rss      tw      fb
Keres

Megint egy titkos hangfelvétel

A stop.hu tette közzé azt az – ismét – titokban készült hangfelvételt, amelyen állítólag Kóny fideszes politikusai beszélgetnek. Arról, hogyan lehetne felhasználni az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) az ellenféllel szembeni hangulatkeltésre, a választók befolyásolására. „A mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármester-jelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni” – mondják a felvételen. Azt is mondják, hogy „egy általános ÁSZ-vizsgálat legyen lefolytatva Kónyban, ugyanis nem volt még nálunk ilyen sem az elmúlt években”, meg azt, „ha a választások előtt egy héttel indul el, nekünk az is nagyon jó és nem is akarunk eredményt a választásokig (...) nekünk az is jó, ha elkezdenek vizsgálódni”. Kapcsolatuk is van a „mostani ÁSZ-vezetőhöz”, egy bizonyos Alpár, aki „felhívja a Jánost, az Ádert, az Áder viszont állítólag puszi barátságban van ezzel az emberkével, és megpróbálnak valamit, hogy kicsit kotorjon”.

Hát először is: egy olyan országban, ahol senki sem számíthat arra, hogy az intézményi belső ellenőrzések és az igazságszolgáltatás különböző erre hivatott szervei nem megrendelésre, hanem a maguk „természetes módján” leplezik le a politikai korrupciós mechanizmusokat éppúgy, mint a rágalmazó fajtájúakat – vagy ha van is ilyen ténykedés, látványosan és gyanúsan egy irányba húz –, mindig lesznek titkos hangfelvételek. Akár undorodunk mások beszélgetéseinek titkos rögzítésétől és nyilvánosságra hozásától, akár nem. Az a magánember, közösség, szervezet, amelyik nem számíthat a törvényes utakra, önvédelemből, bosszúból előbb-utóbb törvénytelen és erkölcstelen eszközökhöz nyúl.

De ami legalább ennyire fontos: ez a felvétel – ha valóban fideszes jelöltek beszélgetnek rajta – kétségbeejtő látlelet arról, hogy előbb hosszú évek szívós ellenzéki munkájával, majd most röpke néhány hónap kormányzással hová süllyesztette a Fidesz a független, garanciális intézmények hitelességét, és persze magáét a politikáét is. Ha fideszes képviselőjelöltek úgy érzik, úgy látják, hogy pártjuk és kormányuk arra használja, a választások előtt éppúgy, mint kétharmados felhatalmazása óta, előbb a rendőrséget és az ügyészséget, és most már az Állami Számvevőszéket is, hogy a demokratikus politikai versengést csalárd eszközökkel megnyerje, hogy a választókat gátlástalanul manipulálja, akkor majdnem teljesen mindegy, hogy valóban kormánymegbízást teljesít-e Domokos László volt fideszes képviselő, jelenlegi ÁSZ-elnök. A Fidesz politikusjelöltjei ezt hiszik. Úgy hiszik, hogy ha a budapesti kerületekben ez a kis ÁSZ-segítség jár fideszes kollégáiknak, akkor nekik is meg kell próbálniuk, csak fideszes felsőkapcsolat kérdése az egész. És ha fideszes politikusok ezt hiszik, ezerszer inkább ezt fogja hinni az Orbán-rajongástól nem teljesen elvakított választópolgár. S ez nemcsak a demokrácia lényegét – a pártok érdemi versengését – járatja le végzetesen, nemcsak a demokrácia alapintézményei, a hatalmat ellenőrizni hivatott intézmények hitelessége szempontjából tragédia, hanem bűnös és cinikus merénylet minden egyes épeszű ember ellen. Akit csalódottságba, közönybe, undorba hajszol. És akit tehetetlenségre és passzivitásra kényszerít.

Az MSZP bizonyítottnak látszó korrupciós ügyei, a Fidesz bizonyítottnak látszó folyamatos és szervezett visszaélése a hatalommal, egy folyamatosan gyanúba kevert vagy keveredett, önarcképőrző kis performansz-párt (amúgy választóik 12 százaléka szavazna a politika maradék hitelességéből is gúnyt űző vicceske pártra, ha más lehetősége nem volna) meg egy újnáci beütésekkel terhes szélsőjobboldal – ez a mai magyar parlamentáris demokrácia intézményes választéka. Október 3-ára, és beláthatatlan időre.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!