazásra buzdít.

Pedig ő talán a legismertebb baloldali-liberális politológus, szavának súlya van, különösen a legolvasottabb (nem bulvár) hetilapban. Nagyon is tisztában van Orbán Viktor demokrácia felfogásával, de ha eddig nem is volt, most, a kötcsei beszéd után már bizonyára. Vagy már elfeledte a Parlament háromhetente való ülésezését, a vizsgáló bizottságok meghiúsítását, vagy a már lealapozott színház áttolását a külvárosba?

Tudja ő is, hogy a FIDESZ a 2/3-os többség birtokában szavazati jogot ad a határon túli magyaroknak, és ezzel valóban bebetonozza magát. Még a Jobbikra szavazni is jobb, mint otthon maradni, hiszen a Jobbikkal szövetkezni nagyon kockázatos lenne a pártnak, ezt nem engedhetnék meg maguknak. A legveszélyesebb a saját 2/3-os többség lenne.

Kéri talán áruló, vagy csak pillanatnyi zavar áldozata? Ki tudja. Tíz év múlva, a monolit Magyarország engedelmes polgáraként, már bizonyára ő is okosabb lesz. Csak ne legyen túl késő!


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!