rss      tw      fb
Keres

A kilakoltatási moratórium irracionalitása

Szijjártó Péter, a Fidesz 31 éves szóvivője, akinek egyébként sportmenedzseri végzettsége van, a választások előtt kijelentette, hogy az ideiglenes kilakoltatási moratóriumot nem szabad abbahagyni. A Bajnai-kormány szívtelen volt, amikor ezt csak átmenetileg vezette be, a Fidesz meg fogja oldani a problémát, „mert családokat nem lehet az utcára tenni”.

A választások után Rétvári Bence államtitkár, 31 éves jogász, beterjesztett egy törvényt amely szerint a moratóriumot 2011. április 15-ig meghosszabbítják. Kilenc hónapig nem lehet árverezni, nem lehet kitenni az utcára senkit. Az új kormány dinamikusan az asztalra csapott, és törvényileg megoldotta a problémát!

Sok évtizedes bankári tapasztalatommal azt vártam, hogy egy tapasztaltabb magyar közgazdász felemeli a szavát, és kifejti, hogy az új kormány fiatal titánjai nem tudják, miről beszélnek. Reméltem, hogy a közgazdasági akadémikusok, kandidátusok és nagydoktorok jól fizetett seregéből valaki ír egy cikket arról, hogy Szijjártó és Rétvári urak nincsenek tisztában alapvető pénzügyi fogalmakkal sem.

Számítógépet ragadtam, és jómagam is cikket írtam arról, hogy káros a moratórium. Aztán kiderült, hogy nem vagyok egyedül. Csányi úr, az OTP elnök-vezérigazgatója sem érti a moratóriumot, Káli Sándor miskolci polgármester sem érti. A jól hangzó populista rendelkezés halálos veszélybe sodorhatja a magyar ingatlanpiacot, sőt az egész bankrendszert is.

Aztán Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának vezetője levelet írt Orbán Viktornak, és megpróbálta érhető módon elmagyarázni a pártelnöknek, hogy a moratórium több kárt okozhat az érintetteknek, mint amennyi hasznot hoz a számukra. Ugyanis a tartozások a moratórium idején tovább emelkednek, sőt a késedelmi kamatdíjak is emelik a tartozásokat. A moratórium végeztével a hitelesek nem csupán az otthonukat veszíthetik el, hanem nyakukon marad a visszafizethetetlenné duzzadt adósság is. Magyarul, a kormány „segítsége” után ma már szinte biztosnak tűnik, hogy elveszítik lakásukat, és még milliós tartozásokat is felhalmoznak.

Nyilvánvalóan a Fidesz közgazdasági „agytrösztjének” hozzáértő szakemberekre lenne szüksége. Jelenleg 100 ezer hitel van bajban, jövő áprilisra ez 200 ezerre duzzadhat. Mielőtt jóváhagynák a kormányrendeleteket, érdemes lenne elemezni a következményeiket is. Néhány pénzügyi alapfogalom megértése is sokat segíthet. Mert amikor nemrég felvetették Szijjártó úrnak, hogy a kilakoltatási moratórium csökkenti a hitelesek fizetési hajlandóságát, ő mélyenszántó közgazdasági elemzéssel válaszolt. Azt mondta: ez az a fajta helyzet, hogy ha van a nyúlon sapka az a baj, ha nincs, akkor az. Nehéz eldönteni hogy az ilyesfajta közgazdasági bölcsességen nevessen-e, vagy sírjon-e az olvasó.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!