rss      tw      fb
Keres

Minden hatalmat a miniszterelnöknek!

Egy jeles magyar közéleti személyiség, aki egyébként olyannyira nem tartozik a legostobábbak közé, hogy egy időben némelyek kifejezetten a haza bölcse szerepében látták tündökölni, most, mint az új alkotmányt előkészítő szakértői bizottság egyik legszakértőbb tagja, nagy távlatokat megnyitó ötlettel állt elő. Eszerint növelni kellene a miniszterelnök jogkörét, s oda kellene utalni nemcsak a katonai vezetők és a legfőbb ügyész, de a legfőbb bíró, sőt – és ehhez aztán már tényleg ész kell, hogy valaki kitalálja – az ombudsmanok kinevezését is.

Természetesen világos, hogy itt jogkörök odarendeléséről van szó. Ugyanis a miniszterelnök de facto már most is teljhatalommal rendelkezik, mivel az országgyűlésben pártjának kétharmados többsége van, pártja pedig, mint igazi vezéri párt, azt csinálja, amit ő mond neki. A mostani javaslatok de jure is teljhatalmat adnának a kormányfőnek. Nos, természetesen ismerjük a domináns közhangulatot: kit érdekel, hogy mi lesz az alkotmányossággal és a jogállammal, a lényeg, hogy egy erős ember csináljon már végre rendet az országban. Sok ilyen eset volt már a világtörténelemben.

Úgyhogy javasoljuk a jeles személyiségnek, vagy valamelyik hozzá hasonlóan szakértő társának, hogy fejlessze tovább az ötletet. Hozzon az országgyűlés – természetesen az alkotmányosság és a jogállamiság összes szabályainak formális betartásával, amint az egy comme-on-dit demokráciában illik – olyan törvényt, mely fölhatalmazza a miniszterelnököt, hogy ne csak tényleg, de jogilag is bármit megtehessen. Ezt mondjuk úgy lehetne hívni, hogy „fölhatalmazási törvény”. Ilyenre is volt már példa a világtörténelemben.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!